Tyggegummi: 70 procent indeholder uønsket kemi
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Tyggegummi: 70 procent indeholder uønsket kemi

Tyggegummi til voksne klarer sig fortsat bedre end børnetyggegummi. Det viser en ny kemitest af 201 forskellige slags tyggegummi.

Claus Jørgensen · Foto: Getty Images · 23. maj 2021
Pige tygger tyggegummi

Forbrugerrådet Tænk Kemi har lavet den hidtil største test af tyggegummi mærker. I alt er 201 forskellige slags tyggegummi testet for uønsket kemi.  

Testen af tyggegummi viser, at 30 procent af de 201 testede produkter er fri for problematiske tilsætningsstoffer.

Resultatet viser, at det går fremad i forhold til at undgå kemikalierne BHA og BHT, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Men flere af de testede tyggegummi indeholder titaniumdioxid, der er mistænkt for at kunne skade menneskets DNA. Se de testede pakker tyggegummi nederst på siden. 

Cocktaileffekten: Tilsætningsstoffer kan være problematiske

I testen har Forbrugerrådet Tænk Kemi tjekket 201 pakker tyggegummi for tilsætningsstofferne BHA (E320), BHT (E321) og titaniumdioxid (E171). 

BHA og BHT forlænger holdbarheden af tyggegummi. Men stofferne er også mistænkt for at være hormonforstyrrende. Dyreforsøg viser, at udsættelse for hormonforstyrrende stoffer kan føre til nedsat sædkvalitet, misdannelser af kønsorganerne og for tidlig pubertet.

Derfor er de optaget på forskellige officielle lister over uønsket kemi. Tyggegummi med BHA eller BHT udgør ikke en akut risiko, og den enkelte tyggegummipakke er ikke problematisk i sig selv. Men på grund af den såkaldte cocktaileffekt er forskere bekymrede for vores udsættelse for problematiske stoffer i forskellige produkter i hverdagen. 

Derfor er det en god ide at undgå tyggegummi med BHA eller BHT for at minimere risikoen for den samlede effekt af problematiske stoffer. 

Forbud mod titaniumdioxid i fødevarer på vej

Titaniumdioxid er et naturligt forekommende farvepigment, der får tyggegummi til at fremstå kridhvidt. De europæiske fødevaremyndigheder EFSA har i maj 2021 udgivet en ny risikovurdering af titaniumdioxid, og hvordan det optages i kroppen. 

EFSA vurderer nu, at indtag af stoffet kan beskadige menneskers arvemateriale (DNA). Når et stof kan skade et menneskes DNA, er der øget mistanke om, at stoffet kan være kræftfremkaldende.

EU Kommissionen har derfor varslet et kommende forbud mod titaniumdioxid i fødevarer. 

Børnetyggegummi: Flere indeholder fortsat uønsket kemi

I testen indeholder 2 ud af 3 børnetyggegummi tilsætningsstofferne BHA eller BHT, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det har ikke ændret sig siden testen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi i 2019. Men det er en forbedring i forhold til testen i 2016, hvor 4 ud af 5 pakker børnetyggegummi indeholdt BHA eller BHT. 23 procent af børnetyggegummiet indeholder titaniumdioxid.

Tyggegummi markedsført til børn er i 10 tilfælde fri for problematiske tilsætningsstoffer. De gode valg af mærker til børn er Fini og Candinavia. Almindelige pakker tyggegummi klarer sig generelt bedre end børnetyggegummi, når det gælder indhold af uønsket kemi.