Test af håndsæber giver mange gode kemivalg
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test af håndsæber giver mange gode kemivalg

Håndsæbe uden problematisk kemi er ikke svær at finde på hylderne. Hver fjerde håndsæbe i testen er uden problematiske stoffer eller parfume.

Christel Søgaard Kirkeby · Foto: Anne Beck Christensen · 25. juni 2019
Forskellige håndsæber

Parfume kan give allergi. Det kan derfor være en god ide at overveje, hvor meget parfume du samlet set udsætter dig for. Derfor er det også bedst ikke at bruge plejeprodukter med parfume til børn.

Savner du din håndsæbe i testen, kan du scanne den for uønsket kemi med appen Kemiluppen. Se de testede produkter nederst på siden.

Opdateret marts 2020

Følg altid Sundhedsstyrelsens vejledning. Vask dine hænder tit og grundigt. Brug håndsprit, hvis du ikke er i nærheden af vand og sæbe.

Mistænkt hormonforstyrrende stoffer i 17 sæber

17 ud af 77 sæber i testen indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det betyder, at stofferne kan være med til at påvirke de hormonbalancer, der findes i kroppen.

4 sæber indeholder allergifremkaldende konserveringsmidler.

Din håndsæbe udgør ikke et problem i sig selv. Men den kan bidrage til din samlede udsættelse for hormonforstyrrende eller allergifremkaldende stoffer.

Den samlede mængde uønsket kemi, du bliver udsat for i din hverdag, kan have negative effekter på din sundhed. Dette kaldes også cocktaileffekten.

Hvad er cocktaileffekten?

Uønskede stoffer i et enkelt produkt er sjældent farligt i sig selv.

Det er den samlede effekt af kemiske stoffer fra produkter i hverdagen - kosmetik, mad, tøj og elektronik - der udgør en sundhedsrisiko.

Dette kalder vi for cocktaileffekten.

Læs mere her

Svanemærket og allergimærker hjælper dig

Håndsæbe er du i kontakt med flere gange dagligt. Selvom du skyller sæben af med det samme, er det alligevel en god idé at begrænse den uønskede kemi.

Miljø- og allergimærkede sæber er gode valg, hvis du vil undgå allergifremkaldende eller mistænkt hormonforstyrrende stoffer.