Mange babysalver og zinksalver får topkarakter
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Mange babysalver og zinksalver får topkarakter

I testen af babysalver og zinksalver får 28 produkter den bedste kemibedømmelse. Disse salver er uden en række problematiske stoffer.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 15. maj 2020
Babysalve på baby

Babysalve og zinksalve med A-kolben er gode valg uden unødig kemi. Dem kan du gå efter, hvis du har brug for salve til at forebygge eller pleje røde numser ved bleskift.

Se de testede produkter med bedømmelse i vores kemitest af babysalver og zinksalver.

Babysalver med parfume er unødigt bidrag til allergirisiko

Kun én babysalve indeholder et stof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Alle andre salver er fri for denne gruppe af stoffer.

Flere babysalver indeholder parfume eller planteekstrakter, der kan fremkalde allergi.

Børn kan udvikle kontaktallergi over for parfume. Hvis det først sker, har de parfumeallergien resten af livet. Risikoen for at få allergi stiger, jo mere barnet udsættes for parfume.

Undgå derfor parfume i produkter til børn og babyer. I testen indeholder 8 salver parfume og får derfor den laveste kemibedømmelse, C-kolben.

Zink er en nødvendig ingrediens

Testens zinksalver indeholder stoffet zink oxid, som er problematisk for miljøet. Dette stof ville normalt udløse en middelbedømmelse i test og i appen Kemiluppen.

Forbrugerrådet Tænk Kemi gør dog en undtagelse for zinksalver. Det skyldes, at zink oxid er det stof, som giver zinksalverne den ønskede udtørrende effekt på rød og irriteret hud. Stoffet er derfor nødvendigt i zinksalverne.

Brug dog zinksalver med omtanke, og kun når det er nødvendigt til pleje af rød og irriteret hud.

Franske myndigheder advarer mod dette stof

Phenoxyethanol er et hyppigt anvendt konserveringsmiddel i plejeprodukter.

Men phenoxyethanol bør ifølge de franske myndigheder ikke anvendes i produkter beregnet til bleområdet, hvor du kan forvente et større optag af stoffet på grund af den sårbare hud.

EU’s videnskabelige komité (SCCS) deler ikke franskmændenes bekymring. Den vurderer, at stoffet er sikkert at bruge.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har af forsigtighedshensyn valgt at give babysalver med indhold af phenoxyethanol en middel kemibedømmelse. Kun 3 babysalver indeholder phenoxyethanol.