Kopper af melamin til børn afgiver uønskede kemikalier
Børnevenlige kopper af melamin kan tåle flere ture på gulvet. Men kemitesten viser, at de populære kopper kan afgive uønsket kemi til maden.
”Hvilket materiale skal jeg vælge til mit barns kop og tallerken?”
Hos Forbrugerrådet Tænk Kemi får vi mange spørgsmål fra bekymrede forældre, der er i tvivl om, hvilke typer børneservice de skal vælge.
I de seneste år har vi udgivet mange artikler om, at de populære kopper og tallerkener af bambusplast er problematiske, fordi de ikke er tilladte i EU og derfor slet ikke bør være på markedet.
Men hvad er så alternativet? En af dem er kopper og tallerkener af melamin uden bambus.
Derfor har Forbrugerrådet Tænk Kemi testet otte kopper af melamin til børn for, om de afgiver de uønskede kemikalier formaldehyd og melamin.
Melaminplast til baby- og børneservice er praktisk
Melaminplast har igennem mange år været et populært og praktisk materiale til service til børn.
Kopper og tallerkener af melamin går ikke ligeså let i stykker som glas og porcelæn og findes med sjove, børnevenlige motiver på.
Køber du kopper eller tallerkener af melamin, er der dog en risiko for afgivelse af uønskede kemikalier. Særligt hvis det bruges til varm mad og drikke.
Vi har valgt at teste børnekopper. Men vi kunne ligeså godt have testet tallerkener, skåle eller lignende af melamin til børn.
Disse kemikalier i melaminplast skal du holde øje med
Melamin og formaldehyd er byggesten i melaminplast, og kan derfor være tilstede i plasten som restkemikalier fra produktionen.
Samtidig kan melaminplasten også nedbrydes over tid ved slid eller ved høj temperatur. På den måde afgives de uønskede stoffer.
Melamin er mistænkt for at være kræftfremkaldende og for at skade nyre og blære. Formaldehyd er også mistænkt for at være kræftfremkaldende.
Slid og temperatur øger afgivelse af uønsket kemi
I testen undersøger Forbrugerrådet Tænk Kemi, om kopperne afgiver melamin og formaldehyd efter 20 gange i opvaskemaskinen for derefter at blive brugt til varm drikkelse.
Ifølge reglerne skal produkterne testes som nye. Men da slid kan øge afgivelsen af uønskede kemikalier fra melamin, har vi vasket produkterne i opvaskemaskinen inden testen.
20 ture i opvaskemaskinen kan ”slide” lidt på produkterne, men er samtidig en behandling, som vi forventer, at langt de fleste melaminprodukter vil blive udsat for i hjemmet.
Reglerne for afgivelse af kemiske stoffer fra plast er blevet strammet. Det skyldes netop, at der er set eksempler på, at afgivelsen af melamin og formaldehyd fra melaminplast i nogle tilfælde stiger med tiden. Med de nye regler skal producenterne bevise, at afgivelsen falder med tiden. Det synes vi, er en god ide, da plastservice naturligvis skal kunne bruges mange gange, uden at afgivelsen øges. Vi råder forbrugerne til at kassere service og andet materiale til fødevarekontakt, hvis det ser slidt ud. Fx efter mange ganges opvask. Mette Holm Chefkonsulent hos Fødevarestyrelsen
Ingen kopper får A-kolben
I testen afgiver fem ud af i alt otte produkter melamin. Afgivelsen fra hver kop er testet ved tre målinger i træk.
Afgivelsen fra de fem produkter, der er vasket flere gange i opvaskemaskinen inden målingerne, er højere end den grænse, der gælder for 3. måling for nye produkter.
Derfor får alle disse produkter den laveste kemibedømmelse, C-kolben.
Alle kopper afgiver formaldehyd. Her er afgivelsen fra alle produkterne dog under eller på niveau med grænsen for nye produkter.
Samlet set viser testen, at der vil være risiko for, at børn udsættes for formaldehyd og melamin, når de spiser eller drikker af melaminkopper - særligt hvis det bruges til varm mad og drikke.
Det er dog ikke den enkelte kop, der i sig selv er et problem. Men de kan bidrage til vores samlede udsættelse for uønskede kemikalier, der kan være et problem. Også kaldet for cocktaileffekten.
Fem gode kemiråd om melamin
Vil du bruge børneservice med mindst risiko for afgivelse af kemikalier?
- Vi anbefaler almindeligt glas, porcelæn eller rustfrit stål. Det samme gælder også for andet køkkenudstyr.
- Hvis du vil bruge melamin i den periode, hvor dit barn er mest tilbøjelig til at smide service på gulvet, så undgå at bruge det til varm mad og drikke.
- Brug aldrig melamin i mikroovnen.
- Begynder melaminen at blive slidt, skal det kasseres.
- Lad aldrig grydeskeer af melamin koge med i gryden.
Forbrugerrådet Tænk Kemi mener: Kopper af melamin er ikke et godt kemivalg til børn
”Vil du som forbruger undgå uønskede kemikalier i din og børnenes mad, er børneservice af melamin ikke det bedste valg. Testen viser, at efter gentagen opvask er der afgivelse af kemikalier fra alle kopperne. I de fleste kopper var afgivelsen ikke stabil og i mere end halvdelen af kopperne var afgivelsen høj. Vores råd er at bruge service af glas, porcelæn eller rustfrit stål til børnene i stedet.”
Stine Müller, projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Hormonforstyrrende stof fjernes fra mad- og drikkeemballage
Det hormonforstyrrende stof bisphenol A kan du støde på mange steder. Nu forbyder EU stoffet i drikkedunke, konserves- og sodavandsdåser mm.
Termokrus: Fri for tjærestoffer
Termokrus kan være din bedste ven at have med på farten. Tidligere test har dog vist indhold af kræftfremkaldende tjærestoffer. Se mere her.
Engangsservice kan indeholde PFAS og pesticider
Hvert andet produkt i ny international test indholder uønskede kemikalier i mængder over anbefalinger eller regler. Bliv klogere her.