Hundeshampoo: Disse indeholder uønsket kemi
Vi har testet 29 hundeshampooer til din firbenede ven for kemikalier, der bl.a. kan give allergi. Se, hvilke stoffer du skal undgå her.
Vasker du hunden med hundeshampoo, kan både du og din firbenede ven komme i kontakt med kemikalier, som kan give allergi. Vi har også fundet stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller miljøbelastende i nogle hundeshampooer.
Vores test viser også, at du sagtens kan finde hundeshampooer, som er fri for problematiske kemikalier.
Vi har testet indholdet af kemikalier i hundeshampoo på samme måde, som når vi tester andre produkter for uønsket kemi. Det vil sige, at vi tager udgangspunkt i stoffernes mulige effekter på de mennesker, der bruger produkterne.
Undgå disse stoffer i hundeshampoo
11 ud af 29 hundeshampooer indeholder problematisk kemi. De mest udbredte er de allergifremkaldende konserveringsmidler isothiazolinoner.
I testen findes stofferne under navnene benzisothiazolinone, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone (MI) og menzisothiazolinone.
Det er lange og svære navne at huske, men en god huskeregel er at undgå hundeshampoo med stoffer, der ender på “isothiazolinone” på ingredienslisten.
Stofferne er kendte for at kunne give livslang allergi. Stoffet MI kan fx give allergi i selv meget små mængder.
I testen finder vi bl.a. også parfume, som kan give allergi og stofferne BHA og benzophenone-4, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Er hundeshampoo det samme som normal shampoo?
Hundeshampoo og almindelig hårshampoo til mennesker er ikke det samme.
Hundes hud er mere basisk end menneskers hud, og derfor er hundeshampoo anderledes end hårshampoo og sæbe til mennesker. Mange dyrlæger fraråder, at du vasker hunden med shampoo og sæbe beregnet til menneskers hud.
”Det anbefales ikke at bruge shampoo til mennesker til din hund. Din hunds hud kan reagere anderledes end din egen ved udsættelse for shampoo beregnet til mennesker”, fortæller Mette Schjærff, PhD, Studielektor og leder af Dermatologiservice på Universitetshospitalet for Familiedyr på Københavns Universitet.
Er hundeshampoo nødvendigt?
Selv ved brug af hundeshampoo er det ifølge Mette Schjærff generelt ikke nødvendigt at vaske din hund ofte.
“Vi mennesker er vant til at tage bad dagligt og ofte anvende shampoo. Jeg kan godt forstå, at hundeejere gerne vil give hunden en vask med shampoo en gang imellem, fx efter en tur på stranden eller skoven, og særligt hvis hunden har rullet sig i noget, der lugter fælt. Men derudover har sunde og raske hunde generelt set ikke brug for hyppige bad” siger hun og forklarer:
Vasker du din hund ofte med hundeshampoo, kan det afvaske den naturlige fedtkomponent på hundens hud og fjerne gode bakterier på hudoverfladen, som er med til at sikre et normalt økosystem på huden. Mette Schjærff PhD, Studielektor og leder af Dermatologiservice på Universitetshospitalet for Familiedyr på Københavns Universitet
“Vasker du din hund ofte med hundeshampoo, kan det afvaske den naturlige fedtkomponent på hundens hud og fjerne gode bakterier på hudoverfladen, som er med til at sikre et normalt økosystem på huden”.
Det er vigtigt at skelne mellem hunde, der har normal hud og hunde der lider af hudproblemer, som fx allergi eller en for kraftig talgproduktion, hvor særlige hundeshampooer er en vigtig del af behandlingen.
“Har din hund allergi, fedtet hud eller andre hudproblemer, så er det en anden snak. Her er shampooer en fordel, da det typisk er medicinske hundeshampooer eller shampooer rettet mod et specifikt behov i huden, som dyrlæger anbefaler at bruge som en vigtig del af behandlingen”, siger Mette Schjærff.
Generelt er anbefalingen fra Mette Schjærff at undgå hundeshampoo med parfume og holde øje med allergiske reaktioner i forbindelse med brugen af hundeshampoo. Det gælder både din og hundens udsættelse af parfumestoffer.
“Er man i tvivl om, hvordan ens hund reagerer på shampooen, anbefales det at afprøve på et mindre område først for at se om hunden kan tåle det. Derudover skal man som hundeejer også huske, at man selv bliver eksponeret for shampooen, så hvis man selv lider af allergi, kan det være en fordel at anvende handsker’ afslutter hun.
Hundeshampoo er ikke et kosmetisk produkt
Almindelig hårshampoo er et kosmetisk produkt, hvor der fx er krav til kemikalier og deklaration. Det samme gælder ikke for hundeshampoo.
Hundeshampoo er et kemisk produkt lige som eksempelvis maling, hvor der fx ikke er krav til at alle ingredienser skal oplyses på produktet og heller ikke er samme krav til hvilke kemikalier, der må være i produktet, som hvis det var en hårshampoo.
I testen finder vi fx det allergifremkaldende konserveringsmiddel, benzisothiazolinone, som ikke må bruges i almindelig hårshampoo, håndsæbe osv. Men der er ikke regler for stoffet i hundeshampoo.
I testen finder vi også det allergifremkaldende stof methylisothiazolinone, eller MI, som kun må være i mindre mængder i hårshampoo. I hundeshampoo er der igen ikke regler for MI. Vi kender ikke koncentrationen af MI i hundeshampooer, men vi anbefaler generelt at undgå stoffet, hvis du vil nedsætte din risiko for at udvikle allergi.
Der er heller ikke krav om en fuld ingrediensliste over alle kemikalier på emballagen, som der er for personlige plejeprodukter. Heldigvis kan du alligevel finde en fuld ingrediensliste på flere hundeshampooer i testen.
“En del producenter af hundeshampoo giver faktisk information om alle indholdsstofferne, selvom de ikke skal gøre det. Det bakker vi meget op om, da det er vigtigt, du kan se, hvad du vasker hunden med og også selv kommer i kontakt med”, siger testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller.
Da der er ikke krav om en fuld ingrediensliste på hundeshampooer, er det heller ikke muligt at finde hundeshampooer i vores app Kemiluppen.
Vær opmærksom på markedsføringen
Det er nemt at falde for anprisninger, der får en hundeshampoo til at lyde som et bedre, mildere og mere naturligt produkt. Men anprisningerne fortæller ikke altid hele sandheden.
Her er eksempler på hundeshampooer med markedsføring, som kan være misvisende:
- En hundeshampoo fra Greenfields er beskrevet som “sensitive”, men indeholder allergifremkaldende isothiazolinoner.
- En hundeshampoo fra Trixie er beskrevet som “mild”, men indeholder allergifremkaldende isothiazolinoner.
- En hundeshampoo fra pet Head skriver, at shampooen er “nasties free”, men indeholder stoffet BHA, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Der står også, at den indeholder “natural oils and extracts”, hvilket er helt korrekt, men det er vigtigt at være opmærksom på at parfumestoffer fra naturlige olier er lige så allergifremkaldende som syntetiske parfumestoffer.
- En hundeshampoo fra Bugalus er beskrevet som “paraben-fri”. Parabener er en gruppe mistænkt hormonforstyrrende stoffer. Det er korrekt, at der ikke er hormonforstyrrende parabener i, men shampooen indeholder et andet mistænkt hormonforstyrrende stoffer i form af et UV-filter, benzophenone-4.
Vil du gerne have en hundeshampoo, hvor der er stillet særlige krav til indholdsstofferne kan du i stedet gå efter miljø- og allergimærkerne, der også findes på nogle hundeshampooer.
Disse hundeshampooer er uden uønsket kemi
Er du på udkig efter en hundeshampoo uden parfume, allergifremkaldende stoffer eller mistænkt hormonforstyrrende stoffer? Så er der syv hundeshampooer i testen, som er uden en række uønskede kemikalier og får A-kolben i testen. Det er:
- B&B Groomer’s Organic Shampoo
- Danavet Shampoo
- Ingredipet Moisturizing Shampoo
- Kovaline Fur Shampoo
- KW Havre og Aloe Vera Shampoo
- Lila loves it Shampoo Sensitive
- Nathalie Deluxe Shampoo
Fire tips til hundeshampoo
- Overvej, om det er nødvendigt at vaske din hund med hundeshampoo, og hvor ofte det er nødvendigt.
- Undgå gerne allergifremkaldende stoffer i hundeshampoo. Det er fx parfume eller isothiazolinoner. Du kan vælge mellem de syv hundeshampooer, der får A-kolben i testen.
- Se efter Svanemærket eller allergimærkerne Asthma Allergy Nordic eller AllergyCertified.
- Påfør hundeshampoo på et mindre område til at starte med for at se, om du og din hund kan tåle produktet.
Undgå disse stoffer i hårvoks
Over hver tredje hårvoks i vores test indeholder problematiske kemikalier. Vi guider dig til, hvilke stoffer du skal undgå, og hvilke produkter der er fri for uønsket kemi.
Disse shampooer indeholder uønsket kemi
I vores test indeholder fire ud af 10 shampooer mistænkt hormonforstyrrende stoffer, allergifremkaldende stoffer eller PFAS.
Er der uønsket kemi i din tørshampoo?
Vil du springe hårvasken over, er tørshampoo et populært alternativ. Men er der uønskede stoffer i din tørshampoo? Få 3 tips til at undgå uønsket kemi i håret.