Hårvoks: Flere gode valg i kemitest
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Hårvoks: Flere gode valg i kemitest

Har du styr på kemien i din hårvoks? I en ny test findes der heldigvis flere gode valg fri for uønskede kemikalier. Bliv klogere på indholdet her.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 6. december 2018
mand bruger hårvoks

Hårvoks er et populært produkt, når håret skal sættes foran spejlet. Du eller dine børn bruger det måske hver morgen og er i tæt kontakt med hårvoksens indholdsstoffer.  

Testen af hårvoks giver dig mulighed for at finde en hårvoks, der er fri for uønsket kemi. Du undgår for eksempel stoffer, som kan give allergi eller er mistænkt for at være hormonforstyrrende, hvis du vælger én, der får testens topkarakter.

Miljø- og allergimærker findes på mange af produkterne med bedste bedømmelse. Men der er også hårvoks med testens topkarakter, der ikke har disse mærker.

16 mærker i alt får testens bedste vurdering.

Problemkemi kan bidrage til uønsket cocktail

I testen får en række hårvoks den laveste bedømmelse. Hårvoks med den laveste vurdering indeholder kemikalier, der er allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Hormonforstyrrende stoffer er ikke i sig selv problematiske for sundheden, fordi de findes i den enkelte hårvoks. Men kosmetiske produkter kan bidrage til den samlede risiko for hormonforstyrrende effekter. Denne samlede risiko er kendt som ”cocktaileffekten”.

Uønsket kemi kan du blive udsat for fra mange forskellige kilder i din hverdag. Det er derfor en god idé at undgå disse stoffer, når du kan.

Hvad er cocktaileffekten?

Uønskede stoffer i et enkelt produkt er sjældent farligt i sig selv.

Det er den samlede effekt af kemiske stoffer fra produkter i hverdagen - kosmetik, mad, tøj og elektronik - der udgør en sundhedsrisiko.

Dette kalder vi for cocktaileffekten.

Læs mere her