Glidecremer: Mange har god kemi
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Glidecremer: Mange har god kemi

Ny test af glidecreme viser mange gode valg uden uønsket kemi. Vær dog opmærksom på, at nogle kan indeholde mistænkt hormonforstyrrende stoffer. Se mere her.

Christel Søgaard Kirkeby · Foto: Getty Images · 28. april 2020
Glidecreme og kondomer

21 glidecremer i testen får den bedste kemibedømmelse.

De er for eksempel fri for parfume, allergifremkaldende ingredienser og stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Test viser uønsket kemi i 4 glidecremer

Et uønsket silikonestof (cyclopentasiloxane) er hovedingrediens i 2 af glidecremerne i testen.

Silikonestoffet er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og det er skadeligt for miljøet. EU arbejder på at gøre stoffet forbudt af miljøhensyn.

Parabener er også mistænkt for at være hormonforstyrrende. Testen viser indhold af parabener (methylparaben og sodium methylparaben) i 2 andre glidecremer i testen.

Samlet udsættelse for uønsket kemi kan være problematisk

En glidecreme med uønsket kemi udgør sandsynligvis ikke en risiko i sig selv, selvom optaget gennem slimhinden kan være anderledes end gennem huden.

Men glidecremer kan bidrage til din samlede udsættelse for uønskede kemikalier - den såkaldte cocktaileffekt. Den samlede mængde af uønsket kemi kan være problematisk, hvis du udsættes for det fra mange forskellige produkter. Det kan for eksempel være problematisk i forhold til hormonforstyrrende effekter.

Koncentrationen af det uønskede silikonestof (cyclopentasiloxane) kan være høj i de 2 glidecremer med stoffet. Silikonestoffet står som første ingrediens på deklarationen og er dermed hovedingrediens.

Hvad er cocktaileffekten?

Uønskede stoffer i et enkelt produkt er sjældent farligt i sig selv.

Det er den samlede effekt af kemiske stoffer fra produkter i hverdagen - kosmetik, mad, tøj og elektronik - der udgør en sundhedsrisiko.

Dette kalder vi for cocktaileffekten.

Læs mere her

Parfume: Allergien følger dig resten af livet

Parfumeallergi varer resten af livet, hvis du først har fået det. En glidecreme med parfume er i kontakt med følsomme dele af din krop.

Tænk derfor over, om det er nødvendigt med parfume eller allergifremkaldende planteekstrakter i din glidecreme. I testen indeholder 4 glidecremer disse ingredienser, som kan give allergi.

Parfume er generelt en god ide at begrænse, hvis du vil nedsætte din risiko for parfumeallergi.

MI: Uønsket allergifremkaldende stof i 2 glidecremer

Glidecremer kan høre under forskellige lovgivninger, alt efter hvordan de markedsfører sig.

2 glidecremer af mærket Pjur indeholder de meget allergifremkaldende konserveringsmidler MI og MCI (methylisothiazolinone og methylchloroisothiazolinone).

Under kosmetiklovgivningen ville de have været ulovlige. Her må produkter som cremer og deodoranter, der bliver på huden, ikke indeholde hverken MI eller MCI.

Glidecremerne er dog CE-mærket som medicinsk udstyr. Det betyder, at det er lovligt at bruge stofferne i disse glidecremer. Testen er 3. juli 2020 opdateret med bedømmelse af disse 2 produkter fra Pjur.

Kondomer og sexlegetøj: Nogle glidecremer kan skade produkter

Glidecremer fås vandbaseret, oliebaseret og silikonebaseret. Vandbaseret glidecreme kan du generelt godt bruge til kondomer og sexlegetøj.

Visse olie- og silikonestoffer kan dog skade kondomer og sexlegetøj.  

Tjek vejledningen på de forskellige produkter. Så undgår du at bruge en glidecreme, der kan skade andre produkter.