Disse sæbebobler indeholder uønsket kemi
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Disse sæbebobler indeholder uønsket kemi

Sæbeboblevand kan indeholde parfume og allergifremkaldende konserveringsmidler. Det viser vores tjek af 31 sæbebobler.

Katja Ravn · Foto: Getty Images · 21. juni 2024
Dreng puster sæbebobler

Sæbebobler kan komme i nær kontakt med huden, når du eller dit barn puster eller rører ved dem og prikker hul på boblerne.  

Men det er ikke altid lige nemt at se på sæbebobler, om de indeholder allergifremkaldende stoffer eller ej. På kemisk legetøj som sæbebobler kan du ofte ikke se på emballagen, hvilke stoffer der er i.  

Forbrugerrådet Tænk Kemi har tjekket ingredienslister og spurgt virksomhederne bag 31 sæbebobler, hvad de indeholder. 

15 sæbebobler indeholder uønsket kemi

Vi finder parfume eller allergifremkaldende konserveringsmidler i ca. halvdelen af sæbeboblerne i vores tjek. 14 sæbebobler indeholder allergifremkaldende stoffer og et produkt indeholder methylparaben, som er et mistænkt hormonforstyrrende stof. Alle disse sæbebobler får derfor den dårligste kemibedømmelse, C-kolben. 

Kun på to af disse sæbebobler er kemikalierne angivet på produktet. For de andre 13 sæbebobler har vi spurgt virksomheden bag for at få oplysningerne. 

sæbebobler med uønsket kemi
Mange af de 15 sæbebobler er målrettet børn og en enkel af sæbeboblerne, Royal Bubbles, er markedsført til bryllupper eller fester. 14 sæbebobler indeholder parfume eller allergifremkaldende konserveringsmidler. Touchable bubbles (Experimentarium) indeholder methylparaben, der er et mistænkt hormonforstyrrende stof. 

Udover parfume, som ofte hedder Parfum på ingredienslister, så har vi fundet de allergifremkaldende konserveringsmidler Dmdm hydantoin, Iodopropynyl butylcarbamate og 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol. I et enkelt produkt har vi fundet methylisothiazolinone og methylchloroisothiazolinone. 

Alle de allergifremkaldende stoffer med undtagelse af parfume er konserveringsmidler, der er tilsat kemisk legetøj for at forlænge holdbarheden.  

Børn er særligt sårbare over for allergifremkaldende stoffer, og derfor er det en god ide at styre udenom legetøj med parfume eller andre allergifremkaldende stoffer. 

I vores kemitest af legetøj finder vi stort set altid alternativer uden uønsket kemi. 

To sæbebobler er uden uønsket kemi 

Er du på udkig efter sæbebobler til dit barn, et bryllup eller noget andet festligt, så kan du godt finde sæbebobler, der er uden stoffer, der er allergifremkaldende, mistænkt hormonforstyrrende eller miljøbelastende.  

I testen finder vi to sæbebobler, der får den bedste bedømmelse, A-kolben og er uden uønsket kemi. Det er:

  • Sæbeboblestav (Kvickly) 
  • Sonett Bio Bubbles (Helsam) 
sæbebobler uden uønsket kemi
Disse to sæbebobler er uden uønskede kemikalier og får den bedste bedømmelse, A-kolben.

Begge sæbebobler har også en fuld deklaration af alle stoffer på emballagen, som gør det nemt for dig at se, hvad der er i.

Svært at få information om indholdsstoffer i sæbebobler

Det har været svært at få oplysninger om indholdet på en række sæbebobler. Der er nemlig ikke lovkrav om fuld deklaration af ingredienserne i kemisk legetøj som fx sæbebobler. 

For 14 ud af 31 sæbebobler har det ikke været muligt få oplysninger om ingredienserne fra virksomhederne bag produkterne. 

"Vi mener, at virksomhederne skal være transparente i forhold til indholdsstoffer, så forbrugerne har mulighed for at træffe et informeret valg. Også selvom det ikke er et lovkrav. Derfor får disse sæbebobler den dårligste kemibedømmelse, C-kolben", siger projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller.

Fem gode råd 

  • Vælg sæbebobler uden uønsket kemi som parfume, allergifremkaldende konserveringsmidler eller hormonforstyrrende stoffer. 
  • Køb sæbebobler med en indholdsdeklaration. Så kan du lettere tjekke for uønskede stoffer. 
  • Spørg forhandleren om indholdet. De bør vide, om produktet indeholder parfume eller anden problematisk kemi. 
  • Vær opmærksom, hvis du laver hjemmelavet sæbeboblevand. Ikke alle ingredienser er beregnet til, at børn har hudkontakt med dem. 
  • Vask sæbevandet af hænderne, når legen er slut.