Titaniumdioxid: Derfor skal du holde øje med stoffet
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Titaniumdioxid: Alt du skal vide om stoffet

Titaniumdioxid er vurderet ikke sikkert at anvende som tilsætningsstof i fødevarer. Bliv klogere på det problematiske stof her.

Katja Ravn · Foto: Anette Sønderby · 24. maj 2022
Kvinde handler slik i supermarkedet

Titaniumdioxid (E171) er et udbredt hvidt farvestof i fødevarer og plejeprodukter.

Stoffet bruges ofte til at få fødevarer som fx overtrukket slik, tyggegummi, dressing og vitaminpiller til at fremstå kridhvidt.

Du kan også finde det i medicin og i plejeprodukter som fx pudder, tandpasta og læbestifter. Det bruges også som UV-filter i solcremer, solstifter mm.

I fødevarer har stoffet ikke nogen ernæringsværdi eller funktionel værdi udover at farve. Fordelen ved stoffet er, at det ikke påvirkes af sollys eller ilt.

Hvorfor er titaniumdioxid et problem?

Nyere forskning viser, at stoffet kan ophobes i kroppen og muligvis skade arvematerialet, når vi spiser det.

Derfor har EU Kommissionen i maj 2021 besluttet, at stoffet ikke længere må anvendes i mad og drikke.

Titaniumdioxid har også været mistænkt for at være kræftfremkaldende, hvis du indånder det. Men EU domstolen har i november 2022 afgjort, at titaniumdioxid ikke længere skal være klassificeret som mistænkt for at være kræftfremkaldende ved indånding.

Det siger forskningen

EU’s fødevarersikkerhedsagentur (EFSA) har set på den nyeste forskning at titaniumdioxid og konkluderer, at det ikke kan udelukkes, at titaniumdioxid i fødevarer kan skade menneskers arvemateriale (DNA). Derfor mistænkes stoffet også for at være kræftfremkaldende.

Studier peger også på, at kemikaliet kan give inflammation og påvirke menneskers nervesystem.

Hvorvidt stoffet også har disse skadevirkninger, er stadig usikkert. Men fordi kemikaliet kan ophobes i kroppen, er det svært at sætte en grænseværdi for E171. Derfor er det ikke sikkert at bruge i fødevarer.

EU har også klassificeret stoffet som mistænkt kræftfremkaldende ved indånding.

Udbredt stof i tyggegummi, slik og læbestifter

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet tyggegummi, overtrukket – eller drageret – slik og læbestifter for farvestoffet titaniumdioxid.

I alle tre typer af produkter er stoffet udbredt. I testen af tyggegummi indeholder flere pakker titaniumdioxid, og i testen af overtrukket slik indeholder halvdelen det uønskede farvestof.

Helt slemt står det til i testen af læbestifter, hvor 35 ud af 36 læbestifter indeholder titaniumdioxid - også kaldet CI 77891 på etiketten.

Nu er stoffet forbudt i fødevarer

Forbuddet mod titaniumdioxid (også kaldet E171) i fødevarer træder i kraft i løbet af 2022 i hele EU.

Det betyder, at farvestoffet ikke længere er på EU's liste over tilsætningsstoffer, der må bruges i mad og kosttilskud.

Nogle lande er kommet det nye forbud i forkøbet. I Frankrig har titaniumdioxid været forbudt at anvende siden 2020, og Forbrugerrådet Tænks europæiske søsterorganisation BEUC har også længe arbejdet for et forbud i EU.

Forbudt stof er på butikshylderne lidt endnu

Selvom titaniumdioxid i fødevarer snart hører fortiden til, så tager det tid.

Fra februar 2022 og seks måneder frem er der en overgangsperiode, som skal give leverandører og producenter tid til at finde et alternativ.  

Det betyder, at de fortsat gerne må sælge og markedsføre madvarer med indholdsstoffet i butikkerne.

Derudover må butikkerne efterfølgende også gerne sælge ud af madvarer med stoffet, hvis det er produceret før forbuddet trådte i kraft.

Hvordan undgår du titaniumdioxid?

  • Undgå madvarer med titaniumdioxid. Tjek indholdsdeklarationen på madvaren for navnet ’titaniumdioxid’ eller E171. Stoffet bruges hovedsageligt i slik.
  • Hvis du allerede har produkter på hylden derhjemme med titaniumdioxid, behøver du ikke smide dem ud. Hvis du vil nedsætte din samlede udsættelse for uønskede stoffer, kan du fremover vælge læbepomade eller tandpasta uden stoffet.
  • Overvej også at vælge plejeprodukter til læberne og tandpasta uden titaniumdioxid, titanium dioxide (nano) eller CI 77891.

Titaniumdioxid er også et problem i visse plejeprodukter

Titaniumdioxid er udbredt i en lang række kosmetik og plejeprodukter. Forbuddet gælder dog ikke disse typer af produkter.

Det skyldes, at EU’s videnskabelige komité for forbrugersikkerhed (SCCS) har vurderet, at det er sikkert at anvende i kosmetik og plejeprodukter.

Men ud fra et forsigtighedsprincip er titaniumdioxid nu en del af Forbrugerrådet Tænk Kemis bedømmelse af plejeprodukter, som du vil komme til at ’spise’ en del af.

Det gælder fx læbestifter, tandpasta og læbepomader.