Sølvpapir kan frigive aluminium til maden
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sølvpapir kan frigive aluminium til maden

Sølvpapir er miljøbelastende og kan overføre aluminium til din mad. Det gælder især syreholdige og saltede fødevarer.

Katja Ravn og Christel Kirkeby · 14. juni 2023
Laks og citron i sølvpapir

Det er ikke ligegyldigt, hvad du pakker din mad ind i, når du skal gemme rester, lave madpakker eller grille.

Du kan optage aluminium gennem din mad

Når du pakker visse typer af fødevarer ind i aluminiumsfolie, kan aluminium fra folien overføres til maden.

Aluminium fra sølvpapir kan være et problem for din sundhed, hvis det ophober sig i kroppen over længere tid. Det kan bl.a. påvirke hjernen og nervesystemet.

Brug ikke sølvpapir til disse fødevarer

Det er især syreholdige og saltede fødevarer, der øger overførslen af aluminium til maden.

Disse fødevarer skal du fx ikke pakke ind i sølvpapir:

  • Citroner, lime, appelsiner og andre syrlige frugter.
  • Syltede agurker, syltede rødbeder eller syltede rødkål mm.
  • Saltede kødprodukter som fx spegepølse, bacon, saltet skinke mm.
  • Gryderetter med tomat
  • Marineret kød og grøntsager
  • Saltede fisk.

Brug heller ikke sølvpapir til syreholdige frugter såsom tomater, ananas, jordbær, blåbær, hindbær, hvis frugten er smattet ud eller skåret op, så aluminiumsfolien kommer i kontakt med frugtsyren.

Det gælder også for fx gryderetter i tomatsovs eller et stykke kyllingebryst marineret i soja, teriyaki eller andre sovser og dressinger med højt salt- eller syreindhold.

Alternativer til aluminium på grillen

Sølvpapir og alubakker kan du også bruge til at grille, men der er risiko for, at de kan frigive aluminium til maden. Særligt, hvis maden er meget salt eller surt.

Derfor er det en god ide at vælge alternativer som bakker af rustfrit stål.

Skal du bruge sølvpapir til fx fisk, så kan du vente med at smage til med citron, indtil maden er pakket ud.

Fade af glas og porcelæn er bedre end alubakker

Vil du forberede fx lasagne eller andre store retter i fade, er det en god ide at vælge fade af porcelæn eller glas i stedet for alubakker og foliebakker.

Skal maden fryses ned bagefter, kan du lave det hele i et fad af porcelæn eller glas og lade det afkøle, pakke det ned i fryseposer og senere varme det i fadene igen. På den måde begrænser du kontakten mellem maden og emballagen, mens den er varm.

Vær opmærksom på aluminiumsgryder

Tomatsovs, frugtgrød og andre sure fødevarer er heller ikke en god ide at lave i gryder af aluminium.

Det gælder især, hvis din gryde ikke har en belægning, der beskytter ved kontakt med sure eller saltede fødevarer.

Husholdningsfilm er et bedre valg

Husholdningsfilm kan være en god erstatning for sølvpapir. Det er ofte lavet af stoffet polyethylen, som er uproblematisk.

Undgå dog husholdningsfilm lavet af PVC, og brug det heller ikke, hvis du opvarmer din mad i mikrobølgeovn. Her kan du dække med en tallerken eller bruge mikrobølgefilm i stedet.

Svanemærket madpapir og bagepapir

Bruger du ofte sølvpapir til at pakke din madpakke ind, så kan du i stedet for vælge at bruge Svanemærket madpapir og eventuelt en elastik til at holde sammen på dine rugbrødsmadder.

Svanemærket bagepapir kan du også bruge til at overdække mad, der skal ovnbages. Husk at skylle bagepapiret først bagepapiret under vand og krøl det. Så er det nemmere at arbejde med.

Du kan fx lægge det over et ildfast fad og stoppe det ned langs kanterne, hvis du vil ovnbage fisk med citron. På den måde kan du undgå aluminium fra sølvpapiret.

Sølvpapir er miljøbelastende

Aluminium til sølvpapir udvindes af jorden, og metoderne kræver meget energi og bidrager til udledning af drivhusgasser.

En madpakke pakket ind i sølvpapir udleder 30 gange så meget CO2 som en madpakke pakket ind i madpapir. Det udregnede Informationscenter for Miljø og Sundhed tilbage i 2009.

Det er også et produkt med en meget kort levetid i forhold til, hvor energikrævende det er at producere. De fleste af os bruger et stykke sølvpapir til en enkelt madvare en enkelt gang og kasserer det bagefter.

For at skåne miljøet kan du derfor:

  • Begrænse indkøb og brug af stanniol.
  • Aflevere brugt sølvpapir til genanvendelse – fx sammen med leverpostejbakker og konservesdåser. Spørg dit lokale affaldsselskab, hvordan du afleverer det.