Er der uønskede stoffer i omega-3-kosttilskud?
Fiskeolie og algeolie kan være vejen til sunde fedtsyrer i din kost. Men indeholder omega-3 kosttilskud også miljøforurenende stoffer?
Fisk er sundt, fordi det indeholder fedtsyrer, der er godt for dit helbred. Men fisk kan også indeholde forskellige uønskede stoffer som tungmetallet kviksølv, der ophobes i kroppen.
Fiskeolie og algeolie kan også være et godt supplement til sunde omega-3- fedtsyrer. Spørgsmålet er, om de indeholder uønskede kemikalier?
Er der tungmetaller i fiskeolie?
Tungmetallet kviksølv, der ophobes i kroppen, kan være i fisk som en miljøforurening.
Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at du ikke spiser større mængder af fed fisk som fx makrel. I stedet skal du variere dit indtag af fisk mellem fede fisk, store rovfisk og magre fisk.
Tidligere test fra Forbrugerrådet Tænk har vist, at fiskeolier ikke indeholder alarmerende indhold af tungmetaller, og at algeolierne er helt frie for tungmetaller.
Indeholder kosttilskud giftstofferne PCB og dioxin?
En anden risiko ved fisk og fiskeolie kan også være indholdet af miljøgiftstofferne dioxin og PCB, der ophober sig i visse fede animalske fødevarer og har en række negative effekter på vores sundhed.
De kan bl.a. forringe immunforsvaret, øge risikoen for kræft og påvirke forplantningsevnen.
Tidligere prøver fra Fødevarestyrelsen har vist, at der ikke er problematisk indhold af dioxin i fiskeolier.
Forbrugerrådet Tænk har for nyligt testet omega-3 kosttilskud for bl.a. dioxin og PCB i 10 forskellige fiskeolier og algeolier. Testen viser, at nogle fiskeolier har mindre mængder af dioxin og PCB og andre er helt frie. Algeolierne i testen er helt frie for dioxin.
I Forbrugerrådet Tænks test kan du også se, hvilke omega-3 kosttilskud der er mindst miljøbelastende.
Omega-3 kosttilskud er uden PFAS
En undersøgelse af DTU Fødevareinstituttet i januar 2023 fandt PFAS i økologiske æg, fordi hønsene er blevet fodret med fiskemel.
Derfor har Forbrugerrådet Tænk også testet omega-3-kosttilskud for PFAS, og ikke fundet spor af stofferne i hverken fiskeolie eller algeolie.
Bisphenoler er udbredte i dåser
Det er svært helt at undgå hormonforstyrrende bisphenoler i sodavandsdåser og konservesdåser. Det viser vores nye test af 18 dåser til mad og drikke.
Nonstick-stegepander: Sådan undgår du PFAS
Stegepander og gryder med nonstick kan indeholde PFAS, der ophober sig i kroppen og miljøet. Læs, hvad du skal gøre for at undgå PFAS.
Mug på maden: Hvad gør du?
Mug på mad er skimmelsvampe, som kan producere svampegift, der kan skade vores arveanlæg og være kræftfremkaldende. Se, hvad du skal gøre, hvis der er mug på din mad.