Derfor er skyllemidler unødvendige
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Derfor er skyllemidler unødvendige

Der er flere forskellige årsager til, at du slet ikke behøver at bruge skyllemidler, når du vasker dit tøj.

Katja Ravn og Christel Kirkeby · Foto: Getty Images · 12. december 2023
tøjvask i vaskemaskine

Et skyllemiddel kan gøre tøjet mere blødt, få tøjet til at dufte godt og fjerne statisk elektricitet i syntetisk tøj af fx nylon og polyester.

Men skyllemidler anses som helt unødvendige til almindelig tøjvask. Det gælder både af hensyn til dit tøj, pengepungen, men også især af hensyn til miljøet.

Skån miljøet for flere kemikalier

Der er tilsat store mængder af de vaskeaktive stoffer tensider i skyllemidler for at blødgøre tøjet og reducere statisk elektricitet. 

Tensiderne kan forurene miljøet, og den generelle brug af skyllemidler er med til at sende flere unødvendige kemikalier ud i vores vandmiljø.

Det er også en af grundene til, at du ikke kan finde skyllemidler med EU Blomsten eller Svanemærket i supermarkederne.

Uønsket kemi i skyllemidler

Hvis du lader være med at bruge skyllemidler, minimerer du også mængden af andre kemikalier, der er tilbage i dit tøj efter vask.

Udover miljøbelastende stoffer indeholder mange skyllemidler også parfume og farvestoffer, som kan være allergifremkaldende og unødvendige i forhold til at gøre dit tøj rent.

Dit tøj bliver ikke mere rent af at bruge skyllemidler

Skyllemidler hjælper ikke på at gøre tøjet mere rent efter en vask. Det er et ekstra produkt, som kan være med til at blødgøre tøjet og minimere statisk elektricitet.

Men hvis du doserer dit almindelige vaskemiddel efter anvisningerne, holder du dit tøj rent og i god stand. Derfor er skyllemidler ikke nødvendige.

I Forbrugerrådet Tænk tester vi derfor heller ikke, hvor godt et skyllemiddel virker.

Er eddike et godt alternativ?

Et gammelt husråd er at bruge eddike i stedet for skyllemidler for at blødgøre tøjet, fordi det opløser kalken i vandet.

Vi har ikke viden om, hvorvidt det virker eller ej. 

I dit almindelige vaskemiddel findes der allerede kalkbindere, som sikrer at vaskemidlet virker - også uden ekstra tilsætning af eddike.

Hvorfor får nogle skyllemidler A-kolben?

Med vores app Kemiluppen kan du scanne dine rengøringsprodukter for uønskede kemikalier.

I appen kan du se, at nogle skyllemidler får den bedste bedømmelse A-kolben. Det skyldes, at de er uden indholdsstoffer, som er på myndighedernes liste over problematiske kemikalier.

Men skyllemidler belaster stadig vandmiljøet, når vi bruger produktet og er generelt et overflødigt produkt til din tøjvask.

Det er ofte det vaskeaktive stof Dihydrogenated tallow hydroxyethylmonium methosulfate, der bruges som en af de primære ingredienser.

Dette stof er endnu ikke klassificeret som miljøbelastende i EU, og derfor bedømmer vi det heller ikke i Kemiluppen.

Men flere virksomheder har oplyst til EU, at kan stoffet være problematisk for vandmiljøet.

Derfor informerer vi også i appen om, at vi generelt anbefaler at du undgår skyllemidler, selvom de kan få A-kolben.