Gore-Tex: Undgå PFAS i vinterstøvler til børn
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Gore-Tex: Vinterstøvler til børn kan indeholde PFAS

Vinterstøvler til børn kan indeholde de problematiske stoffer PFAS for at holde dem vandtætte. Se, hvilke støvler der ifølge virksomhederne er med eller uden PFAS.

Katja Ravn og Stine Müller · Foto: Getty Images · 2. februar 2024
vinter

Børnenes vinterstøvler kan indeholde PFAS i imprægneringen eller i form af en membran, der ligger inde i støvlerne.

Men det kan være svært at se i butikkerne, om børnestøvler er med eller uden PFAS. Virksomhederne har nemlig ikke krav på at informere om indholdsstofferne på produkterne.

Sådan har vi tjekket støvler for PFAS

I januar 2023 spurgte vi en række virksomheder, om der var PFAS i både membranen og imprægneringen af deres vinterstøvler til børn.

Nu har vi spurgt virksomhederne igen. Vores nye tjek viser, at flere skomærker er i gang med at udfase brugen af PFAS. 

PFAS i membran og imprægnering

Er der PTFE i membranen i støvlerne vil det typisk være godt bundet og have svært ved at blive afgivet.

Er støvlerne imprægneret med PFAS, kan stofferne afgives over tid fra produktet.

Udover afgivelse af PFAS fra dit produkt, så kan produktion og bortskaffelse af produkter med PFAS også forurene miljøet.

Gore-Tex er generelt baseret på PFAS

Vinterstøvler kan indeholde vandtætte membraner med PFAS. De er blandt andet også kendt som varemærket Gore-Tex, der generelt er baseret på fluorstoffet PTFE.

En nyere udgave af Gore-tex med navnet Gore-tex ePE er dog uden PTFE og i stedet for baseret på polyethylen, som generelt ikke er problematisk.

Flere sko- og tøjmærker har oplyst, at de i løbet af efteråret 2024 går hen til denne udgave.

Se her hvilke vinterstøvler virksomhederne i januar 2024 har oplyst er med og uden PFAS.

Vinterstøvler til børn uden PFAS

  • Arauto Rap svarede i 2023, at alle deres vinterstøvler til børn er uden PFAS.

     

  • Angulus oplyser, at der ikke er PFAS i deres udvalg af børnestøvler.

  • Bundgaard oplyser, at ingen af deres produkter indeholder PFAS. 

  • Bisgaard oplyser om, at deres membran i TEX vinterstøvler er PFC-fri og PFTE-fri. De imprægnerer ikke deres vinterstøvler.

  • Color Kids og En Fant bekræfter, at de holder sig langt væk fra brug af PFAS.

  • Hummel oplyser, at alle deres børnestøvler, både med og uden membran og imprægnering, fortsat er produceret uden brug af PFAS.

  • De oplyser, at de stiller krav til leverandørerne om at membran og imprægnering er uden PFAS, og at PFAS står på deres ”forbudsliste”. Men de tester ikke selv produkterne for PFAS.

     

  • Intersport bekræfter, at de ikke har PFAS i deres vinterstøvler til børn i nogen af deres private labels. I denne kategori drejer det sig om brandet McKINLEY.

     

  • Reima bekræfter, at de ikke har PFAS i nogen af deres sko.

  • Pom Pom bekræfter, at deres vinterstøvler er uden PFAS.

  • Wheat oplyser, at de ikke har PFAS i deres udvalg af vinterstøvler til børn.

Vinterstøvler til børn med PFAS

  • "ECCO har i en årrække arbejdet på at finde alternativer til PFAS, som lever op til ECCOs høje kvalitetskrav. Vores specialister er nået langt, og vi har en målsætning om totalt at udfase PFAS i vores produktion. Vi forventer at nå 50 procent milepælen i 2024, mens en fuldstændig udfasning er målsat til 2025."

     

  • Superfit oplyser, at udover imprægneringen, som ikke indeholder nogen per- og polyfluoralkylstoffer, vil Gore-Tex membranen heller ikke indeholde PFAS fra sæsonen AW2024 og fremefter for de fleste stilarter.

  • "Der er ingen ændringer for vinter/forår/sommer 2024, men der vil være ændringer fra efteråret 2024, når vi skifter til den nye ePe-membran fra Gore-Tex, som er fri for PFAS, og al imprægnering med PFAS vil blive faset ud. Fra efteråret 2024 vil al ny produktion af Viking-produkter være fri for PFAS."

  • Primigi har ikke vendt tilbage på vores henvendelser om brug af PFAS hverken i 2023 eller 2024.

    På deres hjemmeside fremgår det dog, at flere af deres vinterstøvler indeholder Gore-Tex membran.

  • Woden oplyser, at deres membran er fri for PFAS, men at imprægneringen kan indeholde PFAS. De bestræber sig på at sikre, at alle nye stilarter og modeller fra AW24 er fri for PFAS. De fastholder stadig EU-standardpolitikkerne.

Vi mangler svar fra disse skomærker

  • Geox er ikke vendt tilbage på vores henvendelser i 2024.

    I 2023 svarede de, at deres vinterstøvler indeholder fluorstoffer, men at indholdet er indenfor de grænser, der er tilladt ifølge Europæiske og Internationale reguleringer.

    I deres nuværende markedsføring fremgår det ikke, om deres vinterstøvler er med eller uden Gore-Tex.

  • Nordbjørn har ikke svaret os hverken i 2023 eller i 2024. Det fremgår ikke af deres markedsføring om produkterne fx er med Gore-Tex.

Derfor er PFAS et problem

PFAS er en stor gruppe af kemikalier, som er svære at nedbryde. Det betyder, at de kan ophobe sig i naturen og i kroppen.

Det kan med tiden medføre en række negative sundhedseffekter som fx nedsat immunforsvar, øget kolesterolindhold i blodet, øget risiko for visse kræftformer og hormonforstyrrelser.

Sådan undgår du PFAS i sko og tøj

Kig efter betegnelserne fri for fluorstoffer, PFC-fri, PFAS-fri eller lignende, hvis du vil undgå produkter med fluorstoffer.

Derudover kan du følge disse råd:

  • Spørg virksomheden, om deres produkter er uden fluorstoffer.
  • Se efter ”Bionic Finish”, der er en imprægnering uden fluorstoffer. Men vær opmærksom på, at produktet fortsat godt kan have en membran med fluorstoffer.
  • Til de vådeste vinterdage er forede vintergummistøvler et godt vandtæt, alternativ uden fluorstoffer.
  • Går du efter Gore-Tex kan du nu kigge efter Gore-Tex ePE, der ifølge virksomheden er uden PFAS. Der er også andre Tex membraner, der er uden PFAS.
  • Vælg imprægneringsmidler uden fluorstoffer. Til læderstøvler er imprægnering med læderfedt et godt alternativ.

Den samlede udsættelse af PFAS er problemet

Er der PFAS i børnenes støvler, er det ikke i sig selv et problem for børnene. Det er den samlede brug af fluorstoffer i en række hverdagsprodukter, som er et problem for vores sundhed og miljøet.

Der er også forskel på den måde, vi bliver udsat for PFAS på. Er der PFAS i tandtråd eller ansigtscreme, er du i kontakt med stofferne på en anden måde end med dine vinterstøvler eller regnjakke.