Opskrift: Kikærteboller i karry
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Kikærteboller i karry

Arbejdstid: 30 min. / tid i alt: 40 min. En klassisk boller i karry spækket med kikærter og rodfrugter til dage, hvor der er lidt mere tid til madlavningen.

· 13. oktober 2023
billede af kikærteboller i karrysovs

Hvis I elsker boller i karry hjemme hos jer, så kan den her udgave uden kød blive jeres nye yndlings. Kikærtebollerne kan også fungere som "deller" i andre retter eller i en god tomatsauce. Lav gerne en dobbeltportion og frys resten ned til en aften, hvor det skal gå hurtigere.

Opskrift

Arbejdstid: 30 min. / tid i alt: 40 min. Til 4 personer

Kikærteboller

230 g kogte og drænede kikærter (evt. fra karton – husk at skylle dem inden brug)
2 gulerødder (pastinak, persillerod o.l. kan også bruges)
1 løg
50 g parmesan
50 g mandler
2 spsk hvedemel
3/4 dl havregryn
2 æg
1 tsk salt

Sovs

1 løg
2 gulerødder (pastinak, persillerod o.l. kan også bruges)
1 æble
2 spsk olie
1/2 spsk. karrypulver
4 spsk hvedemel
1 tsk grøntsagsboullion eller 1 terning
2 dl fløde
2 dl vand
Salt og peber

Tilbehør

4 dl ris
Evt. rosiner, kokosflager, æbler i tern, frisk koriander eller anden favorittopping

Alle ingredienser kan købes økologiske.

Tips til at spise mere grønt og økologisk

  • Erstat kødet nemt med bønner og linser
    Du kan let erstatte kød helt eller delvist med bønner, linser og grønt i de fleste retter såsom kødsovs og karry-retter.
  • Riv, blend og mos
    Hvis dit barn ikke kan lide grøntsager og bælgfrugter, så riv, blend eller mos de grønne ingredienser, så retten får en anden tekstur.
  • Giv smag med ekstra krydderier, surt og fedtstof
    Retter med bønner og linser skal have ekstra krydderier, surt og fedtstof. Brug fx svampe, tomatpuré eller soja for at få mere umami-smag.
  • Køb bønner på karton, der er klar til brug
    Køb bønner på karton, hvis du synes, at det er besværligt at sætte bønner i blød. Du kan også koge en stor portion til at have i fryseren. Så er de altid klar til brug.
  • Spis mindre kød og få råd til mere økologi
    Du kan spare penge ved at udskifte kødet helt eller delvist med bønner, linser og grønt. På den måde kan der blive råd til økologi i madbudgettet.

Sådan gør du

  1. Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
  2. Kog risene efter anvisningen på emballagen.
  3. Kom alle ingredienserne til farsen (undtagen havregrynene) i en foodprocessor og blend til en homogen masse, som nemt kan samles med hænderne. Rør havregrynene i til sidst.
  4. Form kikærtebollerne til kugler på størrelse med en blomme og læg dem på en bageplade med bagepapir.
  5. Bag bollerne i ca. 15 minutter, indtil de har fået farve og er blevet faste.
  6. Imens kikærtebollerne er i ovnen, laver du sovsen. Hak løg og æble groft og skær gulerødderne i mindre bidder eller riv dem, hvis det skal gå hurtigt. Kom det hele i en gryde med olie, og lad det stege under omrøring i ca. 5 minutter.
  7. Tilsæt karry og hvedemel og steg yderligere et par minutter under omrøring.
  8. Hæld fløde, vand og bouillon i, lad det koge op og rør rundt indtil det begynder at tykne. Ca. 5-10 minutter.
  9. Blend sovsen og smag til med salt og peber.
  10. Kom kikærtebollerne i sovsen og server med ris og jeres favorit-toppings.

Retten er udviklet af Planetarisk Kogebog med støtte fra Fonden for økologisk landbrug.

Billede af opskriften til spaghetti bælg-o-nese

Brug for mere inspiration?

Prøv fx

  • Spaghetti bælg-o-nese
  • Gulerodshotdog med flækærte-remoulade
  • Brændende ærtelighed
  • Karrykikærter på rugbrød
Se flere opskrifter