Hvad koster det at skifte til menstruationstrusser?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Hvad koster et skift til menstruationstrusser?

Hvis du beslutter dig for at gå over til menstruationstrusser, så regn med, at det kan komme til at koste nogen penge og ikke umiddelbart er billigere end at bruge engangsprodukter.

Stina Askholm Mellerup · Foto: Getty Images · 29. marts 2022
Hvad koster det at skifte til menstruationstrusser?

Et par menstruationstrusser har cirka en gennemsnitspris på 275 pr. par. Det betyder, at du skal ud og investere en del, før du har nok til en hel menstruation. 

“Hvis vi går ud fra, at man som minimum skal bruge to par trusser pr. døgn – et om dagen og et om natten, og at man vasker dem, så de er klar igen til brug hver anden dag, skal man som minimum have fire par, og seks par er nok mere realistisk for at få det til at hænge sammen,” siger projektleder i Forbrugerrådet Tænk Stine Müller. 

Det bliver en pris på mellem 1.100 og 1.650 kroner for at komme i gang. 

Menstruationstrusser holder ikke så længe

Forbrugerrådet Tænks franske søsterorganisation, har testet menstruationstrusser, og en af konklusionerne i testen er, at trusserne ikke nødvendigvis holder længe. 

Efter 50 vaske var trussernes sugeevne mere end halveret, hvilket betyder, at mentruationstrusserne skal skiftes ud hurtigere end hvad producenterne måske lover.

“Har man eksempelvis seks menstruationstrusser, skal de formentlig vaskes tre gange pr. menstruation, og hvis man regner med en levetid på trusserne på 100 vaske, giver det en levetid på mellem to og tre år – hvilket ifølge den franske test af menstruationstrusser nok er optimistisk,” siger Stine Müller. 

Ikke det store beløb at spare

Prisen på bind og tamponer varierer meget mærkerne imellem. Antager vi en pris pr styk på 1,50 kroner, 25 bind pr. menstruation og 13 menstruationer pr. år, bliver det til en udgift på knap 500 kroner om året, hvilket er cirka 1.500 kroner over tre år. 

“Ifølge vores gennemsnitlige udregninger vil prisniveauet for de to forskellige løsninger være nogenlunde det samme. Det harmonerer ikke nødvendigvis med markedsføringen af produkterne, hvor nogle fremhæver, at der vil være en besparelse i forhold til almindelige hygiejneprodukter,” siger Stine Müller. 

embeddiv

Tænk på, at det er overvejende sandsynligt, at du som supplement til menstruationstrusserne bruger engangsprodukter og derfor ikke fuldstændig kan slippe for udgifter til disse.

Den billigste løsning er menstruationskoppen. Her behøver du i princippet kun en enkelt kop, og de holder i mange år. De kan fås til 150-200 kroner og er dermed væsentlig billigere end de andre løsninger. 

Sådan har vi regnet prisen ud

Når vi udregner prisen på et årligt forbrug af de forskellige typer af menstruationsprodukter antager vi at:

  • Man har menstruation i 40 år, 13 gange om året
  • Man bruger ca. 25 bind hver gang (1,5 kr stk) ELLER
  • Man bruger ca. 25 tamponer hver gang (1,5 kr stk) ELLER
  • Man bruger 6 trusser per cyklus, med anslået holdbarhed på 3 år (225 kr stk) ELLER
  • Man bruger 1 kop per cyklus, med en holdbarhed på 5 år (150 kr stk)