Giver U-tandbørsten rene tænder?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Giver U-tandbørsten rene tænder? 

En ny type U-formet tandbørste dukker op i mange reklamer på nettet. Men gør den tænderne rene?

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 26. april 2022
giver-u-tandboersten-rene-taender

Ifølge dem, der sælger den, er den U-formede tandbørste, der ligner en tandbøjle, intet mindre end en revolution af, hvordan vi børster vores tænder. Den lovprises for at fjerne plak og urenheder gennem tusindvis af vibrationer i kombination med silikonebørster. 

Simpel brugertest af u-tandbørste skuffer 

”Den måde, vi tester elektriske tandbørster på, gør desværre, at vi ikke har kunnet teste de U-formede tand­børs­ter, selv om vi har fået spørgsmål fra flere forbrugere og også har kunnet se, at der har været forskellige udgaver af denne type tandbørster på markedet,” siger projektleder Stine Müller, der står for test af tandbørster.

I stedet for en test på et laboratorium har vi gennemført en simpel brugertest for at se, om den elektriske U-tandbørste Ultra Brush fjerner plak og urenheder fra tænderne. Vi har bedt en testperson om at bruge tandbørsten og ved hjælp af farvetabletter se, om tænderne er blevet rene.

”Vores lille undersøgelse viser, at tænderne ikke er blevet rene af at bruge tandbørsten. Der er ikke væsentlig forskel i mængden af farve og dermed plak på tænderne mellem de ubørstede tænder og tænderne, efter at U-tandbørsten er blevet brugt. Først når testpersonen har børstet med sin almindelige tandbørste, fjernes det farvede plak fra tænderne,” siger Stine Müller.

U-tandbørsten kan ikke erstatte almindelig tandbørstning

Vores undersøgelse stemmer overens med konklusionen fra en videnskabelig undersøgelse fra 2020. Her deltog 22 personer i et klinisk forsøg, der konkluderede, at brugen af den U-formede tandbørste, der minder om den, vi har undersøgt, svarede til ikke at børste tænder.

”Vores umiddelbare konklusion er, at en U-formet bøjle med vibrationer ikke kan erstatte tandbørstning med almindelig tandbørste eller elektrisk tandbørste. Vi råder til, at du følger Tandlægeforeningens råd om at børste tænder to gange dagligt med en tandbørste, der passer til dit behov,” siger Stine Müller.

Dansk U-formet tandbørste skuffede brugerne

Den danske tandbørste Unobrush fik via en crowdfunding indsamlet et større millionbeløb, men mange af de forbrugere, der modtog tandbørsten Unobrush, klagede over, at den ikke fungerede som lovet. Firmaet bag Unobrush gik konkurs i 2021.