Det skal du vide om termometre
Det traditionelle termometer eller det infrarøde – hvad skal du vælge? Vi guider dig på vej.
Du har feber, hvis temperaturen er over 38 grader målt i endetarmen ifølge sundhed.dk, men det er du nødt til at bruge et termometer for at finde ud af. Derfor har vi i Forbrugerrådet Tænk testet digitale termometre for at undersøge, hvor præcise de er, og hvad fordele og ulemper er ved de forskellige typer af termometre, både de normale termometre og de infrarøde.
Her er de to typer af termometre
Der er to typer af digitale termometre, det traditionelle termometer og det infrarøde, som vi kender som et pandetermometer eller øretermometer.
- Det traditionelle termometer måler temperaturen på det sted i kroppen, hvor termometret er indført.
-
Det infrarøde termometer virker ved, at det måler den infrarøde stråling – også kaldet varmestråling – og omsætter det til en temperatur. Det infrarøde termometer kaldes også for et kontaktløst eller berøringsfrit termometer, fordi du måler temperaturen uden kontakt med huden.
Sådan bruger du termometrene
Det traditionelle termometer indføres i endetarmen, munden eller armhulen, hvor temperaturen så måles. Det infrarøde termometer bruges ved at måle den infrarøde stråling fra panden eller i øret og omsætte det til en temperatur.
Fordele og ulemper ved det infrarøde og det traditionelle termometer
Det berøringsfri infrarøde termometer er let og hurtigt at bruge. Det er også lettere og mere behageligt at få målt temperaturen med et infrarødt termometer sammenlignet med et traditionelt termometer, som skal bruges i endetarmen for at få den mest præcise temperaturmåling.
Det infrarøde pande- og øretermometer
Med det infrarøde termometer kan du tage temperaturen, mens barnet sover. Nogle af de kontaktløse modeller kommer endda med et såkaldt ‘night mode’, som slår lyden fra, så du ikke vækker barnet, når du måler temperaturen.
Fordelen ved det infrarøde termometer er også, at du ikke skal gøre det rent efter brug, og at der er mindre risiko for smitteoverføring mellem flere brugere. Og endelig kan du bruge de infrarøde termometre (dem af dem, der bruges i panden) til at måle varmen fra andre overflader, fx en sutteflaske med mælk.
Ulempen ved det infrarøde termometer er, at temperaturmålingen kan være mindre nøjagtig, hvis termometret ikke bruges korrekt, eller hvis målingen bliver forstyrret af fx vand eller hår i øret og sminke eller hår i panden. Særligt for øretermometre, hvor temperaturen skal måles på trommehinden, kan udformningen af vores øregang have betydning for nøjagtigheden af målingen.
Den målte temperatur på pande eller i øre kan også påvirkes af temperaturen i rummet, bad mm.
Det traditionelle termometer
Fordelen ved det traditionelle termometer er, at det måler temperaturen mere nøjagtigt end det infrarøde, hvis målingen foregår i endetarmen. Desuden er de traditionelle termometre generelt billigere end de infrarøde.
Ulempen ved det traditionelle termometer er, at det er mere besværligt at bruge, og at det kan være forbundet med ubehag at få målt temperaturen i endetarmen.
Det er bedst at måle temperaturen bagi
For at få den mest nøjagtige temperatur skal du bruge et traditionelt termometer og måle temperaturen i endetarmen, hvor temperaturen er mest pålidelig. Det er anbefalingen på sundhed.dk.
Til gengæld giver en temperaturmåling i armhulen et mere usikkert resultat og er derfor ikke noget, myndighederne anbefaler.
Har du ikke lyst til at bruge et termometer i endetarmen, viser vores test også, at de bedste af de infrarøde termometre er gode alternativer til de traditionelle termometre. De måler tilstrækkeligt nøjagtigt og ensartet.
Vær opmærksom på, at temperaturen ikke er den samme
Vælger du et termometer, der måler temperaturen andre steder end i endetarmen, skal du i øvrigt være opmærksom på, at kropstemperaturen ikke er den samme alle steder. Ifølge sundhed.dk varierer kropstemperaturen fra 37,1 grader i endetarmen til 36,6 grader i øret og 36,4 grader i munden.
Du skal også være opmærksom på, at fx rumtemperaturen kan spille ind, hvis du måler temperaturen på panden, i øret og i armhulen, eller du fx lige har været i bad.
Køb kun termometre med CE-mærke
Et termometer, som bruges til at måle kropstemperaturen, er i EU kategoriseret som medicinsk udstyr. Det betyder, at der stilles særlige krav til sikkerheden og virkningen af termometrene. Termometre, der ifølge virksomheden selv lever op til disse krav, har et CE-mærke. Køb derfor aldrig et termometer uden dette mærke.
To syn på sagen: Kan vi få billigere medicin?
Maksimale priser i stedet for faste priser på receptpligtig medicin kan føre til lavere priser, lyder det fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Apotekerbranchen advarer om, at det vil gøre medicinen dyrere for nogle danskere end for andre.
Disse termometre er de bedste i test
Der er rigtig gode alternativer til de traditionelle termometre, hvis du eller andre i familien ikke bryder sig om at få taget temperaturen i endetarmen. Men se dig for- ikke alle er lige gode.
Briller: Sådan gør du et godt køb
Briller skal passe til dit syn, men hvordan får du den bedste pris? Og hvordan klager du, hvis du er utilfreds? Få gode råd til før, under og efter købet.