To syn på sagen: Kan vi få billigere medicin?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

To syn på sagen: Kan vi få billigere medicin?

Maksimale priser i stedet for faste priser på receptpligtig medicin kan føre til lavere priser, lyder det fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Apotekerbranchen advarer om, at det vil gøre medicinen dyrere for nogle danskere end for andre.

Morten Steiniche · Foto: Getty Images · 9. maj 2023
Medicinglas i hænderne på en kvinde

Maksimale priser i stedet for faste priser

Konkurrencen i apotekerbranchen er ikke effektiv nok, og det går ud over forbrugerne, for når der er effektiv konkurrence i en sektor, giver det både lavere priser og bedre service. Det er budskabet fra Konkurrencerådet, som sidste år udsendte en analyse af apotekersektoren og fulgte op med en stribe anbefalinger til, hvordan konkurrencen kan blive bedre til fordel for forbrugerne.

En af Konkurrencerådets anbefalinger er at indføre maksimale udsalgspriser på de receptpligtige lægemidler, som apotekerne sælger til forbrugerne, og som har vundet 14-dagesauktionerne. Hver 14. dag melder medicinproducenterne deres priser ind til Lægemiddelstyrelsen i en slags udbud, hvor producenten med den billigste produktvariant vinder retten til at være apotekernes førstevalg i de kommende to uger. I dag er der faste priser på de produktvarianter, der vinder udbuddene.

Niels Enemærke, hvad vil det betyde for forbrugerne, hvis der i stedet for faste udsalgspriser kommer maksimale udsalgspriser på de lægemidler, der har vundet 14-dagesauktionerne?

”Det kan føre til lavere priser for forbrugerne, da det giver det enkelte apotek mulighed for at sætte lavere priser. Hvorvidt forslaget vil føre til lavere priser, vil afhænge af konkurrencesituationen, men også omkostningerne ved at drive apotek."

Tak, fordi du læser med

Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for

58 kr. / måned

Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Allerede medlem?