Hvorfor er rugbrød typisk sundere end hvedebrød?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Rugbrød: Derfor er det typisk sundere end hvedebrød

Rugbrød er sundt, fordi det mætter godt, og fordi det typisk har et højt indhold af fuldkorn. Nogle rugbrød har dog et langt højere indhold af fuldkorn end andre.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 1. september 2019
Rugbrød på et spækbræt, der er skåret ud

Fuldkorn er sundt, derfor er rugbrød sundt. Det er det korte svar på hvorfor rugbrød er godt for dig. Men der er lidt mere til det end det.

Groft sagt er rugbrødet sundere, jo mere fuldkorn der er i. Det er der flere grunde til:

  • Fuldkorn mætter mere end hvidt mel, hvilket betyder, at du spiser mindre.
  • Fordøjelsen har godt af fuldkorn, hvilket blandt andet skyldes indholdet af fibre i fuldkorn. 
  • Fuldkorn rummer vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som er med til at forebygge sygdomme..

Lyse brød kan også have højt indhold af fuldkorn

Rugbrød er på ingen måde den eneste brødtype, som indeholder fuldkorn.

Lyse brødtyper som hvedebrød og speltbrød kan også have et højt indhold af fuldkorn. Uanset om du køber rugbrød eller et lyst brød, så kan du være sikker på, at brødet indeholder mindst 30 procent fuldkorn af brødets endelige vægt efter bagning, hvis det har Fuldkornslogoet på pakken.

Typisk er indholdet af fuldkorn i rugbrød højere end i hvedebrød. Så selvom både dit rugbrød og hvedebrød har Fuldkornsmærket, kan der alligevel være stor forskel på indholdet af fuldkorn.

Forskel på fuldkorn og kostfibre

Fuldkorn og kostfibre er ikke det samme, men bliver ofte blandet sammen.

Fuldkorn

Fuldkorn betyder, at hele kornet bliver brugt. Fuldkorn er altså ikke et spørgmål om at kernerne er hele. De kan være hele, knækkede, skårne eller malet til mel. Mel der er malet af hele kornet hedder ofte fuldkornsmel

Hvedebrød kan godt have højt fuldkornsindhold, hvis det er lavet af fuldkornshvedemel.

Den officielle anbefaling er, at du skal spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen.

Kostfibre 

Kostfibre får du gennem fuldkorn, men grøntsager, bønner og frugt er også gode kilder til kostfibre.  Kostfibre er gavnlige for fordøjelsen og giver mæthed.

Et højt indhold af kostfibre er ikke nødvendigvis lig med et højt indhold af fuldkorn. 

Kostfibre er vigtige for en god og varieret kost. Sundhed.dk anbefaler, at en voksen person spiser 25-35 gram kostfibre dagligt.