PFAS i økoæg: Hvad skal du gøre?
DTU Fødevareinstituttet har fundet de uønskede kemikalier PFAS i økologiske æg fra hele landet.

Imagecredit: Getty Images
Fødevarestyrelsen har sammen med DTU Fødevareinstituttet undersøgt indholdet af PFAS i æg. Undersøgelsen viser, at der er fundet af PFAS i økologiske æg, og det problem skal der gøres noget ved.
Indholdet af PFAS er lavt i æg fra både frilands-, skrabe- og burhøns. Ifølge DTU stammer de uønskede stoffer i de økologiske æg sandsynligvis fra fiskemel, som hønsene har fået tilsat til deres foder.
Heldigvis går der ikke lang tid, fra hønsene får skiftet foder, til indholdet af PFAS i æggene falder. Kit Granby, der er lektor på DTU Fødevareinstituttet fortæller i deres pressemeddelelse, at nyt foder vil kunne mindske indholdet af PFAS ”kraftigt” i løbet af ”få uger”.
Smid ikke dine økologiske æg ud
Fødevarestyrelsen understreger, at det ikke er farligt at spise æggene, selvom de indeholder PFAS. Æg udgør nemlig kun en lille del af vores kost. Så har du en bakke økologiske æg i køleskabet, behøver du ikke smide dem ud. Men i de kommende uger kan det godt give mening at overveje, hvor mange økologiske æg, du spiser.
Der er dog særlige anbefalinger for børn, fordi de nemmere får for meget PFAS fra æggene: Børn under 10 år bør maksimalt spise 2,5 økologiske æg om ugen.
Hvis du eller dit barn har spist mange økologiske æg på det seneste, skal du ikke gå i panik. Stofferne gør ikke dig eller dit barn akut syg.
"PFAS er et stort og alvorligt problem på samfundsniveau, og det er vigtigt, at vi tager fund som dette alvorligt. De enkelte æg er ikke problemet: Det er, at stofferne er over det hele, og at de nedbrydes meget langsomt. Derfor er problemet heller ikke løst ved alene at nedbringe mængderne i æg, selvom dette skal gøres hurtigst muligt," siger Camilla Udsen, projektchef for fødevarer i Forbrugerrådet Tænk.
Siden september 2022 har Forbrugerrådet Tænk samlet underskrifter for et nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter, fordi vi mener, at forureningen skal stoppes ved kilden. Underskriftsindsamlingen har rundet 60.000 underskrifter.
Andre madvarer skal undersøges
Hvis der er PFAS i fiskemel – er det så også i de fisk, vi spiser? Og hvad med økologiske slagtekyllinger – får de også fiskemel, og er der samme problem med kødet fra dem? Æggefundene rejser mange spørgsmål om vores madvarer.
Myndighederne overvåger uønskede stoffer i fisk, og Fødevarestyrelsen skriver på deres hjemmeside, at deres tidligere undersøgelser ikke generelt viser høje indhold af PFAS.
Kød fra slagtekyllinger og grise – som også får fiskemel, når de er små – er ikke undersøgt for indhold af PFAS. ”Udenlandske undersøgelser tyder på lave koncentrationer” har Kit Granby, der står bag undersøgelsen fra DTU, sagt til Politiken. Økologisk Landsforening oplyser til os, at de har indstillet til Fødevareministeriet, at grise og slagtekyllinger også bliver undersøgt for PFAS.
Fødevarestyrelsen offentliggjorde torsdag, at de indleder ”et koncept for en bredere screening af fødevarer for PFAS.” Screeningen beskrives af Fødevareministeren som en del af den kommende nationale handlingsplan for PFAS.
Det glæder Camilla Udsen:
"Det er godt at se, at myndigheder tager denne her opgave på sig, og det er ikke en dag for tidligt. Myndighederne bør hurtigst muligt grundigt undersøge både fisk og fiskeprodukter bredt set og alle typer af kød fra dyr, der er fodret med fiskemel. Det er vigtigt, at danskerne kan være trygge ved, at den mad, de køber i supermarkedet, ikke indeholder store mængder af uønskede stoffer," siger hun.

Undgå PFAS i imprægneringsmidler
Imprægneringssprays kan indeholde PFAS, også kaldet fluorstoffer, der er problematiske for miljø og sundhed. Se, hvilke sprays du skal undgå her.

Disse imprægneringssprays er uden PFAS
Vi har testet imprægneringsmidler for PFAS og andre uønskede kemikalier. Vi har fundet ni imprægneringssprays uden PFAS. Se dem her.

Gore-Tex: Vinterstøvler til børn indeholder PFAS
Vinterstøvler til børn kan indeholde de problematiske stoffer PFAS for at holde dem vandtætte. Se, hvilke støvler der ifølge virksomhederne er med eller uden fluorstoffer.