PFAS i økologiske æg: Hvad skal du gøre?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Der er ikke længere høje værdier af PFAS i økoæg

En opfølgende undersøgelse fra Fødevarestyrelsen viser, at der ikke længere er problemer med, at økologiske æg indeholder høje værdier af PFAS.

Christina Vejsgaard · Foto: Getty Images · 19. april 2023
Nærbillede af æg

Fotokredit: Getty Images

Fødevarestyrelsen har sammen med DTU Fødevareinstituttet undersøgt indholdet af PFAS i æg. I januar fandt de høje niveauer af PFAS i økologiske æg. En opfølgende undersøgelse af 10 forskellige økologiske æg viser, at problemet er væk. 8 ud af 10 prøver var fri for PFAS, mens der i 2 prøver blev fundet PFAS langt under grænseværdien.

Æggene indeholdt PFAS, fordi hønsene fik fiskemel som en del af deres foder. Efter foderet blev skiftet, er indholdet af PFAS faldet hurtigt.

Hvert tredje æg er økologisk

Ifølge Landbrug & Fødevarer er hvert tredje æg solgt i Danmark økologisk. Miljøet og drikkevandet er et af de vigtigste parametre, danskerne lægger vægt på, når de vælger økologi.

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Børn må igen spise flere økologiske æg

Fødevarestyrelsen understregede i januar, at det ikke var farligt at spise æggene, selvom de indeholder PFAS. Æg udgør nemlig kun en lille del af vores kost. 

De lavede dog særlige anbefalinger for børn, fordi de nemmere får for meget PFAS fra æggene: Anbefalingen var, at børn under 10 år maksimalt skulle spise 2,5 økologiske æg om ugen. Den anbefaling er nu ophævet.

PFAS i fisk er heller ikke et problem

Fordi PFAS i økologiske æg stammede fra fiskemel, opstod der tidligere på året mange spørgsmål om PFAS i fisk. Derfor har Fødevarestyrelsen også set på indhold af PFAS i fisk.

Ud af de 13 prøver af fisk, som Fødevarestyrelsen analyserede, var 10 prøver helt fri for PFAS. I to prøver af ørred og én prøve af ål fandt Fødevarestyrelsen fluorstoffet PFOS, som i dag er forbudt, men som findes i miljøet, fordi stofferne nedbrydes meget langsomt. Mængderne af PFOS i prøverne var langt under grænseværdierne.