Sojamælk: Det skal du vide
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Sojadrik – det skal du vide

Sojamælk er en populær plantedrik, men der kan være stor forskel på smagen og indholdet af uønskede stoffer. Bliv klogere på sojadrik her.

Line Lindgren Rathsach · Foto: Getty Images · 25. juni 2024
Sojadrik testes

Sojadrik, eller sojamælk som det hedder i daglig tale, er en plantedrik, der kan drikkes rent eller bruges på morgenmadsprodukter, i desserter og i madretter. 

Vi har tidligere testet seks sojadrikke for smag og uønskede stoffer.

Testen er ikke tilgængelig, fordi flere af de testede sojadrikke ikke længere er på markedet. Men med udgangspunkt i vores test, kan du her blive klogere på sojamælk.

Sojamælk er et meget forarbejdet produkt

Sojadrik laves af sojabønner, men før de rå sojabønner kan blive til sojamælk, skal de gennem en lang fabrikationsproces. Nogle sojadrikke tilsættes også sødestoffer, mineraler og vitaminer. 

Sojamælk er derfor et meget mere forarbejdet produkt end komælk.

Man mener, at sojadrik er blevet fremstillet i Kina i århundreder, men den første kommercielle sojadrikfabrik i verden åbnede i Kina i 1910.

Sådan laves sojadrik

  1. Sojabønnerne bliver kogt, hvilket nedbryder lektiner (proteiner) i bønnerne.
  2. Derefter males og blendes sojabønnerne sammen med vand, og tørstofferne presses ud af væsken.
  3. Sojavæsken tilsættes herefter forskellige stoffer såsom vitaminer og sødestoffer, hvorefter væsken steriliseres ved høj temperatur.
  4. Sojadrikken bliver sidst i processen homogeniseret, ligesom meget mælk gør, og det forhindrer fedtstofferne i at klumpe sig sammen.
  5. Sojadrikken bliver pakket under sterile forhold, hvilket er med til at gøre, at den kan holde sig mange måneder uden afkøling.

Hedder det sojamælk eller sojadrik?

Det rigtige navn er sojadrik, og det er kun i daglig tale, at vi bruger ordet sojamælk.

EU har nemlig besluttet, at producenter ikke må kalde plantedrikke for mælk, fordi der ikke er mælk i produkterne. 

Næringsindholdet i sojadrik er meget anderledes end næringsindholdet i mælk, og forbrugerne skal ikke tro, at en plantedrik er det samme som mælk.

Sojamælk indeholder ofte klorat eller nikkel

Klorat er et stof, der kan findes i sojamælk grundet brug af desinfektionsmidler i produktionen, eller hvis sojadrikken indeholder drikkevand tilsat klor. Får du for meget klorat gennem din kost, kan det medføre nedsat jodoptagelse fra kosten, hvilket kan føre til jodmangel.

Soja har et naturligt indhold af nikkel, men indholdet af nikkel i sojadrik bør ikke være for højt. Selv om nikkel i fødevarer ikke kan give nikkelallergi, kan det forværre en eksisterende nikkelallergi. 

I testen indeholdt én sojadrik så meget klorat og nikkel, at et enkelt glas ville overstige det tolerable daglige indtag (TDI) for en person på 60 kg. Der er ikke grænseværdier for indhold af nikkel og klorat i sojamælk, så sojadrikken brød ikke nogen regler.

Kun en af de seks sojadrikke indeholdt ikke nikkel eller klorat. Drikken var en blanding af sojamælk og rismælk.

Sojamælk varierer meget i pris

Prisen på de testede sojadrikke varierede fra 12 til 22 kroner. Men sojadrik kan også laves derhjemme af sojabønner, og så kommer prisen ned på få kroner literen.

Du finder opskrifter på hjemmelavet sojamælk på nettet. Vær opmærksom på, at det kræver en del tid at lave sin egen sojadrik.

Sojadrikke smager vidt forskelligt

Sojadrik smager ikke af mælk. Smagen minder mere om en blanding af ærter og sojabønner og eventuelle tilsatte smagsstoffer. Derfor skal drikken ikke ses som en reel erstatning for mælk.

Sojadrikkene i testen var sødet forskelligt. Nogle var sødet med sukker eller sirup, andre var helt usødede, og en sojamælk var en blanding mellem risdrik og sojadrik.

Testen viste, at sojadrikke ikke smager ens, og at nogle sojadrikke egner sig bedre til en type brug end en anden. 

Sojadrik med vaniljesmag egner sig fx ikke til at lave sovs af, men den kan smage godt at drikke rent eller bruge i smoothies og bagværk. 

Sådan testede vi sojadrik

I testen smagte 35 forbrugere og to smagseksperter på sojadrikke fra mærkerne Lima, Milbona, Natur Green, Naturli', The Bridge og Økolivet.

Sojadrikkene blev blindtestet og forbrugerne, der smagstestede dem, bruger normalt plantedrikke og kender derfor til smagen.

Sojadrikkene blev smagt rent. De er altså ikke blandet op med te, kaffe eller smagt til havregryn. 

Vi har desuden testet sojadrikkene for indhold af forskellige problematiske stoffer. Vi testede blandt andet for tungmetaller, der kan ophobe sig i kroppen, og som har skadelige effekter. 

Usødet sojadrik kan smage dårligere

De sojadrikke i testen, der smagte bedst rent, var sødet med enten sirup eller risdrik.

Usødet sojadrik indeholder ikke noget sukker, og det går ud over smagen, mente både testens smagseksperter og forbrugere.

Smagseksperterne sagde, at de godt forstår, hvorfor man ofte søder sojamælk.