Honning - Det skal du vide
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

5 spørgsmål og svar om honning

Hvad er honning lavet af? Hvordan opbevarer jeg det? Hvor længe kan det holde? Få svar på alle dine honningspørgsmål her

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 10. oktober 2022
Honning emballage og indhold

Honning er et naturprodukt, hvor årstider, områder, vind og vejr og meget mere har indflydelse på produktet. Du kan købe blomsterhonninger, som typisk er honning fra mange forskellige blomster, og du kan købe specialhonninger som akacie-, lyng- eller manukahonning, hvor bierne har hentet pollen primært fra én type blomst.

Test af honning

Vi har testet honning, hvor vi laboratorietester produkterne, for at se om produktet indeholder tilsat sukker, er den type honning, som der står på emballagen og om den indeholder for meget gær og lignende.

Med udgangspunkt i vores test, for du her svar på de mest stillede spørgsmål om honning

Hvad er honning lavet af?

Honning består af frugtsukker, druesukker, mineraler, proteiner og naturlige smagsstoffer fra de blomster, som bierne har besøgt.

Når honning smager og dufter forskelligt, så er det, fordi bierne henter nektar i de forskellige blomster og afgrøder, der er i området. Der er forskel på smagen af forår-, sommer- og sensommerhonning, da der forskel på hvilke blomster og planter der blomstrer.

Den honning du køber i forretningerne må ikke være tilsat sukker eller sirup. Ellers må det ikke kalde sig for honning. Vi har tidligere testet honning, som var tilsat sukker

Hvor længe holder honning?

Honning kan i teorien holde sig for evigt på grund af det høje indhold af sukker, der konserverer honningen. I de egyptiske pyramider har man fundet 3.000 år gammel honning, som stadig kan spises. 

Men selvom honning har en lang holdbarhedstid, kan du selv gøre dit til, at bevare din honnings smag og konsistens bedst muligt. 

Holdbarhedsdatoen på honning er typisk 1 til 1,5 år, hvis du kigger på emballagen. Ofte står der ”Bedst før”, som er en indikation af, at honning godt kan holde sig længere. Smag og duft til din honning før du smider den ud, for ofte kan den holde længere.

Forlæng honningen levetid sådan:

  • Honning skal opbevaret tørt. Får honning fugt, begynder den nemlig at gære.
  • Honning skal opbevares i en tætsluttende emballage. Det skyldes, at honning kan optage duft fra omgivelserne.
  • Honning skal opbevares mørkt og køligt, så enzymerne, der medvirker til honningens gode egenskaber, ikke nedbrydes af lyset.

Manukahonning, lynghonning, akaciehonning eller blomsterhonning?

For at en honning kan hedde fx lynghonning, skal bierne primært have besøgt lyngblomster. Det er umuligt for dig som forbruger at vide om det er tilfældet.

I laboratorietest kan man identificere pollentyperne i honningen og det afslører hvilke typer blomster og planter bierne har besøgt, samt hvor honningen stammer fra i verdenen.

Honningproducenterne benytter en tysk branchestandard for at klassificere honningtypen. Her ser man på om honningen stammer fra den specifikke blomst, men andre parametre som tekstur og smag skal også være rigtig, for at producenten kan sige at honningen stammer fra en særlig type plante, træ eller blomst.

Blomsterhonning er den betegnelse det meste honning har, og det skyldes ofte, at honningen kommer fra flere typer blomster afhængig af sæson.

Skal jeg vælge dansk eller udenlandsk honning?

Du skal vælge den honning du bedst kan lide. I vores test klarer dansk honning sig godt, men det gør honning fra andre lande også.

Det kan være god ide at købe dansk honning, hvis du vil støtte lokal dansk produktion og derudover gerne vil spare på den unødige transport, det kræver at fragte udenlandsk honning til Danmark.

På deklarationen skal der står hvor honningen kommer fra. Uanset om du køber en specialhonning eller en almindelig blomsterhonning, så kan honningen komme fra flere lande og biavlere. I vores test kan du se hvilke(n) oprindelsesland der er oplyst og hvad vores laboratorietest viser.

Presset, cremet honning eller flydende honning?

Konsistensen af honning afhænger blandt andet af, hvordan biavleren har behandlet eller ladet honningen være, efter at den er høstet.

  • Presset honning: Presning af honning er en af de ældste metoder at udvinde honning på. Ved presning udsættes honningen ikke for luftens ilt og holder af samme grund bedre på duft- og smagsstoffer.
  • Slynget honning: Her har biavleren slynget honningen ud af honningtavlerne.
  • Krystalhonning: Flydende honning, der har krystalliseret sig.
  • Rørt honning: Krystalliseret honning, der er rørt i under krystalliseringsprocessen.

Om bier og honning

  • En bi flyver cirka 2 kilometer for et hente pollen. Men er der få blomster, kan den godt flyve op til 12 kilometer.
  • En bi flyver omkring 30.000 km på en liter honning.
  • En bifamilie bruger 8 kilo honning som flybrændstof for at lave 1 kg honning til biavleren.
  • Der er omkring 100.000 bifamilier og 5.000.000.000 bier i Danmark.
  • I en mark med hvidkløver er der mellem 400 og 500 millioner blomster per hektar, som skal alle besøges af en bi for at kunne sætte frø.
  • Bifamilier kan overvintre ved temperaturer helt ned til minus 45 grader. De holder varmen ved at klumpe sig sammen i en kugleformet klynge og spise af deres honningforråd.