Er varer fra Temu identiske med dem i danske butikker? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Er varer fra Temu identiske med dem i danske butikker?

Der er flere forskellige ting på spil, når du ser varer på Temu, der ligner dem, du kan finde i danske butikker.

Agnes Buch Thingstrup & Christina Vejsgaard · Foto: Forbrugerrådet Tænk · 14. januar 2025
bideringe på mørkegrøn baggrund med grøn cirkel

Fotokredit: Forbrugerrådet Tænk

Forbrugerrådet Tænk har fået mange henvendelser fra forbrugere, der har fundet produkter på Temu, der tilsyneladende er magen til dem, der sælges i danske butikker. 

På baggrund af tips fra forbrugerne om tilsyneladende ens varer har vi købt og sammenlignet produkterne.  

I vores sammenligning af de indkøbte produkter fandt vi eksempler på:

  • Varer, hvor der ikke er nogen synlige forskelle.
  • Varer der ser meget identiske ud, men hvor der alligevel er mindre forskelle. 
  • Varer hvor designet er identisk, men materialerne er af forskellig kvalitet.
  • Varer, der helt åbenlyst er forskellige fx forskellige størrelse, design etc. 

Selvom produkterne ser ens ud, kan der dog være forskelle, fx at det ene indeholder uønsket kemi, mens det andet ikke gør. Det kan hverken du eller vi se med det blotte øje – det kræver dyre laboratorietest.

I de tilfælde, hvor varerne helt åbenlyst er forskellige, eller hvor der kun er mindre forskelle, er det ofte svært at afgøre, om forskellene har en egentlig betydning fx for sikkerheden eller kvaliteten af produktet eller ej. 

I nogle tilfælde vurderer vi umiddelbart, at kvaliteten af produkterne fra Temu er ringere, eller at den mere begrænsede mærkning af produkterne kan have betydning for brugen, men i andre tilfælde er det ikke til at afgøre, om forskellene har nogen reel betydning.

Eksemplerne viser kort sagt at det er kompliceret, og der kan gemme sig flere forklaringer på forskellene. Temu-produkterne kan være kopier af danske varer, eller det kan være samme leverandør, som sælger til danske butikker, der også sælger direkte til forbrugerne på Temu.

Risikoen er lavere, når du køber i danske butikker

Når Forbrugerrådet Tænk fraråder, at du køber bestemte varetyper på Temu og andre online markedspladser, så handler det om, at risikoen for at få et produkt, der har problemer med sikkerheden, er for stor. 

Risikoen er lavere i danske butikker, fordi de danske virksomheder har et direkte ansvar for at sørge for, at de produkter, de sælger, er sikre og overholder reglerne. Samtidig har myndighederne også langt bedre mulighed for at kontrollere og håndhæve loven overfor danske virksomheder samt et system for tilbagekaldelse af de produkter, der ikke lever op til reglerne.

Du kan se gennemgangen af 15 forskellige eksempler på ”dobbeltgængere” herunder.

Ingen synlige forskelle på produkterne

Vi har kontaktet Hemmingsen Kids, som fortæller, at alle deres produkter bliver testet og godkendt i henhold til den europæiske standard for legetøj. Også bideringen har gennemgået en række test, og materialet er godkendt til fødevare-standarder.

"Forskellen på TEMUs bidering (som vi ikke vidste findes) og vores er, at vi kan dokumentere, at produktet er sikkert for barnet og ikke indeholder uønsket kemi," skriver direktør Nina Liv Olesen.

Kommentar fra Babysam

Hos BabySam vægter vi kvalitet, sikkerhed og overholdelse af danske og europæiske regler højt. Den rangle, vi forhandler fra brandet Le Toft, er nøje udvalgt for at sikre, at den opfylder alle krav i henhold til CE-mærkning, REACH-lovgivningen og det udvidede producentansvar. Dette inkluderer kontrol for uønsket kemi og andre sikkerhedsrisici. Vi arbejder tæt sammen med vores leverandører for at sikre dokumentation for, at produkterne lever op til disse krav.

Når man handler på platforme som TEMU, er det vigtigt at være opmærksom på, at produkter her ofte ikke er underlagt samme kontrol. Kunderne risikerer, at varerne ikke overholder europæiske standarder, ikke er testet for skadelige stoffer, og at producenten ikke lever op til krav om produktansvar eller sikkerhed. Hertil kommer, at Kina via den internationale postforordning fortsat nyder godt af lavere portoomkostninger, og at forbrugerne som udgangspunkt ikke betaler dansk Told og moms på disse varer. Disse forhold bidrager til den markante prisforskel, men også til en potentielt lavere sikkerhedsstandard. 

Vi anbefaler altid, at forbrugerne køber produkter fra pålidelige forhandlere, der kan garantere produktets sikkerhed og ansvarlig produktion. Hos BabySam står vi inde for, at vores produkter lever op til alle gældende regler og standarder – noget vi desværre ikke kan sige med sikkerhed om produkter fra TEMU. Det vil naturligvis altid være markant billigere at købe et produkt direkte fra fabrikken som forbruger og selv stå inde for den risiko dette kan medføre for ens barn. Det er naturligvis et individuelt skøn, hvilken risikofaktor man er komfortabel med for at spare 50 og ingen steder at henvende sig hvis produktet ikke lever op til det forventede eller viser sig, at gøre skade på ens barn. Vi forstår godt det kan være fristende at spare nogle hurtige penge, men som en seriøs og professionel aktør vil vi aldrig anbefale at købe produkt hvor der ingen mulighed er for, at sikre sig at produktet lever op til de krav der stilles i Danmark og EU til produktsikkerhed – uanset om det i nogle tilfælde kan vise sig at være et sammenligneligt produkt.  

Vi har kontaktet AYAVA, der har følgende kommentar:

"Hele Temu-situationen er noget, der har givet mig en masse søvnløse nætter, ikke kun på grund af den ulige konkurrence med dårlige efterligningsprodukter, men især dét, at man ikke kan vide, hvilken farlig kemi der er i Temus produkter. Hos AYAVA sikrer jeg mig altid, at mine produkter overholder EU's krav. 

Jeg går ikke på kompromis med kvalitet, og det er vigtigt for mig, at forbrugerne kan føle sig trygge ved at handle hos mig. 

Det er vigtigt for mig at tydeliggøre, at selvom Temus produkter ved øjekast kan forveksles med AYAVAs, så er der kæmpe forskel på kvaliteten og feel af Temus efterlignings produkter vs. de originale, når du står med det i hånden.  

Jeg er selvfølgelig kun en lille virksomhed, men det smerter mig, at firmaer som Temu i princippet dræber små lokale virksomheder, når alternativet, Temu tilbyder, er dårligere kvalitet og potentielt skadeligt for vores sundhed."

Ser umiddelbart identiske ud, men der er alligevel mindre forskelle

Kommentar fra Evermart

Vi har kontaktet Evermart, hvor ejer Christian Sodemann har følgende kommentar:

Lad mig starte med at konkludere - vi køber ikke vores produkter på Temu, og vi kunne aldrig finde på at købe vores produkter på Temu.

Når det er sagt, så er Temu jo ikke en forretning ligesom vores, hvor der sidder indkøbere og specifikt udvælger, hvilke produkter fra hvilke leverandører, der skal handles. Det er en gigantisk markedsplads med rigtig mange forhandlere af de tilsyneladende samme varer. Jeg forstår derfor godt forbrugernes skepsis, da meget jo ligner hinanden når man handler ud fra billeder og info på nettet.

Vi oplevede det selv, da vi startede for over 10 år siden, og skulle til at handle med Kina. Bestilte vi en oplader fra 15 forskellige leverandører, fungerede de 4 ikke, 5 af dem blev ekstremt varme eller var på anden måde meget tydeligt ikke i orden, 3 lugtede eller havde andre udfordringer og de sidste 3 var gode.

Ergo var det muligt at finde gode produkter, men selvom alle 15 ved bestilling virkede ens, var det reelle produkt, der blev modtaget, vidt forskelligt.

I dag bruger vi leverandører fra Danmark, Sverige, Tyskland, Polen og Kina til vores produktsortiment, og de varer, vi får fra Kina, kommer igennem en kvalitetskontrol - først af et agentur, vi har samarbejdet med i mange år, og derefter vores egne indkøbere og kundeservice, der konstant indsamler feedback fra kunder, så vi er sikre på, at vi forhandler noget, vi kan stå inde for. Udover at der i Danmark er ret skrappe regler i forhold til produktansvar, så er det også vigtigt for både mig og mine medarbejdere, at vi kan møde folk, der har handlet hos os, og være stolte over den købsoplevelse og de produkter, vi sender ud.

Derudover betaler vi told, moms, skat, danske medarbejdere, danske afgifter, danske revisorer, der sørger for, at alt bliver gjort rigtigt, som også har en indvirkning på prisen, men som er med til at sørge for og værne om det danske samfund.

Vi har kontaktet Flying Tiger Copenhagen, hvor Louise Müller, der er kommunikationschef, udtaler:

Tumblerkoppen er en populær vare, som mange forhandlere har i deres sortiment. At de omtalte produkter på overfladen ligner hinanden, betyder ikke nødvendigvis, at kvaliteten er den samme, eller at forbrugersikkerheden kan sammenlignes.

Vores version af tumbleren har – som alle vores øvrige produkter – gennemgået en omfattende kvalitetssikringsproces, der blandt andet omfatter tests på et uafhængigt laboratorium for at sikre, at den lever op til de europæiske krav til fødevarekontaktmaterialer. Derudover har vi etableret grundige processer, som sikrer, at alle krav til europæisk mærkning overholdes.

Vi har kontaktet Kop & Kande, der fortæller, at de har undersøgt med deres leverandør, som bekræfter, at deres drikkedunke overholder gældende dansk lovgivning, og er fødevaregodkendt.

Umiddelbart samme design, men forskellige materialer

AlLuKo oplyser i en kommentar til Forbrugerrådet Tænk, at de ikke kan genkende vurderingen af kvaliteten på produktet, og at de ikke har modtaget reklamationer på produktet. De skriver desuden: 

”Vi oplever at mange produkter og design kopieres 1:1 men i et dårligere materialevalg. Vores produkt lever op til de danske regler om GPSR (produktsikkerhed, red.) inden for denne produktkategori. Det betyder at vi som importør har ansvaret for at sikre og besidde tilgængelige test fra fabrikanten. I dette tilfælde test og godkendelse af UV50+ beskyttelse. (…) Alle varer kontrollers både lokalt og i Danmark ved modtagelse for fejl og det sikres, at de lever op til AlLuKo’s høje produktstandarder.”

Meget tydelige, større forskelle

Fupbutikker er med til at mudre billedet

Noget andet, der bidrager til forvirringen, er webshops, der ser danske ud, men ikke er det. For eksempel har vi skrevet om Birgit fra Farum, der købte en kjole på Larsen Mode København, men modtog en pakke fra Kina.