Det skal du se efter, når du køber løbecykel
Løbecykler styrker dit barns balanceevne, og er sjov legetøj, men du skal se dig for inden køb. Vi har testet løbecykler. Få ni gode råd før du køber.
Løbercykler er en god måde at lære børn at cykle på, fordi de træner at holde balancen på 2 hjul. Vi har undersøgt og testet 12 løbecykler for hvor sikre og holdbare de er, samt om de indeholder uønsket kemi.
Vores løbecykel test viser at flere løbecykler har problemer med sikkerheden og uønsket kemi. Få her otte gode råd til hvad du skal se efter, når du skal købe løbecykel til dit barn.
1. Styret skal kunne dreje cirka 45 grader
Der er forskel på hvor stor cyklens drejevinkel er. Nogen styr kan dreje hele vejen rundt, mens andre er mere eller mindre begrænset i hvor meget de kan dreje.
Et styr, der kan dreje mindre end 45 grader begrænser cyklens manøvredygtighed. Børnene kan ikke komme ordentlig rundt i svinget, og de bliver i stedet nødt til at stoppe op og løfte cyklen rundt, når det skal svinge.
En drejevinkel på 45 grader eller derover giver derimod barnet gode mulighed for at styre cyklen derhen hvor det vil.
På de fleste løbecykler kan styret dreje hele vejen rundt. Det giver rigtig god manøvredygtighed. Det kan dog være en udfordring for nogen, særligt de mindste, børn. Styret kan blive så livligt, at det kan være svært at håndtere for de mindste børn.
Enkelte cykler har en strop, der kan begrænse drejevinklen noget, når det ønskes, men som også kan løsnes og give fri drejelighed. Det er en god, fleksibel løsning.
2. Vælg ikke et bredt styr
Løbecyklen er sværere at styre og manøvrere, hvis styret er for bredt. Løbecyklens styr må heller ikke være for tæt ved sadlen, da barnet så kan få styret for tæt på kroppen. Håndtagene må desuden ikke være formet efter hænder, så barnets hænder kun kan placeres et bestemt sted.
3. Undgå håndbremser
Undgå håndbremse på cyklen. Den er unødvendig, da børnene skal bremse med fødderne. Den fylder også på styret og vil kun distrahere barnet.
4. Sadelhøjden skal kunne justeres
Løbecyklen skal kunne justeres løbende, så barnet kan bruge den i længere tid. Der er forskel på hvor stort et spænd i sadelhøjde de forskellige løbecykler har. Løbecyklens sadel og styr skal have en højde, der passer til barnets størrelse.
Det er barnets skridtlængden, der er det vigtigste i forhold til at afgøre om cyklen passer. Sadelhøjden skal svare til længden fra dit barns skridt til jorden. Så kan barnet sidde på cyklen og nå jorden med fødderne.
Sadlen på løbecyklen skal være blød og polstret, da bump i vejen kan være hårde for ryg og haleben.
Har løbecyklen en lav tværstang, som på en damecykel, vil det være nemmere for barnet at stige af og på.
5. Vælg gerne cykel med trinbræt
Et trinbræt kan være brugbart for nogen børn. Så kan de tage fødderne op og hvile dem når de er i fart.
6. Løbecyklens hjul skal være brede og bløde
Hjulene på løbecyklen skal være brede, da det giver en mere stabil kørsel.
Løbecyklens hjul skal også være bløde. Bløde hjul aflaster nemlig barnets ryg ved bump i vejen.
Lufthjul er typisk blødere end de punkterfrie plast hjul.
7. Tjek for smådele og klemfælder
Løbecykler kan have en del farlige smådele, der kan skade dit barn. Ventilhætter, beslag, bolte og andre detaljer kan være til fare for børn.
Løbecyklens smådele er især farlige for børn under 3 år, fordi små børn putter ting i munden og kan blive kvalt.
Børn kan få fingrene i klemme i hængslede led mellem stel og styr, hvor der på nogle cykler er en åbning, som kan mase barnets fingre, når styret drejer.
8. Undgå uønskede kemikalier
10 ud af de 12 testede løbecykler indeholdte problematiske kemikalier. Den uønskede kemi kan du ikke se, men i kemitesten af løbecyklerne kan de se alle testresultaterne
Uønsket kemi hører ikke hjemme i udstyr til børn, da børn er ekstra følsomme over for denne påvirkning. Brug eventuel appen Tjek Kemien, for at se om den løbecykel du ser på indeholder problematiske stoffer og spørg forhandleren.
9. Tænk på sikkerheden i trafikken
De fleste løbecykler er uden reflekser og særlig de mørke farver er heller ikke særlig synlige i sig selv. Selvom børnene ikke skal køre på løbecyklen i trafikken er det alligevel en god ide at vælge løbecykler i lysere farver, samt udstyre cykel eller børn med gode reflekser i den mørke vintertid.
Det er en god ide regelmæssigt at tjekke at løbecyklen er i orden og at der ikke er noget på cyklen der er ved at gå løs eller brække.
Der er intet krav om, at barnet skal bruge cykelhjelm, når det cykler. Det samme gælder for løbecykler. Men vi anbefaler, at du altid beskytter barnets hoved med en cykelhjelm til børn.
Det kan være hårdt for fødderne at løbe afsted på cyklen og fødderne kan komme ind i hjulet. Husk sko, der beskytter børnenes fødder fra at komme til skade på asfalt eller i hjul.
Her er reglerne for løbecykler i trafikken
Børn under 6 år må ifølge færdselsloven ikke cykle på hverken vej eller cykelsti uden at være sammen med en voksen.
På fortovet må børn under 6 år til gengæld gerne cykle – både alene, og når de er sammen med en voksen. Løbecykler er kategoriseret som legetøj – ikke cykler – og er derfor ikke omfattet af færdselsloven.
Ingen gode cykelanhængere i test
Fire testede cykelanhængere til børn har problemer med sikkerheden, og alle testens ti modeller indeholder PFAS. Dermed kan vi ikke anbefale nogen i testen, og det er skuffende.
Det skal du vide før du køber cykelanhænger
Barnet skal sidde godt i cykelanhængeren og sikkerheden skal være i top. Få gode råd til, hvad du skal se efter, når du køber en cykelanhænger.
10 cykelanhængere til børn indeholder PFAS
Forbrugerrådet Tænk har testet 10 cykelanhængere, og de indeholder alle PFAS. Se dem her.