Sådan håndterer du digital arv som efterladt
Hvis du arver boet efter en afdød, får du også ansvaret for at håndtere personens digitale liv. Som hovedregel opfordrer en advokat til, at du gemmer relevante billeder og dokumenter og derefter får lukket siderne ned.
Hvis du modtager en persons digitale arv, uden at I har haft nogle samtaler om, hvad vedkommende ønsker, der skal ske, har du kun dit eget etiske kompas at gå efter. En tommelfingerregel er at tage de samme overvejelser med dig, når du åbner en afdød persons computer, som du ville have, hvis du åbnede en fysisk skuffe i dødsboet, siger advokat Helle Brandt:
”Du kan læse og kigge i alt – men af respekt kan du jo også vælge at lade være. Da jeg selv ryddede op i boet fra mine forældre, fandt jeg en kasse med breve, fra da de var helt unge. Jeg besluttede, at de var private, og at dem ville jeg ikke læse. På samme måde ville jeg ikke gå ind og læse deres SMS’er eller mails, medmindre jeg ledte efter noget konkret, som jeg skulle bruge i forbindelse med at afvikle boet. Jeg vil anbefale, at du tager det relevante og så lukker siderne ned. Men beslutningen er jo op til den enkelte og det forhold, du har haft med den afdøde.”
Du skal have en skifteretsattest
Selvom der ikke er meget lovgivning på området, er der alligevel et par ting, du skal være opmærksom på. Den første er, at det kun er, hvis du har en skifteretsattest, at du må logge ind på den afdødes computer, telefon og konti og administrere dem. Hvis andre familiemedlemmer eller venner sætter sig til at gætte kodeord og logge ind, er det ulovligt og vil blive betragtet som hacking.
Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Hvilken digital arv efterlader du dig, når du dør?
Døden kan være svær at tale om og virke uhåndgribelig – ikke mindst, når det kommer til din digitale arv. Men for både din egen og dine efterladtes skyld kan det være en god idé at finde modet til at tage snakken om, hvad der skal ske med dit digitale liv efter din død.
Mobiltelefonen sluger børn og unges tid
Børn og unge bruger meget tid på mobilen, selvom mange faktisk ville ønske, at det var lettere at lægge den fra sig. Ligesom voksne bliver børn fastholdt af techvirksomhedernes designs, og bombarderet med indhold, der vækker stærke følelser.
Spam-SMS’er skal sorteres fra
Teleselskaberne introducerer et nyt spamfilter til at bekæmpe den stigende mængde svindel-SMS’er. Selvom tiltaget sigter mod at beskytte forbrugerne, vækker det bekymring for privatlivets fred, da nogle frygter, at deres beskeder kan blive overvåget. Det er der dog ingen grund til, mener eksperter.