Kan man erstatte Messenger med andre chatapps? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

"Problemet med Messenger er, at det er der, næsten alle er"

Fotograf Adam Bindslev har i længere tid forsøgt at slippe af med Messenger, men uden held. Konsekvensen ved at erstatte Facebooks populære chatapp med en anden er simpelthen for stor.

Morten Steiniche · Foto: Karin Majland · 30. august 2021
Adam Bindslev sidder med sin mobil

"Alene det seneste døgn er der 12 personer, der har kontaktet mig via Facebook Messenger, og det er hovedsageligt folk, som jeg kun har kontakt med der," fortæller Adam Bindslev fra Grenaa.

"Hvis jeg ikke har kontakt med dem via Messenger, vil jeg måske helt miste kontakten med dem."

Han bruger – som så mange andre – chatappsene til alle mulige ting:

"Det er ting, der skal koordineres, og det er sociale kontakter, men jeg oplever også, at der er flere og flere af mine kunder, der bruger netop Messenger som kontaktflade."

Det store netværk

Fotografen har forsøgt at erstatte Messenger med Google Chat, Skype, Whatsapp, Signal og Telegram, men resultatet er hver gang det samme. Der er simpelthen ikke det samme store netværk på de andre chat­apps som på Messenger.

"Problemet med Messenger er, at det er det eneste sted, hvor jeg kan finde praktisk talt alle. Jeg er ret glad for Google Chat, men jeg kender kun tre mennesker, som bruger den tjeneste. Man kan godt have en drøm om kun at bruge en anden platform, men det er jo lige meget, hvis man ikke får andre med over," siger han.

Har spredt sig på flere chatapps

Det er blandt andet Facebooks forretningsmodel, Adam Bindslev ikke bryder sig om, og som er grunden til, at han gerne vil væk.

Og det er ikke kun Messenger, men også Facebook, han har forsøgt at vinke farvel til.

"Men det er svært at være godt informeret, når man som jeg bor i et lokalsamfund, hvor Facebook og Messenger i høj grad bliver brugt til at dele information. Det er bare de platforme, man bruger her," siger han.

Bliv enige om et nyt mødested

Resultatet af Adam Bindslevs anstrengelser er, at han i dag er aktiv på en række forskellige chatapps; for eksempel har han kontakt med sin barber via Whatsapp.

Men det er muligvis også løsningen: at blive enig med mindre grupper af mennesker om at flytte kommunikationen over på en anden chatapp end Facebooks.

"Hvis man har en gruppe af mennesker, man jævnligt er i kontakt med, kan man måske blive enige om at begynde at bruge en anden platform," siger Adam Bindslev.