Sådan skal du gøre, for at passe på din identitet| Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Har du været udsat for id-tyveri?

Har du mistet dit pas, kørekort, sundhedskort eller Dankort, eller ligger dine personlige på internettet? Sådan skal du gøre, for at passe på din identitet.

David Bergeon Foto: Getty Images · 11. juni 2020
Mand sidder på telefon og skal finde ud af om han har været udsat for id-tyveri

Det skal du gøre, hvis du mister personlige oplysninger

Pas, kørekort og sundhedskort har personlige oplysninger på sig. Hvis du mister dine for eksempel pas eller kørekort, er det vigtigt, at du kontakter politiet.

En kopi af politianmeldelsen eller henvendelsen kan bruges som dokumentation over for kreditorer og pengeinstitutter, hvis nogen misbruger dine oplysninger til at købe varer eller låne penge. Derfor er det vigtigt, at du får en kvittering for din henvendelse.

Hos Borger.dk kan du indsætte det, man kalder et kreditadvarsel på dit CPR-nummer. En markering om kreditadvarsel er et signal til virksomhederne om, at de skal være særligt opmærksomme i deres identitetskontrol, før de låner penge til nogen, der bruger dit navn.

Pas og kørekort

Hvis du har mistet pas og kørekort, skal du henvende dig til din lokale politistation og bede om at få dit pas eller kørekort gjort ugyldigt. Politiet kan samtidig oplyse, hvordan du kan få nyt kørekort og pas.

Sygesikringsbevis

Mister du dit sundhedskort, skal du anmelde det til politiet. Du kan bestille et nyt kort hos din kommune.

Dankort og andre betalingskort

Får du stjålet dit dankort eller andet betalings- eller kreditkort, skal du straks spærre kortet og kontakte din bank.

Du kan gøre det på nettet eller kontakte Nets på telefon 4489 2929 for Dankort, Visa/dankort og Visa Electron og på 4489 2750 for MasterCard, Maestro, Visa eller American Express.

NemID

Mister du dit nøglekort til NemID? Så skal du spærre nøglekortet.

Nøglekortet kan tyven ikke bruge til noget, med mindre de også kender dit brugernavn og koden til dit NemID. Men derfor skal du alligevel spærre kortet.

Kode og brugernavn kan svindlere have fået fingrene i, hvis du for eksempel har brugt en offentlig computer.

Tjek, om dine oplysninger ligger på nettet

Dit CPR-nummeret skal ikke være på nettet. Tjek, om der er oplysninger om dig selv ved at skrive dit fulde navn sat i anførselstegn i søgemaskinen Google. Du kan også prøve flere søgemaskiner som Bing og Yahoo. 

Søg på dit navn, eksempelvis "Hans Hansen".

Søgningen skal ikke indeholde dit fulde CPR-nummer, men prøv at søge på din fødselsdag uden de sidste fire cifre.

Søg på din fødselsdag sammen med dit navn, eksempelvis "Hans Hansen" "010170".

Finder du dit CPR-nummer eller andre personlige oplysninger på en hjemmeside, skal du kontakte dem, der står bag hjemmesiden og bede dem om at fjerne det.

Kan du ikke komme i kontakt med hjemmesiden, kan du vælge at anmelde hjemmesiden til Datatilsynet.

Regninger og rykkere, du ikke kender til

Får du regninger eller inkassoskrivelser med posten – og har du ikke købt varen – skal du kontakte den virksomhed, som regningen kommer fra.

Forklar, at du ikke anser dig for bundet af købsaftalen, fordi din identitet er blevet misbrugt, og fremsend en kopi af din politianmeldelse af identitetstyveriet.

Det er virksomheden, der skal bevise, at du har indgået en aftale med dem. Det kan de ikke, hvis du har været udsat for id-tyveri. Du kan blive bedt om at udfylde en tro og love-erklæring.