Hjælp til bedre billedkvalitet | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Billedkvalitet: Sådan indstiller du din fladskærm

Billedkvaliteten på dit smart-tv bliver meget bedre, hvis du indstiller dit tv korrekt. Få hjælp til at indstille lysstyrke, kontrast og farver.

Mikkel William Nielsen · Foto: Getty Images · 9. december 2020
Familie der ser tv og har indstillet tv'et så billedkvaliteten er god.

Indstillingerne fra producenten er ikke optimale

Nye fladskærme er forudindstillet af producenten. I butikken er tv’et indstillet til at brage igennem i forhold til konkurrenterne i butikken. Skærmbilledet kan derfor godt se anderledes ud derhjemme, end da du så tv’et i butikken.

Skærmen er indstillet til at bruge mindst mulig strøm, så fladskærmen kan få et godt energimærke. Det giver dog ikke altid det bedste billede. Derfor er det værd at justere indstillingerne, så du får den optimale billedkvalitet.

Billedkvalitet: Lysstyrke og kontrast gør en stor forskel

Lysstyrken og kontrasten gør en stor forskel for billedet på dit tv. Sammen med skærmens farvetone, er det de væsentligste funktioner, du skal være opmærksom på, når du justerer indstillingerne.

Forbrugerrådet Tænks laboratoriemedarbejdere giver de bedste bud på indstillinger for hver model i vores test af fladskærme.

Se bedste indstillinger i vores test

Forbrugerrådet Tænks test af fladskærme rummer over 200 forskellige modeller

Start med at finde din model i testen, og se laboratoriets bud på den bedste indstilling. Den bedste indstilling af billedkvalitet finder du under "Specifikationer".

Lysforholdene i din stue og vores testlaboratorium er formentlig forskellige. Synes du ikke, at billedet er optimalt med de anbefalede indstillinger, kan du justere billedet yderligere.

Du behøver ikke betale for at få skærmen indstillet

Flere forretninger tilbyder at indstille og opdatere dit smart-tv mod betaling, når du køber et nyt tv. Det er sjældent du har brug for den ydelse.

Smart-tv og fladskærme guider dig igennem opsætning af billede og lyd, når du tænder det derhjemme første gang. Her kan du bruge vores laboratoriums anbefaling, eller selv vælge indstillinger ud fra skærmens forslag.

Tv’et starter også typisk med at gå på nettet for at opdatere alle forindstillede apps.

Mange TV har også nogle forud programmerede valg, som ”biograf”, ”sport”, ”eco” med mere. Brug en af de forprogrammerede indstillinger, hvis du er i tvivl.

Indstillingen ”film” eller ”biograf”, er ofte et godt udgangspunkt.

Sådan indstiller du billedkvaliteten manuelt i 3 trin

Vil du gerne indstille billedkvaliteten på din fladskærm, selv, så start med følgende:

  • Gå ind i billedmenuen.
  • Notér indstillingerne i tilfælde af, at du vil tilbage.
  • Slå alle billedoptimeringsfunktioner fra

Finjuster lysstyrke, kontrast og farver med nedenstående 3 trin:

1. Indstil lysstyrke på dit tv

Farverne (colour) skal du tone ned, til du lige nøjagtig får et sort/hvidt billede.

Afspil en film eller et serieafsnit med nogle meget mørke scener. Juster nu lysstyrken (brightness), så du lige nøjagtig kan se detaljerne i de mørke dele af billedet.

2. Indstil kontrast på dit tv

Find en lys scene i en film eller tv-serie med noget hvidt, for eksempel en hvid bygning eller en t-shirt. Justér kontrasten (contrast), indtil billedet er behageligt lyst. Det lyse i billedet skal ikke være overbelyst, så det blot ligner en stor, hvid masse.

Gå tilbage til den mørke scene og tjek, om du stadig kan se detaljerne. Hvis det er nødvendigt, må du genjustere kontrasten, indtil du finder en god balance.

LCD-skærme kan være svære at indstille på dette punkt, hvis du skal have de mørke nuancer med og samtidig undgå at gøre billedet for mørkt. Det ender formentlig med et kompromis.

3. Indstil farver på dit tv

Hvis du har fulgt punkt 1 og 2 skal du nu skrue op for farvetonerne.

Farverne indstiller du ved først at finde nogle scener eller en nyhedsudsendelse med nærbilleder af ansigter.

Læg mærke til huden på personerne. Indstil farverne så huden ser naturlig ud, og ikke har et grønt eller alt for lyserødt skær.

Fladskærmen kan have indbyggede indstillinger som "kold", "varm" eller "neutral". Her er neutral ofte at foretrække.