Det skal du vide før du køber trådløs højtaler | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Trådløs højtaler: Det skal du vide før du køber

Batterilevetid? Størrelse? Vandafvisende? Der er mange valg ved køb af trådløse højtalere til hjemmet eller til turen. Men hvad er vigtigst?

Tage Majland Foto: Bondola · 29. april 2021
Wifi og Bluetooth og højtaler

Trådløs højtaler til hjemmet og på turen

Trådløse højtalere er smarte, fordi du slipper for kabler og ledninger.

Trådløse højtalere i hjemmet hopper på dit wifi og mange kan serieforbindes så du kan styre musik og radio i hele huset.

Transportable bluetooth højtalere er nemme at tage med på tur, i sommerhuset eller ud på terrassen. Men du kan selvfølgelig også have dem stående fast i hjemmet.

Forbrugerrådet Tænk har testede trådløse højtalere. Ud fra vores test får du her et overblik over hvad du skal se efter, når du køber trådløs højtaler

Lyd i flere rum? Vælg et multirumssystem

Multirumssystem binder alle boligens højtalere sammen. Multirum-funktionalitet betyder, at du kan slutte flere højtalere sammen via dit trådløse netværk. De skal dog være fra samme mærke og understøtte funktionaliteten.

Højtalernetværket giver dig mulighed for at styre lyden via din telefon, tablet eller ofte også din computer. Du kan vælge musik, skifte sange, sammensætte playlister samt skrue op og ned for lyden – enten på alle højtalere samtidig eller individuelt på de enkelte højtalere.

Strøm udenfor
Illustration: Bondola

Størrelse – skal den være lille og mobil eller kunne spille højt?

Vægten og størrelsen af din højtaler er vigtig, hvis du vil have musik med på turen til stranden, på festival eller i ­parken. Du skal overveje, hvor mange kilo højtaler du vil slæbe på.

De mindste højtalere vejer et par hundrede gram og er på størrelse med en hånd.

Havefesten kan til gengæld være svær at spille op med en for lille højtaler. De kan ikke spille så højt, og lyden kan blive forvrænget.

Større højtalere vejer mindst et par kilo. For at få en fyldig baslyd skal højtaleren helst også have en vis størrelse.

højtaler med batteri på bord
Illustration: Bondola

Batterilevetid – hvor længe skal den kunne spille?

Er højtaleren meget af tiden i nærheden af en stikkontakt, betyder batterilevetiden ikke så meget.

Transporterer du højtaleren meget rundt, skal du se efter en model, der kan spille længe.

Små højtalere med kort batterilevetid vil også have tendens til at blive slidt hurtigere og få endnu mindre kapacitet over tid.

Højtaler med tekst på og blå væske flydende
Illustration: Bondola

Vand og støv – hvor meget skal højtaleren kunne holde til?

IP-værdien viser, hvad elektronik kan holde til af vand og støv. Det er ­vigtigt på stranden, i haven eller på badeværelset, men ikke i stuen.

Den internationale standard har 2 cifre. Det første ciffer er beskyttelse mod indtrængende partikler, hvor 6 betyder støvtæt. Det andet ciffer betegner beskyttelse mod vand, hvor

  • 3 skal kunne modstå regn
  • 7 klarer en meters dybde i en halv time
  • 8 holder til længere nedsænkning i vand

IP68 er altså det højest opnåelige. Nogle højtalere i Forbrugerrådet Tænks test er angivet til IP56, mens de bedst beskyttede højtalere har IP67 og kan holde til en del vand. Det betyder dog ikke, at du kan bruge højtaleren under vand.

Står der X i stedet for et tal, for eksempel IPX7, er der ikke nogen rating for støvtæthed.

Forbindelser – hvor skal lyden komme fra og sendes til?

Højtalere får typisk sendt musikken fra smartphones og tablets via Bluetooth, der kan række mindst 5-10 meter.

Tjek Bluetooth-versionen på højtaleren, så de kan tale sammen. Den ­nyeste standard er 5.2. Hav som minimum Bluetooth 4 for at få god forbindelse og lyd.

Wifi er også en mulighed for nogle højtalere, hvilket kan være en fordel, hvis du vil forbinde flere lydkilder i dit hjem. Så er du heller ikke afhængig af at have lydkilden tæt på højtaleren.

Apps – bliver de smarte ekstra muligheder ved med at virke?

Styrer du højtaleren med en bestemt app, kan du risikere, at ­den ikke bliver ved med at være opdateret fra producentens side, så du kan miste ekstra funktioner i appen til at styre lyden.

Uden en opdateret app vil højtaleren dog stadig kunne spille musik.

Højtaler der siger hey google
Illustration: Bondola

Digitale assistenter – er dit privatliv godt nok beskyttet?

Højtalere kan have indbygget en digital assistent, eller de kan forbindes til telefonens Siri eller Google Assistant. Derved kan du tale til assistenten, for eksempel give ordre om at sætte musik på, og du kan få svar om vejrudsigten.

Problemet med digitale assistenter kan være, at dit privatliv ikke er beskyttet. Du ved ikke, hvor meget de lytter efter, hvad du siger, og hvor det kan ende på internettet og blive kombineret med andre data om dig.

Som forbruger kan det være meget svært at gennemskue og tjekke, hvornår højtaleren lytter og optager samtaler. Det er også stort set umuligt for forbrugerne at vide, hvordan de opsamlede data efterfølgende bliver behandlet, hvor de bliver opbevaret, og hvordan man får dem slettet igen.

Ekstra funktioner – har du brug for dem?

Højtalere kan have en lang række ekstra funktioner og muligheder, som du skal overveje, hvor meget du har behov for og eventuelt vil betale ekstra for:

  • Kan højtalerne danne stereopar eller kobles sammen med andre højtalere?
  • Kan flere telefoner forbindes til højtaleren samtidig?
  • Kan lyden justeres ud over lydstyrke, eksempelvis bas?
  • Er lyden retningsbestemt, eller når den hele vejen rundt?
  • Kan højtaleren bruges til at oplade telefonen?
  • Er der muligheder for fysisk tilkobling?
  • Er der indbygget lysshow?