Hvordan vælger du den rigtige støvsuger? Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Støvsuger: Sådan køber du den rigtige

Hvilken støvsuger er den rigtige til dit hjem? Få hjælp til at finde den rigtige støvsuger, der er god til det, du har mest brug for.

Jesper Frydland-Raun · Foto: Getty Images · 24. februar 2020
Person er ved at støvsuge

Sådan finder du den rigtige støvsuger

Støvsugeren skal vælges ud fra dine behov. Skal du have fat på den helt rigtige støvsuger, skal du finde ud af følgende: 

 • Hvor stort et areal skal du støvsuge?
 • Har du trægulv eller tæpper?
 • Har du husdyr?

Nogle støvsugere er bedst i små hjem eller hjem med mange gulvtæpper. Andre er bedst i store hjem eller hjem med gamle trægulve, trapper og så videre.

Overvej også, hvor meget støvsugeren må larme og hvor lang ledningen skal være.

Forbrugerrådet Tænk tester løbende de mest populære mærker. Vores test peger på de bedste støvsugere i flere kategorier. I denne artikel får du hjælp til at vælge den rigtige støvsuger til dit behov.

Billig støvsuger

Støvsugeren kan sagtens være god, selvom den er billig. Det viser Forbrugerrådet Tænks test af støvsugere. 

Spar penge ved at gå efter en af de støvsugere, vi anbefaler, når de er nede i pris. Du kan ofte finde en af modellerne til under 1.000 kroner på tilbud.

Electrolux, Phillips og Miele har flere støvsugere, der får gode anbefalinger i vores test. Men alle 3 mærker har også modeller, der klarer sig mindre godt. Derfor skal du altid orientere dig i vores test inden køb.

Energiforbrug: Find en støvsuger, der er billig i drift

Støvsugere har ikke nogen form for energimærke. Så det er svært ud fra støvsugerens specifikationer, at se om den her et lavt energiforbrug 

Energiforbruget for støvsugere har Forbrugerrådet Tænk dog målt i vores test af støvsugere. En energivenlig støvsuger er billigere i drift, fordi de ikke bruger så meget strøm.

Støvsugerens energiforbrug kan du se i testen. 

Brug testens filterfunktion for at finde en støvsuger, der ikke bruger for meget strøm. Du kan også sortere støvsugerne i testen efter energiforbruget. 

Bedste støvsugere til allergikere

Allergi over for støv stiller ekstra krav til din støvsugers støv- og mikrofilter. De mest kendte er de såkaldte HEPA-filtre, men en række producenter anvender andre filtre, der klarer sig lige så godt.

Støvsugerens støv- og mikrofilter filtrerer luften under støvsugningen. Filtret sørger også for, at støvet bliver i støvsugeren. Det er dog ikke alle støvsugere, der holder tæt. Når vi tester, oplever vi ofte utætheder i maskinerne, der betyder, at støvet fiser uden om filtrene.

Orienter dig i testresultaterne og find en støvsuger, der klarer sig godt på testparameteret ”støvemission”. Støvemission er et udtryk for hvor meget af støvet, der kommer ud af støvsugeren igen.

Hårdt gulv eller gulvtæpper?

Hårde gulve er ikke den store udfordring for de fleste af testens støvsugere.

Gulvtæpper kræver i nogle tilfælde et andet mundstykke. De almindelige mundstykker klarer sig fint, men hvis du primært skal støvsuge gulvtæpper, kan et motoriseret mundstykke være en hjælp.

De motoriserede mundstykker følger med nogle af maskinerne, men det hæver også den samlede pris. Overvej, om det er pengene værd for dig.

Støj: Sådan undgår du en højlydt støvsuger

Tjek, hvor meget støvsugeren støjer inden køb. Du kan se støj angivet i decibel (dB) under hver enkelt støvsuger i testen.

Støj er både målt i decibel og af testpersoner. Se derfor på bedømmelsen af støj, da nogle frekvenser kan være mere irriterende end andre.

Poseløs støvsuger: Er de bedre end støvsugere med pose?

Støvsugere uden pose findes der en del af. Men de er typisk lidt dyrere end støvsugere med pose. Find ud af, om du skal gå efter en støvsuger uden pose:

Tjekliste til bedre at afstemme dine støvsugerbehov:

 1. Hvor tung er den, og hvor let at manøvrere?

  Prøv støvsugeren i butikken – og tjek, at den ikke er for tung eller for besværlig at bruge. Store hjul gør det lettere at komme rundt med maskinen. En lille støvsuger er nemmere at få op og ned ad trapper.

 2. Tjek, om støvsugeren har et gummibånd omkring

  Gummibånd der kan forhindre ridser i møbler og paneler

 3. Kig på udledningen af støv

  Udledningen af støv afhænger af støvfiltret i støvsugeren. Hvis delene i maskinen ikke sidder tæt, så slipper støvet ud.

 4. Lad dig ikke dupere af fancy ekstraudstyr

  Lad dig ikke friste af mange medfølgende forskellige slags mundstykker. Erfaringer viser, at de i realiteten sjældent kommer i brug.

 5. Tjek længden på ledningen og røret

  Ledninger på otte meter finder du på nogle modeller, mens andre kan nå helt ud på 13 meter. Orienter dig i vores test og overvej dit behov.
  Længden på støvsugerens rør er relevant for, at du kan støvsuge med en ergonomisk korrekt holdning. Sørg for, at støvsugerens rør har en længde, der passer til din højde.

 6. Tænd for støvsugeren og tjek, hvor meget den larmer.

  Forbrugerrådet Tænks test viser, at der kan være stor forskel på de mest lydsvage og larmende modeller. Nogle støvsugere larmer dobbelt så meget som andre. God lydisolering koster ekstra, men kan være det værd.

 7. Er støvsugeren også en strømsluger?

  Husk, at flere watt ikke gør støvsugeren bedre til at suge støv. Til gengæld betyder flere watt et højere energiforbrug.