Sådan vælger du den rigtige emhætte
En dårlig emhætte er irriterende og påvirker dit indeklima. Tjek derfor disse syv ting, inden du køber.
Emhætten er muligvis ikke det mest interessante udstyr i dit køkken. Men det er vigtigt at have en god udsugning i køkkenet. Foruden at fjerne dampen, så du kan se gryder og pander på komfuret, så fjerner emhætten også fedt. Fedt, der ellers snavser dit køkken til.
Dit indeklimaet er vigtigt og en god udsugning sikrer, at hele dit hjem ikke fugter til, mens du laver mad.
Forbrugerrådet Tænk tester løbende emhætter. I vores emhætte test ser vi både på, hvor godt emhætterne suger fedt og damp, og hvor brugervenlige og støjsvage de er.
Din emhætte skal passe til dit køkken
Din emhætte skal selvfølgelig passe ind i dit køkken, så design er vigtigt. Men emhættens funktioner er også vigtige. Derfor har vi samlet 7 ting, du skal tjekke, inden du investerer i emhætte, emfang eller køkkenventilation.
1. Støjer emhætten?
Emhætten skal gerne være støjsvag. Vi har i testen målt støjniveauer på op til 72 dB og helt ned til 48 dB hvilket er en stor forskel, hvis man skal kunne føre en normal samtale mens emhætten kører.
En normal samtale ligger omkring 60 dB, så forskellen er om du kan tale normalt, eller skal råbe mens du laver mad.
2. Kan du se kogepladerne?
Udsynet til kogepladen skal ikke blive forstyrret af emhætten. Din emhætte må ikke dække for dit overblik over kogepladerne og de gryder og pander, der står på.
Det er irriterende ikke at kunne se, hvad du laver på kogepladerne - også de inderste.
3. Lyser emhætten godt nok?
Lyset i emhætten skal oplyse hele kogepladen med et godt og klart lys. Nye emhætter har LED-lys, men hvis du kan komme til det, så tjek lyset i butikken på forhånd.
Fordelen ved LED-lys er, at det er energibesparende. Tidligere var lyset den største strømsluger i emhætten, men med LED-lys er strømforbruget faldet markant.
4. Er rengøring nemt?
Din emhættes sugeevner er afhængig af hvor ren fedtfiltrene er, så de skal være nemme at gør rent.
Din rengøring bliver nemmere, hvis fedtfiltrene er af en størrelse, som kan gå i opvaskemaskinen, og hvis det er nemt at komme til at rengøre de faste dele af emhætten.
5. Filtrerer emhætten fedtet?
Fedt fra stegning af mad sætter sig på overflader i køkkenet, hvis det ikke bliver sugest ind i emhættens fedtfiltre.
Steger du meget mad, skal du gå efter en emhætte, der får bedømmelsen 'god' i fedtfiltrering og undgå dem, der får en bedømmelse på 'under middel'.
En god tommelfingerregl er, at tager du filtret ud og holder det op mod lyset, bør du ikke kunne se igennem det. Jo tættere filtret er, jo bedre er det til at fange fedtet fra stegeosen.
6. Hvor god er udsugningen?
Damp fra madlavningen skal suges ud, så fugten ikke sætter sig på ruder og andre overflader i køkkenet.
God udsugningen fjerner også madlugt, så gå efter emhætter med bedømmelsen 'meget god' eller 'god', hvis du vil undgå damp i køkkenet bedst muligt.
7. Er der ekstrafunktioner, du gerne vil have?
Ekstrafunktioner er rare at have, men ikke essentielle.
Turbosug eller eftersug, kan være rare at have. De betyder, at emhætten kører lidt videre, efter du har slukket den, for at rense luften for den sidste mados.
Nogle emhætter kan kan du styre via wifi eller fjernbetjening. De emhætter vi har testet med den funktion er meget dyre, men emhætterne er ikke bedre.
Gør emhætten ren i 4 trin
Emhætten skal rengøres ofte, så du undgår sur madlugt og dårligt indeklima. Heldigvis er den nem at gøre ren. Få fire nemme trin til ren emhætte her.
Smalle opvaskemaskiner: Find den bedste
En opvaskemaskine på 45 centimeter fylder mindre i køkkenet. Men hvordan finder du en god maskine? Se, hvilke der klarer sig bedst i vores test.
Emhætte: Skal du vælge recirkulation eller aftræk?
I nogle emhætter og kogeplader med indbygget emhætte, kan du vælge om du vil have aftræk eller recirkulation. Men der er regler på området du skal være opmærksom på og de to typer er ikke lige gode.