Overgang til fjernvarme: Det skal du vide
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Overgang til fjernvarme: Det skal du vide

Inden nytår skal de husstande, der har gas- eller oliefyr, have at vide om de kan få fjernvarme – og hvornår. Vi har samlet svar på nogle af de store spørgsmål, du kan have, hvis du skal skifte til fjernvarme.

Foto: Getty Images · 20. december 2022
Amager Bakke set fra vandet

Imagecredit: Getty Images

Hvordan ved jeg, om jeg kan få fjernvarme?

Den daværende regering og Kommunernes Landsforening indgik i sommer en aftale om, at alle, der har gas- eller oliefyr, skal have besked om deres mulighed for at få fjernvarme. Du skal have besked fra din kommune inden udgangen af 2022.

Hvis du kan få fjernvarme, skal kommunen fortælle dig, hvornår du kan regne med at få fjernvarme.

Brevet fra kommunen får du som udgangspunkt som digital post. Er du fritaget for digital post, får du et brev med posten.

Hvis du ikke modtager et brev inden udgangen af 2022, kan du kontakte din kommune. Nogle kommuner har i pressen fortalt, at de har svært ved at leve op til tidsfristen. Andre har allerede lavet en plan for fjernvarme i de kommende år.

Tjek din kommunes hjemmeside for information om, hvordan det går med kommunens plan for udrulning af fjernvarme. Spørgsmål til brevet indhold, kommunens fjernvarmeplan mv. skal også stilles til din egen kommune.

Hvis du får et brev, selvom du ikke har et gasfyr eller oliefyr, kan det ifølge Energistyrelsen skyldes, at oplysninger om din bolig i BBR ikke er rigtige. Husk, at det er dit ansvar at rette oplysninger i BBR, hvis de er forkerte.

Kan kommunen tvinge mig til at få fjernvarme?

I nogle boliger er der tilslutningspligt for fjernvarme. Det betyder, at du har pligt til at tilslutte dit hus fjernvarmesystemet – og betale for det.

Til gengæld er der ikke aftagepligt. Det betyder, at du ikke er tvunget til rent faktisk at bruge fjernvarmen. Du kan derfor godt vælge at varme dit hus op med en varmepumpe i stedet, selvom du har tilslutningspligt. Det vil dog ifølge Bolius sjældent kunne betale sig, fordi tilslutningsafgiften udgør en stor del af den samlede regning for fjernvarme.

Du kan finde ud af, om din bolig har tilslutningspligt, hos din kommune. Du kan også slå det op i tingbogen, men tjek med din kommune for at være helt sikker.

Kan det betale sig at skifte til fjernvarme?

Priserne på fjernvarme er meget forskellige fra fjernvarmeværk til fjernvarmeværk. Selv internt i en kommune kan prisen variere, fordi de forskellige værker producerer varmen på forskellige måder.

Nogle fjernvarmeværker bruger gas til at producere varmen, og er du kunde hos dem, så vil varmen også blive dyrere, når gasprisen stiger. Prisen afhænger også af, hvor effektive værkernes systemer er, og hvor langt der er mellem de huse, der skal bruge fjernvarmen.

Det er svært at forudse, hvordan prisen på fjernvarmen kommer til at udvikle sig. Derfor kan du ikke nemt kunne regne ud, om det kan betale sig for dig at skifte til fjernvarme. Men for langt de fleste, vil fjernvarme på sigt være den billigste løsning – også selvom det koster et større beløb at blive tilsluttet til fjernvarmesystemet.

Fjernvarme er samtidig et fælles system. Fjernvarmen vil blive billigere, jo større tilslutning der er, fordi I som fjernvarmekunder er flere til at dele omkostningerne til systemet.

Hvad koster det at skifte til fjernvarme?

Hvis du skal have fjernvarme, skal du typisk betale for:

  • Tilslutning: At få fjernvarme hen til dit hus
  • Et fjernvarmeanlæg, der kan fordele varmen i dit hus
  • Afkobling fra gassystemet

Priserne varierer fra fjernvarmeværk til fjernvarmeværk. Hos nogle fjernvarmeværker skal du ikke betale for selve tilslutningen. Den samlede regning kan nogle steder ende med at være op mod 50.000-75.000 kroner.

Nogle fjernvarmeværker tilbyder, at du kan købe selve anlægget på abonnement eller via et lån. Tjek mulighederne hos dit fjernvarmeværk.

Tjek med din kommune, hvilket fjernvarmeværk din bolig skal have fjernvarme fra. Derefter kan du tjekke, hvilke priser og finansieringsmuligheder der er hos dit kommende fjernvarmeværk.

Prisen på afkobling varierer også. Du kan slå prisen op hos Evida.

Kan jeg få tilskud til at skifte til fjernvarme?

Nej, der er ikke nogle tilskudsordninger, der kan dække dine udgifter til at omstille til fjernvarme.

Bor du i et område, hvor der kommer fjernvarme, kan du heller ikke få tilskud til en varmepumpe, som du ellers ville kunne, hvis du ville skifte et olie- eller gasfyr ud med varmepumpe.