Farvel til gas: Skal du have fjernvarme?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Skal du have fjernvarme?

Har dit hus gas- eller oliefyr? Så skal du skifte til enten fjernvarme eller varmepumpe.

Foto: Getty Images · 14. marts 2024
Amager Bakke set fra vandet

Imagecredit: Getty Images

Danmark er i gang med at udfase naturgas. Hvis dit hus bliver opvarmet med gasfyr, skal du skifte til en anden opvarmningsform – typisk fjernvarme eller varmepumpe.

Om du kan vælge fjernvarme, afhænger af, om din kommune planlægger at lave fjernvarme i dit område.

Kan kommunen tvinge dig til at få fjernvarme?

I nogle boliger er der tilslutningspligt for fjernvarme. Det betyder, at du har pligt til at tilslutte dit hus fjernvarmesystemet – og betale for det.

Til gengæld er der ikke aftagepligt. Det betyder, at du ikke er tvunget til rent faktisk at bruge fjernvarmen. Du kan derfor godt vælge at varme dit hus op med en varmepumpe i stedet, selvom du har tilslutningspligt. Det vil dog ifølge Bolius sjældent kunne betale sig, fordi tilslutningsafgiften udgør en stor del af den samlede regning for fjernvarme.

Du kan finde ud af, om din bolig har tilslutningspligt, hos din kommune. Du kan også slå det op i tingbogen, men tjek med din kommune for at være helt sikker.

Kan det betale sig at skifte til fjernvarme?

Priserne på fjernvarme er meget forskellige fra fjernvarmeværk til fjernvarmeværk. Selv internt i en kommune kan prisen variere, fordi de forskellige værker producerer varmen på forskellige måder.

Nogle fjernvarmeværker bruger gas til at producere varmen, og er du kunde hos dem, så vil varmen også blive dyrere, hvis gasprisen stiger. Prisen afhænger også af, hvor effektive værkernes systemer er, og hvor langt der er mellem de huse, der skal bruge fjernvarmen.

Det er svært at forudse, hvordan prisen på fjernvarmen kommer til at udvikle sig. Derfor kan du ikke nemt kunne regne ud, om det kan betale sig for dig at skifte til fjernvarme. Men for langt de fleste, vil fjernvarme på sigt være den billigste løsning – også selvom det koster et større beløb at blive tilsluttet til fjernvarmesystemet.

Fjernvarme er samtidig et fælles system. Fjernvarmen vil blive billigere, jo større tilslutning der er, fordi I som fjernvarmekunder er flere til at dele omkostningerne til systemet.

Hvad koster det at skifte til fjernvarme?

Hvis du skal have fjernvarme, skal du typisk betale for:

  • Tilslutning: At få ført fjernvarme hen til dit hus
  • Et fjernvarmeanlæg, der kan fordele varmen i dit hus
  • Har du gas i dag, så skal betale for afkobling fra gasforsyningen

Priserne varierer fra fjernvarmeværk til fjernvarmeværk. Hos nogle fjernvarmeværker skal du ikke betale for selve tilslutningen. Den samlede regning kan nogle steder ende med at være op mod 50.000-75.000 kroner.

Nogle fjernvarmeværker tilbyder, at du kan købe selve anlægget på abonnement eller via et lån. Tjek mulighederne hos dit fjernvarmeværk.

Tjek med din kommune, hvilket fjernvarmeværk din bolig skal have fjernvarme fra. Derefter kan du tjekke, hvilke priser og finansieringsmuligheder der er hos dit kommende fjernvarmeværk.

Prisen på afkobling varierer også. Du kan slå prisen op hos Evida.

Kan du få tilskud til at skifte til fjernvarme?

Evida har en pulje, du kan søge i forbindelse med afkoblingen fra gas.

Derudover er der ikke nogen tilskudsordninger, der dækker dine udgifter til at omstille til fjernvarme.

Bor du i et område, hvor der kommer fjernvarme, kan du heller ikke få tilskud til en varmepumpe, som du ellers ville kunne, hvis du ville skifte et olie- eller gasfyr ud med varmepumpe.