Lyspærer: Sådan smider du dine pærer ud
Brugte eller ødelagte lyspærer ender ofte i skraldespanden, når de smides ud. Men er det smart? Få svaret her.
Elpæren går i stykker, og du skal bortskaffe den. Men hvor er det bedst at gå hen?
Hvert år ender tonsvis af brugte lyspærer i almindelige skraldespande, glas- og metalcontainere, men det er det helt forkerte sted, hvis du ønsker at værne om miljøet.
Ifølge Miljøstyrelsen ender ca. 131 tons kviksølvholdige sparepærer hvert år i den forkerte skraldespand.
Her skal du skille dig af med pæren
Alle typer lyspærer skal afleveres til genanvendelse. De fleste lyspærer – også LED-pærer og glødepærer – skal afleveres som farligt affald.
Der er forskel på, hvor lyspærer afleveres fra kommune til kommune. Husk at tjekke med din lokale affaldsordning, hvordan du afleverer dine lyskilder.
Du finder den affaldsstation, der ligger tættest på dig, på din kommunes hjemmeside.
Sparepærer og lysstofrør er særligt skadelige
Lysstofrør og sparepærer skal du især holde øje med, når du skal skille dig af med dem, da de indeholder kviksølv.
Kviksølv kan forårsage alvorlige skader på miljø og sundhed. Hvis en kviksølvspære bliver forbrændt sammen med almindelig affald, frigiver det små mængder kviksølv, som spreder sig i miljøet og ophober sig i fødekæden. Det sker, hvis sparepæren ender i skraldespanden.
LED-pærer, halogenpærer og glødepærer er alle fri for kviksølv. Ifølge Miljøstyrelsen er LED-pæren det mest miljøvenlige valg.
Pas på kviksølv, når lyspæren går i stykker
Kviksølv er ufarligt, så længe det er gemt væk bag en intakt pære. Kommer du til at knuse en pære, der indeholder kviksølv, skal du passe på.
Når din pære går i stykker, vil kviksølvdampe sprede sig ud i luften, som du indånder.
Miljøstyrelsen har derfor udarbejdet en guide til, hvordan du rydder op, når lyspæren går i stykker:
- Åbn vinduet: Lad vinduet stå åbent, mens du gør rent. På den måde minimerer du risikoen for at indånde de små dampe af kviksølv, som den knuste sparepære frigiver.
- Brug karton: Alle rester af kviksølv skal ud af huset. Undlad derfor at bruge kost eller støvsuger, da du bare risikerer at sprede kviksølvet yderligere. Brug i stedet et stykke karton til at skrabe resterne op med. Skal du ned i sprækker, kan du bruge tape. De sidste rester kan du fjerne med våd køkkenrulle.
- Lufttæt beholder: De opsamlede rester kan du pakke ind i en lufttæt beholder, for eksempel et syltetøjsglas eller en frysepose. Aflevér beholderen i din nærmeste genbrugsstation eller til anden kommunal indsamling, der tager imod sparepærer og lysstofrør.
- Luft ekstra ud: Det anbefales, at du sørger for gennemtræk mindst 15 minutter efter oprydningen. Samt at du lufter ekstra ud de næste 14 dage – bare for en sikkerheds skyld.
Slut med kviksølv i populære lysstofrør
Tre populære lysstofrør med kviksølv bliver forbudt i hele EU i løbet af 2023. Det drejer sig om lysstofrørene T5, T8 og CFLni.
Ifølge EU vil forbuddet spare vores miljø og sundhed for mindst tre ton kviksølv frem mod 2035. I september 2021 blev sparepærerne også udfaset.
En lyspære har lang levetid, og du kan stadig finde sparepære og lysstofrør i mange husstande.
Producenter må også gerne sælge ud af lysstofrør og sparepærer, som er produceret før et forbud.
Høretelefoner til børn skal passe på hørelsen
Høretelefoner til børn, skal både passe til det lille børnehoved og beskytte hørelsen, så de ikke kan spille for højt. Det klarer ikke alle høretelefoner til børn viser tysk undersøgelse.
Disse høretelefoner er de bedste i test
Høretelefoner skal lyde godt, være brugervenlige og tåle at blive tabt. Vi har testet trådløse høretelefoner. Her er de bedste i testen.
Høretelefoner over, på eller i ørene: Hvad er bedst?
Skal du vælge over-ear, on-ear eller in-ear høretelefoner? Vi har testet alle typer af høretelefoner, og det handler mere om præference end lydkvalitet.