Skal kniven være skarp? Sådan sliber du din kokkekniv Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Kokkeknive: Sådan sliber du kniven

Forbrugerrådet Tænks test af kokkeknive viser, at en del knive bliver målbart skarpere af at blive slebet fra ny, og at knivene holder skarpheden bedre. Se, hvordan du gør din kniv skarp.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 30. august 2018
Køkkenkniv bliver slebet professionelt

Slibning af en kniv går både ud på, at æggen på kniven skal gøres skarp, samt at æggen på kniven har den rette vinkel, så kniven skærer optimalt. 

Forbrugerrådet Tænk giver dig herunder tips til, hvordan du kan slibe din kniv skarp igen.

Professionel skærsliber sliber en kniv

Skærsliberen: Den lette og professionelle løsning

Fordele

Ulemper

  • Sikrer en god slibning af kniven foretaget af en professionel, og du behøver hverken udstyr eller viden om at slibe knive.
  • Skærsliberen kan både håndtere knive af blødere stål og knive af meget hårdt stål, som det kan være svært at slibe selv. 
  • Tager længere tid end at gøre det derhjemme, og det koster et beløb på cirka 50-60 kroner at få slebet en kokkekniv alt efter størrelsen. 
Hænder sliber en kniv med et strygestål

Strygestål: Den nemme løsning

Fordele

Ulemper

  • Er lige ved hånden, og det tager kun få sekunder at bruge.
  • Kan fås i forskellige udgaver, alt efter hvilke type knive man har.
  • Kræver en smule tillæring. Googler du ordene “strygestål benjamin jensen”, kan du se instruktioner fra skærsliber Benjamin Jensen fra køkkenudstyrsfirmaet H.W. Larsen.
  • Til knive af hårdt stål, skal der gerne bruges et keramisk strygestål, fordi et konventionelt strygestål risikerer at slå helt små stykker metal af æggen på knive af hårdt stål.
Slibesten og kokkekniv

Slibesten: Svært og tidskrævende, men effektiv

Fordele

Ulemper

  • Kan gøre knive af både blødt og hårdt stål meget skarpe.
  • Kræver oplæring og øvelse, og bruger man slibestenen forkert, kan man risikere at slibe kniven forkert.
  • Det er desuden en tidskrævende proces.
  • Slibesten kan være dyre, og en effektiv slibning kræver typisk flere sten.
Person sliber kniv med knivsliber i køkken

Knivsliber: Kvaliteten svinger

Fordele

Ulemper

  • Kan slibe og rette æggen på knive af blødere stål, og der findes også modeller, der kan slibe og rette æg på knive af hårdt stål.
  • Kræver ikke meget øvelse, og knivene kan slibes hurtigt, når der er brug for det.
  • Prisen på knivslibere varierer meget, og det samme gør kvaliteten og ikke mindst den vinkel, som knivsliberen er lavet til.
  • Du risikerer at bruge en knivsliber, der ikke passer til den vinkel, din kniv har, og som derfor ikke gør kniven skarp.
  • I værste tilfælde kan de ødelægge kniven.