Køkkenmaskiner: Det kan du bruge dem til
Køkkenmaskinen fylder godt i køkkenet, og vil man indkøbe sådan et monstrum, er det godt at vide, hvad den er god til. Brøddej er en af de helt store gevinster ved en køkkenmaskine.

Hvad kan du bruge en køkkenmaskine til?
Køkkenmaskinen kan bruges til mange ting. Vi har samlet et overblik over noget af det, du kan bruge den til.
Brød
Brøddejen, som man står og ælter på bordet, er god træning for armmusklerne, men det bliver ikke det samme, som dejen, der har været i maskinen.
Med en stærk køkkenmaskine – en brøddej trækker mange motorkræfter – kan du ælte din dej, så længe du ønsker det, med den hastighed du vælger. Det giver dig mulighed for at få en helt elastisk dej og et luftigt brød.
Vær dog altid i nærheden af maskinen, da brøddej giver nogle rystelser i de fleste maskiner, som kan få den til at smutte ud over bordkanten.
Rugbrød
Rugbrødsdej skal ikke æltes på samme måde som en brøddej, til gengæld er det en tung dej, som kan være anstrengende at røre. Så der kan maskinen også hjælpe.
Skum
Æggehvider, flødeskum og andre ting, der kræver en hurtig piskning, er hurtigt overståede i din køkkenmaskine. Ofte giver det dog et større rengøringsarbejde end håndmixeren, så det kan nogle gange være nemmere at gribe den.
Kager
Kagedej er som med al anden dej nemt at arbejde med i en køkkenmaskine, du skal bare skifte dejkrogen ud med dejspaden eller K-spaden. De fleste maskiner har metalskåle, som tåler både varme og kulde.
Mousse
Mousse, soufflé og andre ting, der skal vendes eller foldes sammen, er ikke noget, man lige rører i køkkenmaskinen. Nogle maskiner har en ”foldekrog”, som kan folde massen forsigtigt, men uden den, vil din maskine banke luften ud af den slags retter.
Mængder
Store skåle har både fordele og ulemper. Skal du bruge maskinen til brød, er det rart at have en skål på omkring 5 liter. En mindre kan også gøre det, så skal du bare lave mindre portioner.
Små portioner af ingredienser, der skal røres sammen og ikke er flydende, fx smør og sukker, kan på store maskiner ende med at sætte sig i bunden, hvor mellemrummet mellem skål og pisker/dejkrog gør, at maskinen ikke får fat.

Disse brødristere er bedst i test
Der er stor forskel på, om brødristere giver en tilpas og jævn ristning af brødet. Her er de bedste opretstående og flade brødristere.

Gryder og stegepander: Sådan undgår du uønsket kemi
Nogle gryder og stegepander kan frigive metaller, aluminium eller PFAS til maden. Se, hvilke gryder og stegepander der er de bedste valg uden uønsket kemi.

Kog vand hurtigt og effektivt med din elkedel
Elkedlen kan spare dig tid i køkkenet. Men hvad betyder watt for, hvor hurtigt kedlen koger vand, og kan det bedst betale sig at bruge kedlen eller kogepladen?