Energikrise betyder stigende luftforurening fra brændeovne
Selv om nye brændeovne forurener mindre, er privat brændefyring i brændeovne og brændekedler ifølge de seneste undersøgelser fra landets førende forskere og økonomer det absolut alvorligste og dyreste blandt de sundhedsskadelige miljøproblemer i Danmark.
Danske brændeovnsejere har købt store mængder brænde i år. Tre til fire gange mere, end vi plejer, ifølge direktør for BMB Import, en af landets største forhandlere af brændsel, Jørgen Davidsen.
”Vi hører helt klart fra kunderne, at de køber stort ind hos os for at spare på de andre varmekilder til vinter,” fortæller han, og det ser ud til, at det vil buldre i de danske brændeovne i løbet af denne vinter.
”Der er ingen tvivl om, at folk er begyndt at bruge deres brændeovn mere. Nyere brændeovne er langt mere effektive end de gamle. Det betyder, at de i højere grad bliver brugt som en regulær varmekilde og ikke kun for hyggens skyld. Det er i øvrigt en tendens, vi har mærket i flere år, også lang tid før energipriserne begyndte at stige så voldsomt,” siger direktøren for en anden stor brændselsleverandør, Greenwood Company, Mark Tychsen.
Flere brændeovne
De skyhøje energipriser har nemlig ikke kun fået folk til at kigge efter nye muligheder som varmepumper for at opvarme boligen denne vinter – også de mere gammeldags af slagsen ser ud til at blive taget i brug: Salget af brændeovne er ifølge danske brændeovnsproducenter steget med 50 procent i år.
De mange nye brændeovne betyder dog ikke nødvendigvis, at andelen af husstande med brændeovne stiger lige så voldsomt, for mange af de nye brændeovne erstatter gamle.
”Forhandlerne, der jo for det meste står for at montere den nye brændeovn ude hos kunden, anslår, at cirka otte ud af ti solgte ovne erstatter en ældre model,” siger Stefan Hvam Pedersen, som er formand for DAPO, Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne.
Luftforurening
Det, der måske er en løsning på en kold vinter for nogle, er til gengæld dårligt nyt for luftkvaliteten for mange – særligt hvis man bor i tætbebyggede områder som fx København. Her er der ifølge Københavns Kommune kun cirka 17.000 brændeovne. Alligevel forurener de i de kolde måneder mere end dobbelt så meget som al vejtrafikken i København på et år.
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Hvad gør du med produkter, der indeholder PFAS?
Når du hører om PFAS’ skadelige effekter, kan det være fristende at smide dine nonstick-pander, skaljakker, vinterstøvler og cremer ud. Men er det den rigtige vej frem? Få hjælp her.
Skal du energirenovere dit hus?
I takt med at energipriserne stiger, bliver spørgsmålet om energirenovering af huset endnu mere relevant. Det handler både om at spare på varmeregningen og om at udlede mindre CO2.
Mette tør ikke satse på, at fjernvarmen kommer
De nyslåede boligejere Mette Finderup og Thomas Munkholt er i tvivl om de skal vente på, at fjernvarmen måske kommer til deres by, eller om de skal gå andre veje.