Smart termostat: Sådan virker den og det skal du tænke over
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Det skal du tænke over, inden du skifter til smarte termostater

Smarte termostater giver dig bedre kontrol over temperaturen i dit hjem, men de giver i sig selv ikke en lavere varmeregning.

Lars Nøhr Andreasen · Foto: Getty Images · 30. november 2023
smarte termostater

Fotokredit: Getty Images

Mange er med rette bekymrede for, om varmeregningen stikker af til vinter, og det gælder, uanset om du har gasfyr, fjernvarme, oliefyr, varmepumpe, træpillefyr eller brændeovn. Alle former for opvarmning stiger i pris. 

Sådan fungerer en smart termostat

Har du radiatorer i din bolig, kan du ved at skifte til smarte termostater nemmere styre temperaturen i boligen, og du kan nemmere overvåge temperaturen i alle de rum, hvor der står en radiator. 

Den smarte termostat er digital og koblet op på dit hjemme wi-fi, via en ’hub’ så du kan styre alle termostaterne centralt – typisk via en app på din telefon.

termostat_embed

Smart termostat

Smart termostaten måler og styrer temperaturen. Den er batteridrevet og har en lille motor, der kan skrue op og ned for ventilen i radiatoren. Termostaten er digital og har et lille panel, hvor du kan skrue op og ned for temperaturen og typisk også bruge andre funktioner. Termostaten sender og modtager typisk også signal til en hub, så du kan styre alle smarttermostaterne fra ét sted.

Hub

Signaler til og fra termostaterne går typisk til en såkaldt ’hub’. Denne hub er koblet op på dit wi-fi. Hubben samler signalerne fra alle de smarte termostater i huset og kan (afhængig af model) modtage signal fra 15-30 radiatortermostater fra 10-20 forskellige rum. Via hub’en kan du styre alle dine termostater fra et centralt sted, typisk en app på din telefon.

App

På din smartphone kan du hente en app, hvorfra du kan styre termostaterne og programmere dem. Appen kommunikerer med hubben via Wi-fi. På telefonen kan du nu styre temperaturen i huset, du kan fx inddele det i zoner, så du kan styre temperaturen i køkken, stue, 1. sal eller kælder hver for sig.

I app’en kan du også programmere termostaterne, så de følger familiens døgnrytme. Du kan fx sørge for at termostaterne automatisk skruer ned for varmen i dagtimerne, når ingen er hjemme, laver natsænkning og meget mere.

Test af smarte termostater

Vi har testet smarte termostater til radiatorer. I testen ser vi på hvor præcise de er til at styre temperaturen i et rum og hvor brugervenlige de er. I testen har vi undersøgt seks forskellige digitale termostater fra mærkerne: Aqara, Bosch, Danfoss, Eve, Netatmo og Tado.

Kan det betale sig at skifte til smarte termostater?

Smarte termostater koster omkring 500 kroner pr styk, så det kan blive en stor investering at skifte alle termostater ud i hjemmet. Herunder kan du læse om de overvejelser du bør have før du skifter alle dine radiatortermostater til smarte digitale termostater.

  • Giver smarte termostater mening i min bolig?
  • Kan jeg selv installere smarte termostater?
  • Skal jeg skifte alle termostater?
  • Er det den mest effektive måde at spare på varmeregningen?
  • Hvor får termostaterne strøm fra?
  • Fordele og ulemper ved smarte termostater

Giver smarte termostater mening i min bolig?

Du skal have radiatorer, før det giver mening at skifte til smarte termostater. Har du fx gulvvarme, er der ikke så meget mening i at hæve og sænke temperaturen i løbet af dagen, fordi gulvvarme reagerer meget langsommere end radiatorer. 

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?