Der er forskel på hvor grønne varmepumper er
Varmepumpen kan være et grønnere alternativ til gas- og oliefyret, men nogle bruger potentielt klimaskadeligt kølemiddel, viser en ny tysk test.
Vores tyske søsterorganisation, Stiftung Warentest, har testet ‘luft til vand-varmepumper’, der, som navnet antyder, omdanner kold luft udefra til varmt vand, der opvarmer din bolig. Varmepumpen har de seneste år været en populær erstatning af gas- og oliefyr i både Danmark og andre lande. Varmepumpen er mere klimavenlig og energieffektiv, men der er nogle overvejelser, man bør gøre sig, inden man anskaffer sig en.
Kølemidlet i varmepumper kan være problematisk
Varmepumper skal bruge kølemiddel, og af dem findes der forskellige slags. Nogle af de mest udbredte er propan og R32. R32 er potentielt klimaskadeligt, og i den tyske test indeholdt en af varmepumperne så meget R32, at hvis der skete et udslip, ville det få den samme drivhuseffekt som over to tons CO2. Flere kølemidler indeholder også PFAS.
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Gasfyret bliver: Jacob ærgrer sig over, at fjernvarmen er alt for dyr
Beboerne i et villakvarter i Brøndby Strand stemte ja til at få udrullet fjernvarme, men ikke alle var tilfredse, for etableringsprisen er simpelthen for høj, siger en af beboerne.
Skal du have fjernvarme?
Har dit hus gas- eller oliefyr? Så skal du skifte til enten fjernvarme eller varmepumpe.
7 ting, du skal tjekke, hvis du skal skifte til varmepumpe
Særligt hvis du har oliefyr, gasfyr eller elradiatorer, er der fordele ved at skifte til en varmepumpe. Men varmepumpen er en stor investering, så hvad skal du være opmærksom på? Brug denne tjekliste.