Christinas kinesiske LED-lys kortsluttede | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Christinas kinesiske LED-lys kortsluttede

Der er ikke kun problemer med produktsikkerhed uden for EU. Christina Andersen troede, at hun havde gjort et godt køb i det lokale supermarked, men da hun tændte LED-lysene, brændte batterierne af.

Annette Birch · Foto: Karin Majland
Portrætfoto af Christina Andersen

Da Christina Andersen tændte for sine LED-stearinlys, dannede de så voldsom en varme, at plastikvoksen smeltede, og batterierne brændte af. Lysene var lavet i Kina og købt i den lokale Meny i Hjørring i slutningen af oktober 2021.

”Hvis de var blevet sat i en juledekoration, kunne der være gået brand i den,” siger 35-årige Christina Andersen, der er elektriker og bor i Hjørring.

Christina Andersen synes ellers, at hun havde gjort et godt køb, da den lokale Meny havde et tilbud om en pakke med ni LED-stearinlys til 199,95 kr., og både hun og hendes nabo købte en pakke hver. Butikken tog lysene tilbage og refunderede pengene. Eftersom Meny sagde, at det kun skete i 0,1 promille af sagerne, besluttede Christina Andersen og naboen 14 dage efter sig for at købe samme lys hos Meny. Men denne gang holdt hun øje med lysene, da hun tændte dem.

”Batterierne kom op på 85-86 grader, tæt på 90 grader, før jeg slukkede. Så jeg har ikke set, hvorvidt de ville eksplodere, men de kom op på en del varme,” fortæller hun.

LED-lys er tændt og temperaturen måles til at være 86,4 grader
Batterierne i lampen blev meget varme - tæt på 90 grader.

Lysene blev kaldt tilbage

Christina Andersen henvendte sig til Forbruger­rådet Tænk, der vejledte hende om at kontakte Meny igen og melde sagen til Sikkerhedsstyrelsen. Men da hun kontaktede Meny, oplyste butikken, at de ville kalde lysene tilbage. Hun har ikke senere set lysene i butikken og meldte ikke sin oplevelse til Sikkerhedsstyrelsen. Nu har hun købt LED-lys i en anden butik, og de virker upåklageligt.

Importøren har efter produktloven pligt til at fjerne alle produkter og informere Sikkerhedsstyrelsen, når denne opdager, at produktet er farligt. Produktchef Kirstine Gottlieb oplyser, at styrelsen ikke har fået en henvendelse om det konkrete produkt. Meny oplyser, at lysene blev leveret direkte til nogle butikker fra den danske leverandør, Skandi. Alle de berørte butikker fik i november besked om at returnere lysene.

Skandi Denmark oplyser, at alle varer er blevet hjemtaget, og at salget er blevet stoppet. Hovedparten af produkterne nåede ikke på hylderne. Virksomheden blev hurtigt opmærksom på, at nogle chips i produktet var fejlbehæftede, så lysene blev for varme. Skandi har ikke anmeldt produktet til Sikkerhedsstyrelsen, da virksomheden ikke mener, at det sorterer under farlige produkter. Sikkerhedsstyrelsen vil gå videre med sagen.