
Verden styrer mod en kemikaliekrise
Der er nu så mange uønskede og farlige kemikalier i verden, at hverken jorden eller vores kroppe længere kan omsætte og uskadeliggøre dem. Hvis vi ikke handler nu, styrer verden mod en kemikaliekrise med helt uoverskuelige konsekvenser. Det siger både forskere og NGO’er.
Kemikalierne hober sig op i vores kroppe og i naturen, og ingen kender konsekvenserne. Får menneskeheden massive problemer med at få børn i fremtiden, får vi uoverskuelige problemer med sundheden, og ender mængden af kemikalier med helt at ødelægge økosystemerne?
Det kan blive den dystre fremtid, vi kigger ind i, hvis vi ikke handler nu, for grænserne for, hvor meget planeten kan tåle af menneskeskabte kemikalier, er nu nået, siger forskerne. I de seneste mange år har vi mennesker produceret så mange tusind kemikalier og i så store mængder, at jorden ikke længere kan omsætte og uskadeliggøre dem. I stedet ophober de sig op i vores natur og kroppe med skadelige effekter som resultat.
Det fremgår af den nye forskningsartikel ’Outside the Safe Operating Space of the Planetary Boundary for Novel Entities’, som en forskergruppe fra DTU har lavet sammen med en række udenlandske kolleger.
”Vi forurener simpelthen mere, end hvad økosystem og menneskehed kan håndtere. Og det er bare et spørgsmål om tid, før vi rammer grænsen med uoverskuelige konsekvenser for miljø og folkesundhed,” fortæller en af forskerne bag forskningsartiklen, professor Peter Fantke fra DTU.
Konsekvenser for næste generationer
Morten Ryberg, tidligere adjunkt på DTU, nu konsulent i virksomheden Sweco og medforfatter til artiklen, fortæller, at produktionen af kemikalier på verdensplan er 50-doblet siden 1950. Forventningen er, at der yderligere vil ske en tredobling frem til 2050, hvis der ikke gribes ind nu.
Vil du læse hele artiklen nu?
Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk – inklusive mere end 150 test – for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Hvis ingen tager ansvar og finder pengene nu, lukker Passagerpulsen

Skal vi leve af græshopper og tang for at gøre en forskel?
For meget kød er både udskældt og usundt, og vi ved, vi skal skære ned på de røde bøffer og spegepølsen. Men hvad skal der ligge på tallerkenen i stedet?

Arla stopper kampagne om CO2-neutralitet
Arla vælger nu selv ikke at anprise produkter som CO2-neutrale, efter at kampagnen har kørt i flere år. Men problemet med de lange sagsbehandlingstider i sager om greenwashing består stadig.