Verdens styrer mod en kemikaliekrise
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Verden styrer mod en kemikaliekrise

Morten Steiniche · Foto: Getty Images · 14. november 2022

Der er nu så mange uønskede og farlige kemikalier i verden, at hverken jorden eller vores kroppe længere kan omsætte og uskadeliggøre dem. Hvis vi ikke handler nu, styrer verden mod en kemikaliekrise med helt uoverskuelige konsekvenser. Det siger både forskere og NGO’er.

Kemikalierne hober sig op i vores kroppe og i naturen, og ingen kender konsekvenserne. Får menneskeheden massive problemer med at få børn i fremtiden, får vi uoverskuelige problemer med sundheden, og ender mængden af kemikalier med helt at ødelægge økosystemerne?

Det kan blive den dystre fremtid, vi kigger ind i, hvis vi ikke handler nu, for grænserne for, hvor meget planeten kan tåle af menneskeskabte kemikalier, er nu nået, siger forskerne. I de seneste mange år har vi mennesker produceret så mange tusind kemikalier og i så store mængder, at jorden ikke længere kan omsætte og uskadeliggøre dem. I stedet ophober de sig op i vores natur og kroppe med skadelige effekter som resultat.

Det fremgår af den nye forskningsartikel ’Outside the Safe Operating Space of the Planetary Boundary for Novel Entities’, som en forskergruppe fra DTU har lavet sammen med en række udenlandske kolleger.

”Vi forurener simpelthen mere, end hvad økosystem og menneskehed kan håndtere. Og det er bare et spørgsmål om tid, før vi rammer grænsen med uoverskuelige konsekvenser for miljø og folkesundhed,” fortæller en af forskerne bag forskningsartiklen, professor Peter Fantke fra DTU.

Konsekvenser for næste generationer

Morten Ryberg, tidligere adjunkt på DTU, nu konsulent i virksomheden Sweco og medforfatter til artiklen, fortæller, at produktionen af kemikalier på verdensplan er 50-doblet siden 1950. Forventningen er, at der yderligere vil ske en tredobling frem til 2050, hvis der ikke gribes ind nu.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?