Presset på den kollektive trafik skader den grønne omstilling
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Presset på den kollektive trafik skader den grønne omstilling

Morten Steiniche · Foto: Getty Images · 19. december 2022

Den kollektive trafik er under hårdt pres, og eksperter frygter, at nedlagte busruter, masser af aflysninger og forsinkelser i togdriften og stigende priser på billetter fra årsskiftet kan få passagerer til at fravælge den kollektive trafik til fordel for bilen. Det er skidt for passagererne og ikke mindst den grønne omstilling, og derfor må politikerne på Christiansborg nu tage affære, lyder det fra bl.a. regionerne, DI Transport, Concito og Forbrugerrådet Tænk.

I Assens bor Niclas Aarestrup. Han er daglig bruger af busrute 130, som nu – på grund af besparelser i Region Syddanmark – er i fare for at blive omlagt, så bussen fremover kun kører i dagtimerne.

“Det vil få store konsekvenser i mit arbejde, hvis jeg ikke længere kan komme hjem sent om aftenen og desuden vil have betydeligt længere rejsetid i weekenderne, hvis jeg skal ind til Odense,” siger han og fortsætter: “Så det begynder at være tillokkende med en bil, men det er jo ikke den vej, jeg har lyst til at gå, fordi der er biler nok på vejene, og fordi vi skal være grønne.”

Den kollektive trafik er under et hårdt pres for tiden, og eksperter frygter, at nedlagte busruter, store forsinkelser på togdriften og stigende priser på billetter fra årsskiftet kan få især beboere udenfor de store byer til at vælge den kollektive trafik fra, simpelthen fordi der ikke er andre udveje. Og det er skidt for den grønne omstilling, lyder det fra både eksperter og politikere.

Vi skal tænke langsigtet

Den kollektive transport er nemlig et vigtigt tandhjul i den grønne omstilling. Det siger Søren Have, programchef for fremtidens mobilitet i den grønne tænketank Concito.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?