Mere bæredygtigt tøj: Gå efter disse mærker og materialer | Forbrugerrådet Tænk: Vi tænker, før du handler Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Mere bæredygtigt tøj: Gå efter disse mærker og materialer

Tøjproduktion forurener, foregår ofte under uetiske forhold, og der findes ikke tøj, der reelt er bæredygtigt produceret. Så hvordan får du et mere ansvarligt tøjforbrug? Få hjælp her.

Laura Gonzales · Foto: Getty Images · 11. oktober 2021
Kvinde i hørbukser og uldsweater står blandt grønne planter

Dine bukser, kjoler, toppe, trøjer og meget andet tøj er produceret under forhold, der kan have store konsekvenser for miljø, klima og de mennesker, som er med til at producere tøjet.

Vil du have et mere bæredygtigt tøjforbrug, så husk, at det mest bæredygtige tøj er det, du allerede har hængende i skabet. Derfor er det vigtigste, at du fokuserer på, at det tøj du allerede ejer bliver brugt op – enten af dig selv eller af andre, der kan få glæde af det. 

Hvis du gerne vil have nyt tøj, så undersøg først, om det kan findes brugt. At tøjet er brugt betyder ikke, at det er slidt. Glem heller ikke muligheden for at få repareret dit tøj, hvis det går i stykker. Og vask dit tøj skånsomt – så holder det længere. 

Hvis du vil købe nyproduceret tøj, så er det vigtigste at købe tøj i materialer, farver og snit, som du ved, du bliver glad for og derfor får brugt meget. 

"Bæredygtigt tøj" er ikke nødvendigvis bæredygtigt

Mange tøjbutikker markedsfører kjoler, bukser, t-shirts og andet tøj som "bæredygtigt", "klimaneutralt" eller "CO2-neutralt" – gerne med virksomhedens egne navne eller mærkater, der i grønne farver priser tøjet som bæredygtigt, miljø- og klimavenligt. 

Hvis der står, at tøjet er klimavenligt eller CO2-neutralt, så handler det om, at virksomheden har sat penge i klimakompenserende projekter. Disse projekter lever desværre sjældent op til, hvad de lover. Og de kan faktisk skade klimaet mere, end de gavner. 

Det er med andre ord vigtigt at understrege, at der ikke er noget tøj, som reelt er produceret bæredygtigt. 

Om et stykke tøj så er produceret mere ansvarligt end et andet stykke tøj, kan være svært at gennemskue. Her er det bedste, du kan gøre, at gå efter officielle certificeringer og mærkninger, som er kontrolleret af en tredjepart.

Disse 4 mærker skal du gå efter

Vi anbefaler, at du ser efter disse 4 mærkninger og certificeringer, hvis du vil købe tøj med fokus på økologi og bæredygtighed:

GOTS-mærket

GOTS er en international økologisk mærkning af tøj og tekstiler. Mærket stiller krav til miljø og social ansvarlighed i hele værdikæden – det vil sige lige fra marken til det færdige tøj. I hovedreglen skal 95 procent af fibrene være økologiske, og en række kemikalier, blegemidler og farvestoffer er forbudte.

Produktionen skal også overholde en række krav til, hvordan de håndterer og renser spildevand. Kravene til arbejdsforholdene inkluderer regler om arbejdstid, sikkerhed, retten til at organisere sig i en fagforening og værdige lønninger.

Foto: Global Organic Textile Standard

Læs mere om GOTS-mærket på deres engelske hjemmeside
GOTS logo

Svanemærket og EU-Blomsten 

Svanemærket og EU-blomsten kender du måske fra shampoo, vaskemidler eller toiletpapiret.

Mærkerne bliver også brugt på tøj, hvor de især stiller strenge krav til brugen af skadelige kemikalier i tøjproduktionen, og der tages højde for alt fra produktion til brug og afskaffelse.

Svanemærket og EU-blomsten stiller også kvalitetskrav for at sikre effektive produkter med lang levetid. Jo bedre produktet er, og jo længere det holder, desto bedre er det for miljøet. Mærkerne indeholder også klimakrav. 

Læs om Svanemærket og EU-blomsten på ecolabel.dk
Svanemærket

Fair Trade-mærket

Fairtrade-mærket tøj sætter især fokus på, at de mennesker, der har været med til at lave tøjet, også skal betales ordentligt for deres arbejde. Fairtrade-mærket sætter derfor krav til lønninger og rettigheder, for eksempel retten til kollektiv forhandling og sikre arbejdsomgivelser.

Mærket stiller også en række miljømæssige krav i forhold til kemikalier og spildevandshåndtering.

Mærket er en af de parametre, du kan gå efter, hvis du vil støtte bedre arbejdsforhold for de mennesker, der producerer dit tøj.

Læs om Fair Trade-mærket på fairtrade-maerket.dk
Fairtrade logo

Oeko-tex® STANDARD 100-mærket

Oeko-tex lyder som et økologisk mærke, men det er det ikke. Heller ikke selvom det kan blive markedsført som sådan. Mærket stiller heller ikke krav om social ansvarlige arbejdsvilkår på fabrikkerne.

Oeko-tex® stiller kun krav til indholdet af kemikalierester i det færdige tøj. 

Men når Oeko-tex-mærket ikke tillader skadelige kemikalier i det færdige stykke tøj, vil det dog i nogen grad også sikre, at tekstilerne bliver produceret uden disse stoffer.

Oeko-tex® STANDARD 100 går også under navnet Tiltro til tekstiler.

Oeko-tex-standard-100-logo

Tekstilfibre: Her er fordelene og ulemperne

Butikker og brands markedsfører sig ofte på at være bæredygtige, fordi deres t-shirts og kjoler er produceret af økologisk bomuld eller med dele af genanvendte materialer.

Men alle slags stoffer, tekstiler og materialer er miljøbelastende, når de bliver brugt til at producere nyt tøj. Og det er svært for tøjindustrien at genanvende dit aflagte tøj, fordi tøjet ofte er sammensat er flere forskellige typer fibre, som det kan være næsten umuligt at adskille.

Køber du nyt tøj, skal du derfor vælge det materiale, som du bliver gladest for. Bruger du dit tøj meget, shopper du mindre og passer bedre på tøjet. På den måde er du med til at mindske nyproduktionen af tøj.

Viskose, Lyocell, Modal og Tencel

Viskose, Lyocell, Modal og Tencel er fibertyper, der kan komme fra forskellige naturlige plantematerialer såsom bambus. Tencel er et varemærke for et Lyocell-materiale.

Materialerne skal igennem en meget miljøbelastende proces, hvor der bruges store mængder vand og kemikalier for at de kan blive til tekstilfibre. De omtales ofte som halv-syntetiske eller regenerede fibre.

Imidlertid er der stor forskel på, om du vælger eksempelvis konventionel viskose eller Lyocell. I Lyocell-produktion skal kemikalier og vand holdes i et lukket kredsløb, hvor de genanvendes, fremfor at udledes. Ved varemærket Tencel får du desuden vished om, at plantefibrene kommer fra ansvarligt skovbrug.

Fordele og ulemper ved regenerede fibre som Viskose, Lyocell, Modal og Tencel

Fordele

Ulemper

 • Har god slidstyrke, så de holder godt

 • Er gode til at opsuge fugt

 • Bliver ikke statisk elektriske

 • Krøller

 • Kan krympe

Polyester, Polyamid og Polyacryl

Syntetiske fibre som Polyester, Polyamid og Polyacryl fremstilles af råolie, der pumpes op fra undergrunden. Plast bliver lavet på samme måde. Syntetiske fibre skal igennem mange processer for at blive til tøj. Det skal for eksempel farves flere gange.

Fordele og ulemper ved syntetiske fibre som Polyester, Polyamid og Polyacryl

Fordele

Ulemper

 • Er slidstærke

 • Holder pasformen

 • Krøller ikke nemt

 • Krymper ikke nemt

 • Tørrer hurtigt

 • Bliver nemt statisk elektriske

 • Kan frigive mikroplast under tøjvask

 • Optager ikke meget fugt, så det kan være ubehageligt at have på.

Bomuld, uld, hør og silke

Naturfibre stammer fra dyr og planter. Silke og uld er animalske fibre, og bomuld og hør er fra planter. 

Bomuld er en naturfiber, hvor dyrkningen bruger meget areal, sprøjtemidler og vand. Fordelen er dog, at bomuld holder godt. Bomuld krøller nemt og krymper ved første vask. Vær derfor opmærksom på ikke at vælge for lille en størrelse, når du køber tøj af bomuld.

Silke krøller mindre end bomuld, er let at have på, fordi det vejer meget lidt og krymper ikke. Til gengæld er det følsomt for pletter, skal vaskes skånsomt og udsættes nemt for angreb af møl.

Hør kommer fra hørplanten, hvor stænglen bruges til at lave tøj. Hør holder godt, men krøller nemt, krymper ved første vask og er følsom over for pletter.

Uld er elastisk, krøller ikke nemt og er slidstærkt. Til gengæld er uld lang tid om at tørre, skal vaskes skånsomt og udsættes nemt for angreb af møl.

Uld kommer typisk fra får, men det kan også komme fra alpaka, lama og kashmir- og angorageder. Der kan være problemer med såkaldt ”mulesing”, hvor fåret får skåret hud af uden bedøvelse langs deres bagdel for at forhindre flue og larveangreb.

Mulesing er kritiseret af dyrevelfærdsorganistioner. Metoden er særligt udbredt i Australien, der er verdens største producent af uld. Du kan undgå at købe uld, hvor fåret potentielt har været udsat for mulesing, ved at købe GOTS-certificeret uld.

Forbrugerrådet Tænk mener: Vi skal mindske tøjspild

"Produktionen af tøj er blandt en af de største miljø- og klimasyndere. Forbruget i EU er steget 40 % mellem 1996 og 2012, og det forventes at stige med yderligere 63 % frem til 2030.

Forbrugerrådet Tænk mener, at der skal laves en national handlingsplan for at mindske tøjspild for hele tøjbranchen fra produktion til bortskaffelse, ligesom der er en handlingsplan for plastikspild. Derfor rækker vi hånden ud til politikere, organisationer og erhvervsliv, så vi sammen kan kæmpe for at mindske tøjspild."

Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver – miljø og transport