Usikre produkter er ikke forbrugernes ansvar
Mange af de produkter fra Temu, vi har undersøgt, har problemer med enten sikkerhed, indhold eller mærkning. Det er ikke godt nok. Som forbrugere skal vi kunne stole på, at de produkter, som vi køber, er sikre at bruge.
Bæreseler, som barnet alt for let kan falde ud af. Suttesnore, som udgør en kvælningsfare for babyen. Eller hvad en oplader til din mobiltelefon, som over tid kan blive livsfarlig at røre ved?
Skal du gøre rent derhjemme, har Temu også remedierne til det. Du skal blot ikke forvente, at rengøringsprodukterne overholder lovgivningen, hverken når det gælder mærkning eller sikkerhed.
Det viser vores undersøgelse af 38 produkter, vi har købt på Temu.
Du kan ikke regne med, at produkterne er sikre
Du kan købe det hele og mere til for næsten ingen penge på den populære kinesiske handelsplatform Temu, som buldrer frem på listen over de mest populære webshops.
I Forbrugerrådet Tænk er vi glade for styrket konkurrence og lave priser. Men som forbruger i Danmark skal vi kunne være trygge ved, at de ting, vi køber, ikke er farlige, og at de lever op til de gældende regler.
Og det kan vi ikke være, når vi handler på handelsplatforme som Temu. Det har flere undersøgelser nu slået fast.
For vores undersøgelse bekræfter blot andre undersøgelser fra fx den italienske forbrugerorganisation Altroconsumo og fra den europæiske brancheorganisation for legetøjsproducenter, som desværre også har vist, at der blandt de mange billige varer på Temu findes mange farlige og usikre produkter.
Tidligere undersøgelser af produkter fra forskellige andre handelsplatforme har afsløret elektronik, der kan gå i brand, kosmetik med uønsket kemi og legetøj, der kan udgøre en fare for barnet.
Regeringen har redskabet klar
Regeringen har hidtil ment, at problemet skal løses i EU ved at give handelsplatforme som Temu et såkaldt importøransvar for de produkter, de sælger. Det er en politisk ambition, som vi helhjertet støtter, men som der ikke har været flertal for i EU, og som derfor har lange udsigter. Derfor skal der gøres noget nationalt nu og her – og regeringen har faktisk redskaberne i værktøjskassen.
I 2020 vedtog Folketinget en ny lov, der gav Sikkerhedsstyrelsen nye muligheder for at komme efter hjemmesider, som gentagne gange har solgt usikre produkter og produkter med farlig kemi. Myndighederne kan i de tilfælde fx udstikke større bøder og endda lukke for adgangen til hjemmesider.
Da loven blev vedtaget udtalte daværende erhvervsminister Simon Kollerup: ”Som dansker skal man kunne være tryg ved at købe varer online. Derfor er jeg glad for, at vi nu øger indsatsen på området, så alle danskere trygt kan handle på nettet.”
Her fire år efter kan vi se, at der fortsat er store problemer. Derfor undrer det, at den skærpede mulighed for at sætte hårdere ind overfor handelsplatforme tilsyneladende ikke i højere grad er taget i brug endnu.
Vi arbejder for, at du skal kunne handle trygt
Det er virksomhedernes ansvar, at produkterne er sikre, og det er myndighedernes opgave at kontrollere virksomheder og produkter. Som forbrugere skal vi kunne stole på, at de produkter, som vi køber, er sikre at bruge.
Derfor kæmper vi for, at handelsplatforme som Temu skal være juridisk ansvarlige for, at sikkerheden og kemien i de varer, de sælger, lever op til EU-kravene.
Som medlem støtter du vores kamp mod usikre produkter
Danske forbrugere udsættes i stigende grad for udenlandske handelsplatforme med billige produkter, som er farlige for børn og indeholder ulovlig kemi. Vi kæmper på dine og andre forbrugeres vegne for, at alle kan handle trygt.
Bliv medlem herOnline shopping: Undgå at blive snydt på nettet
Nethandel gør det nemt at købe varer fra hele verden. Men digitale svindlere kan sidde klar bag skærmen. Få hjælp til at handle sikkert på nettet.
Købte en Playstation 5 på Cdon, men fik i stedet et brev
En af Cdon’s underleverandører sendte aldrig de bestilte pakker afsted, men trak alligevel pengene på kundernes konti. Et sted mellem 4.000 og 5.000 kunder er berørt, og nu har Cdon meldt underleverandøren til det svenske politi.
Undersøgelse: Undgå legetøjsslim købt uden for EU
Legetøjsslim købt i danske butikker klarer sig langt bedre end produkterne fra Wish, Shein, Temu og Amazon, viser en ny undersøgelse.