| Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Symaskiner

Symaskiner er testet for, hvorvidt de er brugervenlige og gode til både simple og mere avancerede opgaver. Se hvilke der klarer sig bedst.

Testet d. 27. april 2020

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Symaskiner

Forbrugerrådet Tænk har i 2020 testet 7 symaskiner fra det danske marked. 

I 2014 testede vi også symaskiner, her er 9 fortsat på det danske marked, og du kan også se testresultaterne fra den test.

Testene fra henholdsvis 2014 og 2020 minder meget om hinanden. Der er dog mindre forskelle i testdesign og bedømmelser. De 2 test er derfor holdt adskilt, fordi de ikke er direkte sammenlignelige.

Symaskinerne er et bredt udvalg af de mærker, der findes på det danske marked. Vi har testet maskiner af mærkerne: Bernette, Bernina, Brother, Janome, PFAFF og Singer

Mød holdet bag vores symaskine test

Stine og Mariane står bag vores test af symaskiner. symaskinerne er testet på laboratorium og af 3 erfarne syersker og 5 uerfarne testpersoner. Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i International Consumers Research and Testing, ICRT.

Sådan har vi testet symaskiner

 • 3 erfarne syersker har syet i flere forskellige typer stof med forskellige sting og har udført forskellige sy-opgaver for at kunne bedømme hvor gode symaskinerne er til at sy.

  Tykt stof, strækstof, syning på tværs af sammensyninger og i flere lag stof er alt sammen opgaver som syerskerne har udført på maskinerne.

  Syerskerne har syet kanter, lavet knaphuller, isyet lynlåse og lavet usynlige sømme.

  Sting af forskellig slags, fra almindelig lige ud-syning over zigzag og overlock til stræksting er også afprøvet og vurderet.

 • Brugervenligheden af symaskinerne er vurderet af de 3 erfarne syersker samt af 5 mere uerfarne brugere.

  Testpersonerne har blandt andet vurderet:

  • Hvor let det er at gøre maskinen klar til syning med montering af nål og spole samt trådning.
  • Hvor let maskinen er at sy på for eksempel tilbagesyning og kontrol af syhastighed.
  • Hvor god belysning maskinen har.
  • Hvor meget maskinen støjer og vibrere under syning.

  Derudover er brugervejledningen gennemgået af en ekspert og brugt af testpersonerne for at bedømme, hvor brugbar den er til at vejlede om syning med maskinen.

  Pleje og vedligehold af maskinen er ligeledes bedømt.

 • Holdbarhed er undersøgt ved at sy med maskinerne i en periode på ca. 100 timer, fordelt mellem forskellige intervaller af syning og nødvendige pauser. Samlet set er der syet ca. 50 timer.

  Derefter blev symaskinernes syning sammenlignet med før belastningstesten, for at vurdere maskinens funktionsdygtighed efter længere tids brug.

  Eksperter har undersøgt maskinerne blandt andet for kanter og huller i overflader, hvorvidt der er plastdele, der er særlig udsatte for slid og om de forskellige dele passer helt nøjagtigt til hinanden. Alt sammen for at afgøre kvaliteten af udførslen.

 • Sikkerheden ved symaskinerne er vurderet i forhold til gældende sikkerhedskrav, der blandt andet beskriver nødvendige advarsler, ingen ophedning eller adgang til strømførende dele m.m.

  De vigtigste af maskinernes funktioner og udstyr er gennemgået. For eksempel den maksimale stinglængde og -bredde, samt både minimum- og maksimum syhastigheder. Ingen af disse parametre er bedømt, men derimod medtaget som information.