| Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Symaskiner

En symaskine er en god hjælp uanset om du vil sy eller reparere tøj, duge, gardiner eller lignende. Se vores test af symaskiner, både digitale og manuelle er testet.

Testet d. 11. december 2024

Tak, fordi du læser med

Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for

58 kr. / måned

Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Symaskiner

Uanset om du er erfaren syerske eller nybegynder, så kan en god symaskine være forskellen på succes og frustration, uanset om du skal sy et stykke nyt tøj, reparere et par bukser eller sy nyt betræk til havehynderne. 

Vi tester symaskiner for hvor godt de syr, på forskellige typer af stof, og om de er brugervenlige, både når du skal forstå sy-indstillingerne, skifte tråd m.m. Vi tester også holdbarhed og lader maskinerne køre i 50 timer i intervaller.

Disse symaskiner har vi testet

Symaskinerne er et bredt udvalg af de mærker, der findes på det danske marked:

Bernina, Brother, Husqvarna-Viking, Janome, Juki, Pfaff, Singer og Veritas 

Vi har tidligere testet symaskiner, men har skiftet testprogram. Du kan derfor finde flere testede symaskiner under ”tidligere testede symaskiner”. Testene minder meget om hinanden. Der er dog mindre forskelle i testdesign og bedømmelser. De er derfor holdt adskilt, fordi de ikke er direkte sammenlignelige.

Derfor tester vi symaskiner

Symaskiner er et forholdsvis enkelt produkt, men er over de seneste år blevet mere digitale og har flere funktioner. Vi tester for at se om maskinerne er gode til at sy, og om de er pengene værd. En dårlig symaskine bliver ikke brugt eller smidt ud. 

Mængden af elektronikaffald er støt stigende. Vores test skal overvåge og skubbe til markedet, så du kan vælge en symaskine, du bliver glad for og bruger i mange år. 

Mød holdet bag vores symaskine test

Gitte og Lisbeth står bag vores test af symaskiner. symaskinerne er testet på laboratorium og af 3 erfarne syersker og 5 uerfarne testpersoner. Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i International Consumers Research and Testing, ICRT.

Gitte Sørensen

Gitte Sørensen

Projektleder
Test og analyse
Lisbeth Walker

Lisbeth Walker

Markedsresearcher
Test og analyse

Sådan har vi testet symaskiner

  • 3 erfarne syersker har syet i flere forskellige typer stof med forskellige sting og har udført forskellige sy-opgaver for at kunne bedømme hvor gode symaskinerne er til at sy.

    Tykt stof, strækstof, syning på tværs af sammensyninger og i flere lag stof er alt sammen opgaver som syerskerne har udført på maskinerne.

    Syerskerne har syet kanter, lavet knaphuller, isyet lynlåse og lavet usynlige sømme.

    Sting af forskellig slags, fra almindelig lige ud-syning over zigzag og overlock til stræksting er også afprøvet og vurderet.

  • Brugervenligheden af symaskinerne er vurderet af de 3 erfarne syersker samt af 5 mere uerfarne brugere.

    Testpersonerne har blandt andet vurderet:

    • Hvor let det er at gøre maskinen klar til syning med montering af nål og spole samt trådning.
    • Hvor let maskinen er at sy på for eksempel tilbagesyning og kontrol af syhastighed.
    • Hvor god belysning maskinen har.
    • Hvor meget maskinen støjer og vibrere under syning.

    Derudover er brugervejledningen gennemgået af en ekspert og brugt af testpersonerne for at bedømme, hvor brugbar den er til at vejlede om syning med maskinen.

    Pleje og vedligehold af maskinen er ligeledes bedømt.

  • Holdbarhed er undersøgt ved at sy med maskinerne i en periode på ca. 100 timer, fordelt mellem forskellige intervaller af syning og nødvendige pauser. Samlet set er der syet ca. 50 timer.

    Derefter blev symaskinernes syning sammenlignet med før belastningstesten, for at vurdere maskinens funktionsdygtighed efter længere tids brug.

    Eksperter har undersøgt maskinerne blandt andet for kanter og huller i overflader, hvorvidt der er plastdele, der er særlig udsatte for slid og om de forskellige dele passer helt nøjagtigt til hinanden. Alt sammen for at afgøre kvaliteten af udførslen.

  • Sikkerheden ved symaskinerne er vurderet i forhold til gældende sikkerhedskrav, der blandt andet beskriver nødvendige advarsler, ingen ophedning eller adgang til strømførende dele m.m.

    De vigtigste af maskinernes funktioner og udstyr er gennemgået. For eksempel den maksimale stinglængde og -bredde, samt både minimum- og maksimum syhastigheder. Ingen af disse parametre er bedømt, men derimod medtaget som information.