Undgå disse farlige røgalarmer
Røgalarmen skal redde dit liv, hvis det brænder. Men ikke alle røgalarmer reagerer hurtigt og godt nok. Undgå derfor disse dårlige røgalarmer.
Farlige røgalarmer kan hænge i dit hjem
Røgalarmen kan redde dit liv, hvis den reagerer hurtigt nok på røgen. Men det er desværre ikke alle røgalarmer, der opdager røgen og alarmerer dig i tide - og det kan være fatalt.
Dårlige røgalarmer fjernes ofte fra markedet, når de dumper vores test. Men nogle findes måske fortsat på butikshylderne eller hænger hjemme hos dig.
Vi tester løbende røgalarmer
Forbrugerrådet Tænk tester løbende røgalarmer. Røgalarmerne i vores røgalarm test er købt i danske butikker, herunder supermarkeder, byggemarkeder og onlinebutikker.
Udenlandske webshops som wish.com og ebay.com er også populære i Danmark, og begge steder sælger røgalarmer. Derfor har Forbrugerrådet Tænk også testet røgalarmer fra disse 2 online markedspladser.
Fortsat problemer med røgalarmer
Siden 2011 har vi testet røgalarmer. Hver gang vi tester, finder vi produkter, som dumper.
Røgalarmerne dumper, hvis de ikke opdager røgen, reagerer for sent, eller hvis alarmen er for lav.
Forbrugerrådet Tænk har spurgt Sikkerhedsstyrelsen, der er kontrolmyndighed for røgalarmer, hvordan styrelsen forholder sig til, at der i vores test bliver ved med at være alarmer, der dumper.
“Det er bestemt ikke i orden, at der er røgalarmer der markedsføres og sælges i Danmark, uden at de lever op til de gældende regler, ” siger kontorchef for produkter i Sikkerhedsstyrelsen, Stine Pedersen.
Uanset om man er fabrikant, importør eller distributør, har man et ansvar for, at produkterne opfylder reglerne, understreger Sikkerhedsstyrelsen.
Myndighederne har øget deres fokus på røgalarmer. I 2019 blev 20 alarmer kontrolleret for mærkning og dokumentation, og i 2020 blev der kontrolleret og testet 10 modeller på det danske marked. Én af disse 10 alarmer blev trukket tilbage fra markedet.
Disse krav skal røgalarmer leve op til
Røgalarmer skal reagere, inden sigtbarheden er nede på 40 procent. Det svarer til en sigtbarhed på cirka 5 meter. Røgalarmer skal leve op til det krav, før producenten må sende dem på markedet
Forbrugerrådet Tænk tester røgalarmerne, for at se, om de lever op til lovkravene for registrering af røg samt yderligere krav til røgalarmer. I vores røgalarm test tester vi:
- Forskellige typer af materiale bliver afbrændt for at se om røgalarmerne reagerer på forskellig typer af røg.
- Følsomheden af alarmerne er målt i en røgtunnel, hvor mængden af røgpartikler kontrolleres.
- Lydniveauet på røgalarmerne bliver målt, for at vurdere om alarmen er høj nok til at vække sovende eller bliver hørt i et lukket rum.
Disse røgalarmer skal du undgå
Mere end 20 røgalarmer er dumpet i vores test over årene. Nogle af disse røgalarmer er blevet trukket tilbage af producenten efter test, andre er ikke.
Måske har du alligevel en dumpet røgalarm hængende. Se alle dumpede alarmer her. Alarmerne er listet efter årstal, så de nyeste dumpede røgalarmer står først.
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Røgalarmer: Her er de bedste i test
Røgalarmen skal advare dig i tide ved brand. Men ikke alle røgalarmer i vores test gør det lige godt. Her er de bedste røgalarmer i vores test.
Her er de største sejre for forbrugerne i 2024
Sammen med vores 90.000 medlemmer skabte vi vigtige forandringer for danske forbrugere i 2024. Se, hvilken forskel vi sammen har gjort og hvilke sejre, vi kan fejre.
Usikker babylift er fortsat på markedet
Trods adskillige advarsler om ulykker med bløde babylifte og flere undersøgelser af Najell SleepCarrier har Sikkerhedsstyrelsen stadig ikke grebet ind.