TEST: Indeholder lyskæder ftalater? 🔍
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Lyskæder

Lyskæder med LED-lys er populære til jul. Vær opmærksom på, at enkelte LED-lyskæder har indhold af hormonforstyrrende ftalater. Se testen her.

Testet d. 4. december 2019

Om testen af
Kemitest: Lyskæder

Forbrugerrådet Tænk Kemi har sendt 8 lyskæder til et laboratorie til kemisk test for indhold af en række hormonforstyrrende ftalater.

Disse ftalater har vi fundet i testen:

  • 2 lyskæder får den laveste kemibedømmelse, C-kolben. I begge produkter blev der fundet ftalaten DEHP. Der blev fundet henholdsvis 0,28 procent og 4,28 procent DEHP i blandingsprøver af blød plast fra to af produkterne. De overstiger grænserne i lovgivningen for nye elektronikprodukter, der er bragt i omsætning efter juli 2019.
  • 6 lyskæder får bedste kemibedømmelse, A-kolben. I disse blev der ikke fundet ftalater eller kun fundet spor af ftalater.

Mød holdet bag testen af lyskæder.

Christel og Anne står bag denne test i samarbejde med et eksternt laboratorie.

Christel K

Christel Søgaard Kirkeby

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Anne Beck Christensen

Anne Beck Christensen

Markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet lyskæder

  • I efteråret 2019 har Forbrugerrådet Tænk Kemi indkøbt 8 forskellige lyskæder fra forskellige kæder i den danske detailhandel.

    Lyskæderne er sendt på et eksternt laboratorie til test for, om de indeholder en række forskellige ftalater.

    Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

  • Testresultatet fordeler sig således:

    • 6 lyskæder får bedste kemibedømmelse (A-kolben). I disse blev der ikke fundet ftalater eller kun fundet spor af ftalater.
    • 2 lyskæder får den laveste kemibedømmelse (C-kolben). I begge produkter blev der fundet ftalaten DEHP. Der blev fundet henholdsvis 0,28 procent og 4,28 procent DEHP i blandingsprøver af blød plast fra to af produkterne. De overstiger grænserne i lovgivningen for nye elektronikprodukter, der er bragt i omsætning efter juli 2019 (RoHS reglerne).

    DEHP er en problematisk ftalat, der er klassificeret som hormonforstyrrende og som skadelig for forplantningsevnen.

    DEHP er sammen med ftalaterne BBP, DBP og DIBP forbudt i ny elektronik fra juli 2019 i mængder over 0,1 procent. Reglerne gælder for ny elektronik der "sættes på markedet". Det vil sige, at de ikke gælder for alle produkter på hylderne, men kun for nytilkomne varer efter dette tidspunkt.

    Fra juli 2020 må elektronik med de pågældende ftalater ikke sælges. Her træder et generelt forbud mod ftalaterne DEHP, BBP, DBP og DIBP i mængder over 0,1 procent i kraft. Det gælder for alle produkter, der opbevares indendørs, og produkter som mennesker har direkte kontakt med.

Det siger virksomhederne

  • “Harald Nyborg har fremlagt en testrapport udarbejdet af et af Europas førende analyseinstitutter, der viser at lyskæden overholder lovgivningens krav til indholdet af ftalater. På baggrund af oplysningerne i denne artikel vil Harald Nyborg nu tage initiativ til at få foretaget endnu en test hos et uvildigt dansk analyseinstitut for at få afklaret sagen”.

  • "Vi kan kun beklage, at der er fundet et for højt indhold af en bestemt ftalat i lyskæden. For os er forbrugernes sikkerhed altafgørende, og vi ønsker kun at sætte sikre produkter på markedet.
    Derfor har vi med øjeblikkelig virkning fjernet produktet fra vores hylder. Vores europæiske leverandør af produktet er blevet kontaktet, da leverandøren ikke har overholdt de krav, vi har stillet til det pågældende produkt."