Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Uafhængige finansielle rådgivere: Sådan kan de hjælpe

Bankrådgiveren skal tjene penge til banken. Uafhængige finansielle rådgivere sælger ikke produkter. Kan det betale sig for dig med en uafhængig rådgiver?
Af Christina Vejsgaard
28. Marts 2018
Uvildige finansielle rådgivere: Sådan kan de hjælpe
Foto: iStock

Uafhængig finansiel rådgivning: Hvornår kan det betale sig?

Uvildige finansielle rådgivere vil gerne sælge dig rådgivning, men de har ingen interesse i at sælge dig bestemte produkter.

Uafhængige økonomiske rådgivere må nemlig ikke tjene penge på de produkter, de anbefaler dig – i modsætning til banken, der tjener penge på de produkter, den rådgiver dig om.

Uafhængig rådgivning har derfor fokus på, hvad der er bedst for dig og din økonomi. Men rådgivning koster – og hvornår kan det betale sig at opsøge en uafhængig rådgiver?

Sådan finder du en god uafhængig rådgiver

Når du skal låne

Bankrådgiveren har en interesse i at sælge dig bankens lån, også selv om det ikke er det billigste lån for dig. Du kan selv undersøge de alternative muligheder, men det kræver tid og indsigt.

Uafhængige finansielle rådgivere har et overblik over de forskellige lånemuligheder. De kan vejlede dig til at finde det bedste lån. Udgiften til rådgiveren kan komme mange gange igen, fordi du får et billigere lån.

Når du skal investere

Banken kan hjælpe dig med at investere dine penge i en investeringsforening, en pension eller en børneopsparing.

Banken har dog i mange tilfælde provisionsaftaler med investeringsfonde. Det betyder, at investeringsfonden giver penge til banken, for at rådgiverne skal anbefale dig at investere i en bestemt fond.

Provisionerne betyder, at du får et lavere afkast til din opsparing. Går du til en uafhængig rådgiver, er du sikker på, at denne interessekonflikt ikke er der.

Sådan æder provisioner din opsparing

Når du skal giftes, skilles eller flytte

Ægteskab, skilsmisse, flytning eller andre større ændringer i dit liv ændrer din økonomi. Det er langt fra sikkert, at du selv har tid og energi til at tjekke din økonomi grundigt igennem. 

Uafhængige rådgivere kan hjælpe med at falde godt til i den nye privatøkonomiske hverdag. Du kan måske spare penge ved at skifte bank, realkreditinstitut eller pensionsselskab. 

Når du skal på pension

Banken vil sikkert gerne lave en gratis beregning af, hvordan din økonomiske situation kommer til at se ud, når du stopper med at arbejde. Men banken vil samtidig forsøge at sælge dig nogle af deres produkter.

Uafhængige finansielle rådgivere har ikke et skjult salgsmotiv til at sælge dig produkter. De kan kun tjene penge på den rådgivning, de giver dig.

Når du får flere penge

Bankens interesse vil være at overtale dig til at lægge din lønforhøjelse, bonus eller arv i en opsparing, i stedet for at bruge den på at betale din gæld af. Så tjener de nemlig både penge på at låne dig penge og på at administrere din investering.

Økonomisk set giver det for de fleste bedst mening at betale gælden af. Især hvis det drejer sig om dyre forbrugslån.

Uafhængige finansielle rådgivere kan uden at være påvirket af en interessekonflikt hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du bedst placerer dine penge og får mest ud af den.

Når du har gæld

Banken vil gerne tjene penge på at låne dig penge. Derfor kan du ikke være sikker på, at de giver dig den bedste sammensætning af lån. Det kan få din gæld til at koste mere, end den behøver.

Uafhængig rådgivning sikrer, at dine gældsposter bliver så billige som muligt og samtidig passer ind i netop din privatøkonomiske situation.