Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Rentefri afbetaling: Pas på du ikke bliver snydt

Du kan købe smartphones, tøj og møbler på afbetaling, og flere forhandlere lokker med, at renten er 0 procent. Men betaler du alligevel ekstra i sidste ende?
Af Mette Andrea Boesgaard
11. November 2020
Rentefri afbetaling: Pas på du ikke bliver snydt
Foto: Getty Images

Køb nu, betal senere! Lån til 0 procent i rente! Betal kun 9 kroner om måneden!

Webshops lokker med gode tilbud, hvor du kan betale rentefrit af, hvis du køber en ny computer, en sofa, hårde hvidevarer, elektronik eller tøj. Men det er oftest en dårlig handel, fordi gebyrer og højere kontantpriser presser den samlede pris op.

Afbetaling er en måde at låne penge på

Køber du på afbetaling, tager du reelt et lån, som du betaler af på hver måned. Du bruger altså penge, du ikke har. Og selv om forhandleren lokker med rentefri afbetaling, kan du nemt risikere at betale ekstra for at få lov til at låne pengene.

Totalprisen på en ipad, smartphone, vaskemaskine eller en ny seng bliver som regel dyrere, når du køber produktet på afbetaling.

Find de bedste produkter til prisen med vores test

Kontantprisen for et produkt på afbetaling er nogle gange højere

Køber du et produkt som for eksempel en pc på afbetaling, skal du huske, at produktets kontantpris består af varens pris plus eventuelle gebyrer.

Du skal også være opmærksoom på, at kontantprisen på et produkt til tider er højere hos forhandlere, der sælger dig en vare på afbetaling, sammenlignet med andre steder, hvor du kan købe varen.

Undersøg derfor, hvad varen koster hos andre forhandlere og på nettet, før du køber en vare på afbetaling.

Disse prisportaler kan du stole på

Gebyrer hæver totalprisen

Gebyrer eller ekstraomkostninger er som regel en del af afbetalingsordningen. Gebyrer skal du lægge oveni produktets kontantpris for at få totalprisen for varen.

På den måde kan prisen for varen blive højere, end du regnede med. Også selv om du ikke betaler renter af lånet.

Ekstraomkostningerne skal være synlige, når du ser den samlede pris på afbetalingsordningen. De kan være kaldt andet end gebyrer, men du skal opfatte dem som netop et gebyr.

Eksempler på ekstraomkostninger:

 • Betalingsgebyr på ydelserne
 • Påmindelsesafgift (ved forsinket eller glemt betaling)
 • Oprettelsesgebyr
 • Administrationsgebyr

Afbetalingen af dit lån sker ofte via Betalingsservice, som kan opkræve endnu et gebyr, der kommer oveni din såkaldt rentefrie afbetalingsordning.

Gebyrer på betalinger: Hvornår er de lovlige?

Pristjek: Derfor er det dyrere med rentefri afbetaling

Webshops og fysiske butikker lokker med gratis rentefrie afbetalinger, hvor du betaler 0 % i rente. Men koster det dig alligevel mere at købe en vare på afbetaling end at købe varen kontant? Det har vi lavet et pristjek på. 

Her har vi taget udgangspunkt i en computer og en vinterjakke. Pristjekket er eksempler på, hvordan varens pris kan blive højere ved at vælge afbetalingsordning frem for at betale varen på én gang.

Elgiganten: MacBook Pro 13 (2020)

 • Kontantpris: 11.499 kroner
 • Finansiering via Elgigantens finansieringstjeneste Renew It: 286 kroner i afdrag over 45 måneder + månedligt administrationsgebyr 29 kroner + oprettelsesgebyr 399 kroner (engangsbetaling). Totalpris = 13.203 kroner
 • Sammenligning med laveste pris på PriceRunner: 10.499 kroner
 • Derfor skal du ikke købe med afbetaling: Med administrationsgebyrer og 399 kroner i oprettelsesgebyr for MacBook'en betaler du 1.704 kroner udover kontantprisen. Kontantprisen er også højere, end hvad en tilsvarende computer koster hos andre forhandlere. Du sparer altå cirka 2.704 kroner ved at købe den kontant hos en anden forhandler.

Stylepit.dk: Vinterjakke fra Tommy Hilfiger

 • Kontantpris: 3.599 kroner   
 • Finansiering via ViaBill: 899,75 kroner i afdrag over 4 måneder. Det koster 49 kroner/måned at have en aktiv saldo hos ViaBill, når du låner op til 5.000 kr. Du betaler derfor 899,75 kr./måned + 49 kroner/måned hos ViaBill. Prisen for at købe vinterjakken på afbetaling bliver derfor 3.599 kroner + 196 kroner = Totalpris 3.795 kroner.
 • Derfor skal du ikke købe med afbetaling: Det koster dig 196 kroner at få lov til at betale vinterjakken over 4 måneder frem for at betale på én gang. Du betaler altså hele 8,5 % mere for vinterjakken ved at købe den på afbetaling.

Pristjekket er lavet 11. november 2020.

Forbrugerrådet Tænk mener: Spar op i stedet for at købe på afbetaling

"Afbetaling er ufornuftigt for din økonomi, og det kan ikke betale sig for dig at skaffe en ny vaskemaskine, mobiltelefon eller nyt tøj på den måde. Du risikerer også at betale af på en computer, der for længst er gået i stykker, så du ikke har råd til at købe en ny. 

Læg hellere et budget og læg penge til side måned efter måned, så du har nok, når du får brug for at anskaffe nyt."

Morten Bruun Pedersen, cheføkonom