Sådan undgår du kviklån
Hurtige lån lokker med lette penge, men det er en dyr fælde, og der er andre muligheder. Få hjælp til, hvordan du løser et akut behov for penge.
Kviklån er kortfristede lån, det vil sige lån, hvor du skal betale pengene tilbage inden for et kort tidsrum - typisk mellem 14 dage og tre måneder.
Lånene er ofte nemme at få, og de kan være fristende, hvis du mangler en ny computer, gerne vil ud at rejse eller har fået en regning, du ikke havde forventet.
Men kviklån kan blive rigtig dyre for dig, og i værste fald kan de sende dig ud i endeløs gæld. Det ser vi hos dem, der får hjælp hos vores Økonomi- og Gældsrådgivning. Få overblik over, hvordan kviklån fungerer, og hvordan du kan undgå dem.
Kviklån er dyre og svære at gennemskue
Kviklån er dyre lån, fordi du ikke kun betaler de lånte penge tilbage - du betaler også gebyrer, renter og etableringsomkostninger.
Den egentlige pris på et kviklån finder du ved at kigge på det samlede tilbagebetalingsbeløb. Det skal lånefirmaerne oplyse. Tilbagebetalingsbeløbet er det samlede beløb, du skal betale på lånet angivet i kroner.
Betaler du ikke lånet tilbage til tiden? Så skal du betale endnu flere renter og gebyrer. Du kan også blive registreret i RKI som dårlig betaler. Det betyder, at du ikke kan optage lån og ikke kan oprette mobilabonnementer eller købe noget på afbetaling.
Tjek prisen på dit lån
Låner du penge via et kviklån, skal du altid tjekke det samlede tilbagebetalingsbeløb og ÅOP.
ÅOP er de årlige omkostninger i procent – altså hvor meget, du i alt betaler i gebyrer og renter på et år for lånet.
Kviklån kan have en ÅOP på over 700 procent. Til sammenligning har en gennemsnitlig kassekredit i banken en ÅOP på 7-15 procent.
Hurtigt lånte penge koster dig altså rigtig mange penge.
Læs altid lånebetingelserne
Lånefirmaerne skal oplyse dig om det samlede tilbagebetalingsbeløb og ÅOP for et lån. Men det er ofte skrevet med småt blandt en masse andre tekniske informationer om lånet. Hold derfor godt øje!
Der er ikke noget loft over ÅOP i Danmark. Det betyder, at der ikke er nogen grænse for, hvor meget du kan ende med at skylde et lånefirma, når du låner penge af dem.
Tjek derfor altid betingelserne, før du skriver under.
Spar op i stedet for at låne
Hvis du er fristet til at tage et kviklån, så overvej altid meget nøje, om du virkelig har brug for pengene.
Tænk over, hvad det er, du mangler penge til? Kan det vente til du har sparet op?
Nogle udgifter kan ikke vente, og her må du kigge på, hvor du kan skaffe penge til dem.
Selv en lille opsparing kan hjælpe dig, hvis der dukker en uforudset udgift op. Det kan være, hvis din telefon går i stykker, du får en ekstra elregning, eller at tandlægeregningen bliver dyrere end forventet.
Spar derfor op, inden udgifterne rammer. Og brug ikke kviklån, hvis du endnu ikke har sparet nok op. Kig i stedet efter alternative lånemuligheder.
Brug alternative lånemuligheder
Står du i en situation, hvor du har brug for penge lige nu og her?
Så skal du have dit økonomi på ret køl uden at tage et kviklån:
- Lån ikke, med mindre du virkelig står i en nødsituation.
- Lån af familie eller venner, hvis du kan, så du sparer omkostningerne ved at tage et lån. Samtidig er det godt at få talt om din økonomi med andre, så du ikke står alene. Husk at lave en skriftlig aftale om tilbagebetaling, hvis du låner penge, så alle er sikre på vilkårene og aftalen.
- Kontakt din bank og forklar dem, at du har en vigtig regning, du skal betale. Hør, om de vil give dig et bevilget overtræk. Det vil ofte være billigere for dig.
- Spørg firmaet, der har sendt regningen, om du kan få lov til at betale den senere. Forklar dem situationen, og sig, at din økonomi er lidt dårlig i øjeblikket. De fleste firmaer er villige til at indgå en alternativ afdragsordning, der sikrer, at de får deres penge igen.
- Gæld er vigtig at få styr på så hurtigt som muligt. Jo længere du venter, jo sværere kan det blive at få styr på gælden. Få hjælp hos en gældsrådgivning til at lægge et budget og få et overblik over din økonomi.
Forbrugerrådet Tænk mener: Låneselskaber skal være bedre til at tjekke din økonomi, før de låner dig penge
"Forbrugslånefirmaerne må ikke låne dig penge, hvis du ikke har en chance for at betale dem tilbage. Derfor skal firmaerne tjekke din økonomi i form af en kreditværdighedsvurdering, inden de godkender lånet.
Reglerne om kreditværdighedsvurdering skal beskytte dig mod at tage dyre lån, som du ikke har økonomi til at betale tilbage.
Virksomhederne lever ikke altid op til deres ansvar om at lave en ordentlig kreditværdighedsvurdering. Derfor arbejder Forbrugerrådet Tænk for, at reglerne indskærpes og det sikres, at de overholdes."
Morten Bruun Pedersen, cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk
Her får du de bedste og billigste lån til energiforbedringer
Vil du fx skifte varmekilde eller have nye energirigtige vinduer for at sænke din boligs energiforbrug, kan du få billige lån i nogle banker. Se, hvor du finder de bedste lån til energiforbedringer.
Rentefri afbetaling: Pas på, du ikke bliver snydt
Du kan købe smartphones, tøj og møbler på afbetaling, og flere forhandlere lokker med, at renten er nul procent. Men betaler du alligevel ekstra i sidste ende?
Dette lån tiltrækker mange modne boligejere
Én type lån med fast rente og afdragsfrihed er nu slået igennem hos dem med store friværdier.