Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Kviklån: Sådan kan du undgå dem

Billige og hurtige lån lokker med lette penge. Men det er en dyr fælde. Læs her, hvordan du kan løse et akut behov for penge.
Af Kasper Ellesøe
27. August 2018
Drop kviklån - du har bedre muligheder for at skaffe penge
Foto: iStock

Kviklån udnytter dit akutte behov for penge

Lån penge med det samme, reklamerer forskellige kviklåneudbydere med.

Kviklån er kortfristede lån, hvor du skal betale pengene tilbage inden for et kort tidsrum, typisk 14 dage til 3 måneder.

Lånene er typisk nemme at få, og de kan være fristende, hvis du mangler en ny computer, gerne vil ud at rejse eller har fået en regning, du ikke regnede med.

Men kviklån kan blive rigtig dyre for dig.

Har du brug for hjælp til din gæld? Kontakt Forbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning

Kviklån er dyre og svære at gennemskue

Kviklån er dyre, fordi du ikke kun betaler de lånte penge tilbage.

Gebyrer, renter og etableringsomkostninger skal du også betale, når du tager et kviklån.

Prisen på kviklån finder du ved at kigge på det samlede tilbagebetalingsbeløb. Det skal firmaerne oplyse. Tilbagebetalingsbeløbet er den samlede pris på lånet angivet i kroner.

Lånets samlede pris afhænger af, at du betaler lånet tilbage til tiden. Gør du ikke det, skal du betale flere renter og gebyrer. Du kan også blive registreret i RKI som dårlig betaler. Det betyder, at du ikke kan låne penge.

Se hvordan du kommer ud af RKI hos Forbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning

Tjek prisen på dit lån

Låner du penge gennem et kviklån, skal du altid tjekke det samlede tilbagebetalingsbeløb og ÅOP.

ÅOP er de årlige omkostninger i procent – altså hvor meget, du i alt betaler i gebyrer og renter på et år for lånet.

Kviklån med korte løbetider kan have en ÅOP på over 700 procent. Til sammenligning har en gennemsnitlig kassekredit i banken en ÅOP på 7-10 procent.

Du betaler altså dyrt for de hurtigt lånte penge.

Læs altid lånebetingelserne

Det samlede tilbagebetalingsbeløb og ÅOP skal firmaerne oplyse for et lån. Men de er ofte skrevet med småt blandt en masse andre tekniske informationer om lånet.

ÅOP er der ikke noget loft over i Danmark. Det betyder, at der ikke er nogen grænse for, hvor meget du kan skylde et lånefirma, når du låner penge.

Tjek derfor altid betingelserne, før du skriver under.

Spar op i stedet for at låne

Overvej altid, om du virkelig har brug for penge, hvis du er fristet til at tage et kviklån.

Hvad mangler du penge til, og kan det vente, til du har sparet op? Nogle udgifter kan ikke vente, og her må du kigge på, hvor du kan skaffe penge til dem.

En opsparing sikrer dig, at du har penge til uforudsete udgifter, såsom hvis din telefon går i stykker, du får en ekstra elregning, eller at tandlægeregningen bliver dyrere end forventet.

Spar op, inden udgifterne rammer, og brug ikke kviklån, hvis du endnu ikke har sparet nok op.

Læg et budget og få råd til at spare op

Brug hellere alternative lånemuligheder

Din økonomi kan du få på ret køl på andre måder, hvis du har brug for penge.

  • Lån ikke, med mindre du virkelig står i en nødsituation.

  • Lån af familie eller venner, hvis du kan, så du sparer omkostninger. Samtidig er det godt at få talt om din økonomi med dem, så du ikke står alene. Husk at lave en skriftlig aftale om tilbagebetaling, hvis du låner penge, så alle er sikre på vilkårene og overholder aftalerne.

  • Kontakt din bank og forklar dem, at du har en vigtig regning, du skal betale. Hør, om de vil give dig et bevilget overtræk. Det er billigere end at låne penge.

  • Spørg din kreditor, om du kan få lov til at betale din regning senere. Forklar dem situationen, og sig, at din økonomi er lidt dårlig i øjeblikket. De fleste kreditorer er villige til at indgå en alternativ afdragsordning, der sikrer, at de får deres penge igen, frem for at de helt mister dem.

  • Gæld kan være svær at komme ud af. Få hjælp hos en gældsrådgivning til at lægge et budget og få et overblik over din økonomi.

  • Gæld er det vigtigt at få styr på så hurtigt som muligt. Jo længere du venter, jo sværere kan det blive at få styr på gælden.

    Få hjælp til din gæld hos Forbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning

Forbrugerrådet Tænk mener: Indfør ÅOP-loft og effektiv 48-timers betænkningstid på kviklån

"Kviklån har en betænkningstid på 48 timer. Det betyder, at kunderne har 48 timer til at fortryde deres kviklån. Men den betænkningstid virker ikke i praksis, da lånefirmaerne ændrer lånene, så de ikke er omfattet af reglerne.

Forbrugslån af alle slags skal derfor have en betænkningstid på 48 timer.

Kunderne er også bedre stillet, hvis vi får et loft over ÅOP’en. På den måde får kunderne en bedre kreditvurdering, når de låner penge. Kreditvurderingen sikrer, at kunderne kun låner penge, som de også kan betale tilbage."

Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom