Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Forbrugslån: Tjek dette, før du låner penge til forbrug

Låner du penge til et nyt køkken, kan det blive rigtig dyrt. Men hvordan finder du så det bedste og billigste forbrugslån? Få hjælp her.
Af Rune Hendriksen
25. November 2019
forbrugslån sådan låner du billigst penge til forbrug
Foto: Getty Images

Hurtige lån kan blive dyre

Lån kan være fristende, hvis dit køleskab går i stykker, og du ikke har råd til et nyt. Men tænk dig godt om, før du låner penge til forbrug.

Lån koster nemlig penge – og ofte ganske mange af dem, viser Forbrugerrådet Tænk Penges test af forbrugslån.

Opsparing er altid den billigste måde at købe et nyt fjernsyn eller køleskab. Bliver du nødt til at tage et forbrugslån? Så skal du se dig godt for. Få hjælp til at finde det bedste forbrugslån her.

Lav et budget og spar op til uforudsete udgifter

Hvad er et forbrugslån?

Forbrugslån er et lån, der ikke er bundet til for eksempel dit hus. Du behøver ikke oplyse, hvad du skal bruge lånet til. Det har den konsekvens, at lånet er dyrere end lån, hvor lånets sikkerhed er bundet i din ejendom.

Forbrugslån kan du optage enten hos en bank eller hos et lånefirma.

Vil du have det billigste lån? Det får du ved at holde øje med 2 nøgletal, før du låner:

  • Det samlede tilbagebetalingsbeløb
  • ÅOP, som er de årlige omkostninger i procent

Læs videre og få en kort forklaring på, hvorfor de 2 tal er vigtige.

Hvor meget skal du betale tilbage?

Forbrugslån koster. Når du tager et forbrugslån, skal du betale gebyrer, renter og etableringsomkostninger ud over det beløb, du har lånt.

Prisen på lånet ser du ved at kigge efter tilbagebetalingsbeløbet. Firmaerne og bankerne skal oplyse det samlede tilbagebetalingsbeløb. Beløbet viser, hvor meget du reelt skal betale tilbage. Beløbet skal firmaerne angive i kroner og ører.

Prisen for et forbrugslån varierer meget. Nogle steder betaler du i alt 80.000 kroner tilbage for et lån på 40.000 kroner. Andre steder koster det meget mindre.

Hvad koster lånet?

ÅOP (Årlige omkostninger i procent) er de samlede årlige udgifter for et lån. Firmaerne og bankerne skal oplyse ÅOP for et lån, når de reklamerer med det i tv eller på websider.

ÅOP varierer meget og kan ligge på under 10 procent til over 30 procent. Det viser Forbrugerrådet Tænk Penges test af forbrugslån.

Låner du penge, kan du kigge på ÅOP for at se, hvilket lån der har de laveste omkostninger. Det er især et godt værktøj, hvis du sammenligner lån af forskellige beløbsstørrelser.

Spar op og undgå kviklån

Hvor skal du låne penge?

Forbrugslån er generelt billigere hos en traditionel bank end hos lånefirmaer. Det viser Forbrugerrådet Tænk Penges test af forbrugslån.

I banken bliver du kreditvurderet. Det betyder, at banken kigger på din økonomi og vurderer din evne til at betale lånet tilbage. På den måde tager du ikke et lån, som du ikke kan betale tilbage.

Lånefirmaet kreditvurderer dig ikke nødvendigvis, og du kan derfor risikere at tage et lån, som du rent faktisk ikke har økonomi til at betale tilbage. Betaler du ikke tilbage på dit lån, kan du ende i RKI som dårlige betaler.

Sådan kommer du ud af RKI hos Forbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning

Forbrugerrådet Tænk mener: Et ÅOP-loft gavner forbrugerne

”I Danmark har vi ikke et ÅOP-loft på forbrugslån. Det betyder, at lånefirmaerne kan tage lige så meget i rente, de har lyst til.

Får vi et ÅOP-loft over de samlede omkostninger på lån, kan firmaerne ikke længere tage en høj rente for at dække tab fra kunder, der ikke betaler. Derfor vil firmaerne have interesse i en grundig kreditvurdering. En grundig kreditvurdering er forbrugernes bedste garanti for ikke at komme i gældsproblemer.”

Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom

Få hjælp til økonomien i Forbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning

Står du i en akut økonomisk krise, fordi du har mistet dit job eller din indtægt?

Forbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning giver fortrolig, gratis og uvildig rådgivning per telefon til dig med lav indkomst, lavt rådighedsbeløb og stor gæld.